ΔΙΕΘΝΗ

Αρκετά κράτη του ΝΑΤΟ προτείνουν να συνεχιστεί η απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ μετά τις 31 Αυγούστου

Αρκετά κράτη του ΝΑΤΟ προτείνουν να συνεχιστεί η απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ μετά τις 31 Αυγούστου

Αρκετά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εισηγούνται όπως το αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση πολιτών μετά την υφιστάμενη προθεσμία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, την Παρασκευή, μετά από συνάντηση των ΥΠΕΞ του οργανισμού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το χρονοδιάγραμμα τερματίζεται στις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί από τους συμμάχους μας ήγειραν ... την ανάγκη ενδεχόμενης παράτασης για να μπορέσουν να απομακρύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι η πρόκληση δεν έχει να κάνει τόσο με την μεταφορά των ανθρώπων από την Καμπούλ αλλά πρώτα απ' όλα με την μετάβασή τους στο αεροδρόμιο και ότι αυτό αποτελεί «επείγουσα ανάγκη». 

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αφότου ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το Αφγανιστάν οι ΥΠΕΞ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι «τα τελευταία είκοσι χρόνια, αρνηθήκαμε με επιτυχία στους τρομοκράτες ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν από το οποίο μπορούν να υποκινήσουν επιθέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να μας απειλήσει. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη».

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι «το άμεσο καθήκον τώρα είναι να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας να συνεχίσουμε την ασφαλή αποχώρηση των πολιτών μας, υπηκόων χωρών εταίρων και Αφγανών σε κίνδυνο, ιδίως εκείνων που βοήθησαν τις προσπάθειές μας».

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ καλούν «όσους έχουν θέσεις εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και μεθοδική αναχώρησή τους, μεταξύ άλλων μέσω του διεθνούς αεροδρομίου "Χαμίντ Καρζάι" στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω των συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο διεθνές αεροδρόμιο "Χαμίντ Καρζάι"».

«Είμαστε ενωμένοι στη βαθιά μας ανησυχία για τα σοβαρά γεγονότα στο Αφγανιστάν και ζητούμε άμεσο τερματισμό της βίας. Εκφράζουμε επίσης βαθιά ανησυχία για αναφορές σοβαρών παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν», σημειώνουν.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 16 Αυγούστου και καλούμε στην τήρηση των διεθνών κανόνων και προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες», αναφέρουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Καλούν «όλα τα μέρη στο Αφγανιστάν να εργαστούν με καλή πίστη για να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αντιπροσωπευτική, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και μειονοτικών ομάδων».

Σημειώνουν ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, το ΝΑΤΟ ανέστειλε κάθε υποστήριξη προς τις αφγανικές αρχές». Κάθε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση, προσθέτουν, «πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Αφγανιστάν, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων, την υποστήριξη του κράτους δικαίου, την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και τη διασφάλιση ότι το Αφγανιστάν δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά ως ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες».

«Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το σταθερό και με ευημερία Αφγανιστάν που αξίζει ο αφγανικός λαός και θα αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν και η περιοχή, στο άμεσο μέλλον και πέρα από αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας μας με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΉ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top