ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα Προέδρου Βουλής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν

Διάβημα Προέδρου Βουλής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου απέστειλε την Παρασκευή επιστολή-διάβημα εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικότερα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.


Το διάβημα στάληκε στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μόνιμων και μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων χωρών της περιοχής.

Στο διάβημα της, η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει ότι μετά την πτώση της Καμπούλ και τον συνακόλουθο πλήρη έλεγχο της χώρας από τους Ταλιμπάν, η κατάσταση στο Αφγανιστάν καθίσταται άκρως οδυνηρή και επικίνδυνη, ειδικότερα για τις γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας.

Εκφράζει έντονη ανησυχία για παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, καθώς και προβληματισμό για την ασφάλειά τους.

Κινδυνεύουν, προσθέτει, να αποστερηθούν τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την απασχόληση, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται και η πρόσβασή τους σε δομές υγείας και δικαιοσύνης.

Η σχετική πρόοδος που επετεύχθη κατά την τελευταία 20ετία στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, τονίζει στην επιστολή της η Πρόεδρος της Βουλής, κινδυνεύει να διαγραφεί, αν η διεθνής κοινότητα δεν ενεργήσει άμεσα και συλλογικά, προκειμένου να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών της χώρας και να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απευθύνει έκκληση στους ομολόγους της να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να μην επικρατήσει ο εφησυχασμός και η παθητικότητα μπροστά σε άλλη μια διεθνή κρίση. Αποτελεί καθήκον όλων, καταλήγει, να εργαστούμε για την αποτροπή σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Στο πλαίσιο της επικείμενης συμμετοχής της στην 13η Σύνοδο Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη, η κ. Δημητρίου ζήτησε όπως απασχολήσει εκτάκτως τις εργασίες η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top