ΥΓΕΙΑ

Γονιμότητα: Οι τροφές που την απειλούν και εκείνες που την προστατεύουν

Γονιμότητα: Οι τροφές που την απειλούν και εκείνες που την προστατεύουν

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελετούν τον ρόλο της διατροφής στη γονιμότητα, την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος και στη βελτιστοποίηση των πιθανοτήτων σύλληψης. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διατροφή είναι σημαντική για την γονιμότητα του ζευγαριού και αναφέρουν τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας του άνδρα και της γυναίκας.

Και για τα δυο φύλα η πρόσληψη τρανς λιπαρών οξεών λιπαρών (περιέχονται σε έτοιμα και τυποποιημένα τρόφιμα), έχει συσχετιστεί με ανεπάρκεια της γονιμότητας. Με δεδομένο ότι αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί και με καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας θα πρέπει να αποφεύγονται συνολικά.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγονται και τα επεξεργασμένα κρέατα δηλαδή τα αλλαντικά. Τα ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μπορεί να βλάψουν την ανδρική και την γυναικεία γονιμότητα, ιδιαίτερα όταν αυτά καταναλώνονται στη θέση των θαλασσινών.

Η συμμόρφωση με μια υγιεινή διατροφή με άφθονο ψάρι, πουλερικά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά έχει συσχετιστεί με βελτίωση της γονιμότητας στις γυναίκες και καλύτερη ποιότητα σπέρματος στους άνδρες και παραμένει η καλύτερη διαθέσιμη συμβουλή τονίζουν οι ειδικοί.

Για τις γυναίκες ειδικότερα υπάρχουν στοιχεία ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος ως συμπληρώματος, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D (σε περίπτωση ανεπάρκειας) μπορεί να ωφελήσει, καθώς επίσης και η κατανάλωση ψαριών που αποτελούν πηγές ω λιπαρών οξέων.

Επίσης συνιστάται η αποφυγή των ραφιναρισμένων υδατανθράκων (άσπρο ψωμί, λευκό ρύζι, προϊόντα με ραφιναρισμένο αλεύρι, αναψυκτικά), επειδή η κατανάλωσή τους βάσει των διαθέσιμων ερευνών, φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας.

Στα καλά νέα του διατροφικού παζλ της γονιμότητας η μετρημένη – το τονίζουμε!- κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης που φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top