ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα, χαλαρώσεις και στη μέση οι ανεμβολίαστοι - Ο φετινός χειμώνας δε θα έχει καμία σχέση με τον περσινό

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα, χαλαρώσεις και στη μέση οι ανεμβολίαστοι - Ο φετινός χειμώνας δε θα έχει καμία σχέση με τον περσινό

Στο προσκήνιο πλέον βρίσκεται η τρίτη δόση του εμβολιασμού αφού η πλειοψηφία της επιστημονικής ομάδας θεωρεί πως η χώρα μας δε θα πρέπει να μείνει στην αναμονή για τις οδηγίες του ECDC, αφού κάτι τέτοιο πιθσνότατα να επιφέρει αδικαιολόγητη καθυστέρηση -ακόμη και εβδομάδων- ενώ θα έπρεπε να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαικών χωρών που έχουν ήδη αποφανθεί να εκκινήσουν τη διαδικασία. 

 

Αβεβαιότητα υπάρχει ενόψει της φθινοπωρινής περιόδου, αφού δε μπορεί να είναι τυχαίες οι αναφορές και οι προβλέψεις σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης το ερχόμενο φθινόπωρο. Το ζήτημα πλέον είναι σε ποιο βαθμό αυτό θα επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πλέον στην πρόληψη και όχι την καταστολή των εστιών που δημιουργούνται. 

Η φοβία πηγάζει από την επιθετικότερη μετάλλαξη, αφού παρά την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη όπως παρατηρήσαμε και το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στα νοσηλευτήρια μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει. Κλειδί αποτελεί η προστασία των νοσηλευτηρίων που απαρτίζουν το σύστημα υγείας αφού αυτό διαφυλάσσεται -μέχρις στιγμής υποδειγματικά- σαν κόρη οφθαλμού. Επί της ουσίας είναι και ο δείκτης που καθορίζει τα μέτρα με την κατάσταση να θεωρείται επικίνδυνη, όταν πλησιάσει η πληρότητα των κλινών το 100%. 

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, και απορρέει τόσο από τις δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του υπουργού Υγείας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για να επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Τυχόν lockdown δύναται να αποβεί καταστροφικό, με την οικονομία να έχει ταλαιπωρηθεί δεόντως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και με τις προσπάθειες για ανάνηψη να έχουν εκκινήσει από την καλοκαιρινή περίοδο. 

 

Οι εξαγγελίες από πλευράς υπουργού Υγείας καθιστούν πλέον ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιστροφή σε πρότερα περιοριστικά μέτρα. Η ψυχολογική κόπωση του κόσμου, η μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη αλλά και η ταλαιπωρημένη οικονομία δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση και όπως όλα δείχνουν η πορεία της καθημερινότητας θα αγγίζει την.. κανονικότητα. 

Όσο περνά ο καιρός η θηλιά προς τους ανεμβολίαστους αναμένεται να γίνεται πιο αποπνικτική, αφού έχει καταστεί σαφέε πως το μοναδικό και ισχυρότερο όπλο σε αυτό το στάδιο είναι ο εμβολιασμός. Η τρίτη δόση -που φαίνεται να βρίσκεται ήδη προ των πυλών- παρέα με την οριζόντια χρήση του Safepass είναι οι δύο πυλώνες που θα στηριχτεί η Κυβέρνηση για να ανακοπεί η διασπορά. Συγκεκριμένα μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν ενώ οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους θεωρούνται απαραίτητες. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top