Τους ισχυρισμούς του για το αδύνατο της ομοσπονδιακής λύσης και περί αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς, επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Η τ/κ εφημερίδα "Βατάν" γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί 53 χρόνια στη βάση της ομοσπονδίας δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουν σε αποτέλεσμα λόγω της αρνητικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση ειδικά κατά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια προγεύματος στην κατεχόμενη Γιαλούσα, ο Τατάρ ανέφερε ότι «με το που φάνηκε ότι δεν θα είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, θέσαμε στο τραπέζι για πρώτη φορά στην Γενεύη τη μορφή λύσης στη βάση των δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών. Αυτή η μορφή λύσης που υποστηρίζεται και από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία είναι η πιο ρεαλιστική και προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά τρέχει ακόμα πίσω από το όνειρο της ομοσπονδίας που δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, επιθυμεί να αιχμαλωτίσει τον λαό μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ακόμα 53 χρόνια και χρησιμοποιεί κάθε τρόπο και μέθοδο για να μην πραγματοποιηθεί η λύση δύο κρατών. Το αναφέρω και εδώ για άλλη μια φορά ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την πρόταση λύσης που θέσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, υποστήριξε ότι «ενώ ήρθε στην ημερήσια διάταξη στις αρχές του 2020 το πρώτο στάδιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού, άνοιξαν μερικές περιοχές που ανήκουν στο δημόσιο και η ακτογραμμή στο κλειστό Βαρώσι στο πρώτο βήμα που έγινε σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Κατά τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού πάλι σε αρμονία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και αφαιρώντας μιαν περιοχή της τάξης του 3,5% από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης, παρασχέθηκε η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των περιουσιών να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».
Αναφερόμενος στη σημασία του εσωτερικού τουρισμού, ο Τατάρ είπε ότι η πανδημία έπληξε τις τουριστικές δραστηριότητες και στα κατεχόμενα όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εμποδίσουν τον τουριστικό τομέα της κατεχόμενης Κύπρου, ο Τατάρ είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα ανορθωθεί και ο τουρισμός τους, όπως όλοι οι άλλοι τομείς.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις