ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πρύτανης του ΠΚ μιλά για την απόφαση της Συγκλήτου για φυσική παρουσία φοιτητών

Ο Πρύτανης του ΠΚ μιλά για την απόφαση της Συγκλήτου για φυσική παρουσία φοιτητών

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πάρει όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα εγγυηθούν ότι η διδασκαλία γίνεται σε ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει πάνω απ΄ όλα την υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ίδιων των φοιτητών και του προσωπικού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι πάντοτε πρώτο μέλημα του Πανεπιστημίου διαχρονικά είναι η προσφορά εκπαίδευσης πολύ ψηλής ποιότητας.


Επιπρόσθετα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου προέτρεψε τους φοιτητές να εμβολιαστούν, διότι, όπως είπε, «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση»

Η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Κύπρου σε συνεδρίαση της, την Τετάρτη, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και τις επιστημονικές απόψεις των ακαδημαϊκών που ειδικεύονται σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας της νόσου COVID-19, επαναβεβαίωσε την απόφασή της, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2021, για διεξαγωγή της διδασκαλίας κατά το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022 με φυσική παρουσία και με προσκόμιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID Safe Pass, τηρώντας όλα των διατάγματα και τα πρωτόκολλα που έχουν εγκριθεί από την Πολιτεία.

Ερωτηθείς για την απόφαση αυτή της Συγκλήτου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι για αυτή την απόφαση, «συμβουλευτήκαμε βεβαίως τους συναδέλφους που ειδικεύονται σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας», και σημείωσε ότι «συνυπολογίσαμε όλα τα δεδομένα και πήραμε αυτή την απόφαση».

«Επομένως, για μας είναι μια πολύ σωστή απόφαση, διότι η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη, οι φοιτητές θέλουν να επιστρέψουν στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να συναναστρέφονται ο ένας με τον άλλο, να ζουν στο κλίμα του Πανεπιστημίου και η διδασκαλία, βεβαίως, με φυσική παρουσία έχει οπωσδήποτε τα πλεονεκτήματα της, υπερτερεί αν θέλετε, έναντι άλλων μορφών διδασκαλίας και επομένως, για μας είναι ουσιαστικά ένα βήμα επανόδου στην κανονικότητα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Σύγκλητος εξέτασε και άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή του ΤΕΠΑΚ.

«Κάθε πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο και παίρνει τις αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν του, τις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημίου, τους χώρους που έχει, τις αίθουσες, το φοιτητικό πληθυσμό, τους αριθμούς γενικά. Επομένως, η απόφαση του ΤΕΠΑΚ είναι πλήρως σεβαστή βεβαίως, γιατί δεν μας πέφτει αφενός λόγος, αλλά αφετέρου την πήραν οι συνάδελφοι με βάση τα στοιχεία για το Πανεπιστήμιο τους. Με την ίδια λογική και εμείς πήραμε αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, «κρίναμε, ωστόσο, ότι η απόφαση μας αυτή υπερτερεί, με την έννοια ότι δίνει και το κίνητρο στους φοιτητές να εμβολιαστούν, διότι με τη δική μας απόφαση και τη φυσική παρουσία, ένας φοιτητής αν δεν εμβολιαστεί για να μπορεί να προσέλθει στο μάθημα θα πρέπει να υποβάλει τον εαυτό του δύο φορές την εβδομάδα σε έλεγχο και δε νομίζω να είναι ό,τι καλύτερο για τον φοιτητή διότι υπάρχει και η ταλαιπωρία και το κόστος».

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι σωστή. Παροτρύνουμε τους φοιτητές να εμβολιαστούν. Θα δούμε πως θα πάει το ερχόμενο εξάμηνο και ευελπιστώ ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που συμπληρωθεί το 50% σε μια αίθουσα διδασκαλίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα μαθήματα τα οποία μπορούν να γίνουν με φυσική παρουσία μόνο, είναι εκείνα που μπορούν να φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Πανεπιστήμιου σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.

«Δηλαδή, ας πούμε, αν ένα ακροατήριο έχει 20 φοιτητές και η αίθουσα μπορεί να χωρέσει 40, μπορεί να φιλοξενηθεί στην τάξη και γίνεται μόνο δια ζώσης. Δεν γίνεται διαδικτυακά. Ένα ακροατήριο, το οποίο έχει, ας πούμε, 60 φοιτητές και η αίθουσα έχει χωρητικότητα 80, το 60 είναι πάνω από το 50% του 80, επομένως αυτό το μάθημα θα σπάσει σε δύο ακροατήρια: Θα σπάσει σε ένα ακροατήριο των 40 και ένα ακροατήριο των 20. Το 40 θα είναι στην τάξη, το 20 θα είναι στο σπίτι, στο διαδίκτυο μέσω σύγχρονης εκπαίδευσης. Στις αίθουσες θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε, επιπρόσθετα, ότι η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πιο αυστηρή για τους φοιτητές, διότι με την απόφαση του είτε εμβολιάζεσαι ή κάνεις τα τεστ ή δεν σου επιτρέπεται να παρακολουθήσεις τα μαθήματα.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα «walk-in» που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου είπε ότι το πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά στις 5 Αυγούστου, σήμερα τρεις εβδομάδες ακριβώς αργότερα λειτούργησε ξανά και πήραν τη δεύτερη δόση αυτοί που εμβολιάστηκαν στις 5 Αυγούστου καθώς και την πρώτη δόση άτομα που ήθελαν να εμβολιαστούν για πρώτη φορά.

«Και θα το επαναλειτουργήσουμε. Νομίζω τώρα με το ενδιαφέρον για εμβολιασμό θα λειτουργεί πιο συχνά», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «πάνω απ΄ όλα για μας είναι η υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Προτρέπουμε για αυτό το λόγο τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση και πρέπει επιτέλους να εμπιστευτούμε και τους αριθμούς». Όταν, πρόσθεσε, «βλέπω ότι στις ΜΕΘ το 90% είναι ανεμβολίαστοι και ανάμεσα στους διασωληνωμένους το 100% είναι ανεμβολίαστοι, ε δεν θέλω και πολλά άλλα επιχειρήματα για να πειστώ ότι ο εμβολιασμός είναι επιτακτικός, είναι αναγκαίος».

Κληθείς να δώσει το δικό του μήνυμα ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς που ξεκινά στις 6 Σεπτεμβρίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι «πάνω απ΄ όλα για μας είναι η υγεία της πανεπιστημιακής κοινότητας, των ιδίων των φοιτητών και του προσωπικού».

«Το Πανεπιστήμιο θα πάρει όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα εγγυηθούν ότι η διδασκαλία γίνεται σε ένα περιβάλλον που εξασφαλίζει πάνω απ΄ όλα την υγεία τους και βεβαίως πάντοτε πρώτο μέλημα του Πανεπιστημίου διαχρονικά είναι η προσφορά εκπαίδευσης πολύς ψηλής ποιότητας», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top