ΔΙΕΘΝΗ

Κρίση στο Αφγανιστάν: Η σκιά μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Κρίση στο Αφγανιστάν: Η σκιά μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Υπό το φόβο μιας νέας, σφοδρής μεταναστευτικής -προσφυγικής κρίσης ζει τις τελευταίες ώρες η Ευρώπη, καθώς το ενδεχόμενο της επανάληψης των μαζικών μεταναστευτικών ροών του 2015 φαντάζει προ των πυλών. Ήδη, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η συζήτηση έχει εκκινήσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μετριαστεί -ή ακόμη και να αναχαιτιστεί- το νέο μεταναστευτικό κύμα, την ώρα που η Τουρκία κατασκευάζει με φρενήρεις ρυθμούς τείχος στα σύνορά της.

Στην πρώτη, επίσημη αντίδραση από πλευράς των Βρυξελλών, η οποία έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα, δηλαδή την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το νέο καθεστώς. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να περιορίσει την μαζική φυγή προσφύγων από την περιοχή, την ώρα που πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300.000 -500.000 πρόσφυγες που ενδέχεται να απομακρυνθούν άμεσα από το Αφγανιστάν.

Υπό αυτό το πρίσμα, σε έναν μαραθώνιο επικοινωνίας με ευρωπαίους ηγέτες έχει επιδοθεί και το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να πραγματοποιεί τις πρώτες επαφές με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, αλλά και τον Ύπατο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, προκειμένου να σχηματιστούν προϋποθέσεις διαχείρισης της κρίσης που δημιουργεί η πολιτική μετάβαση, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για «εικόνες ντροπής» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έκανε λόγο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της φυγάδευσης όσο το δυνατόν περισσότερων Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι εφικτό στο εξωτερικό. «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασώσει εκείνους που επί σειρά ετών τάχθηκαν στο πλευρό της Γερμανίας», τόνισε στο Βερολίνο ο Γερμανός πρόεδρος.

Ήδη, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Ρολφ Μίτσενιχ πρότεινε την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ για την υποδοχή των προσφύγων (θέση την οποία συμμερίζεται και η Καγκελαρία), προεξοφλώντας την κατεύθυνση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. «Θα υπάρξουν προσφυγικά κύματα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, αλλά και προς το Πακιστάν ή στο Ιράν. Διερωτώμαι ωστόσο γιατί το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με το ζήτημα. Προτρέπω τον γγ. Γενς Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ, το οποίο θυμίζω δεν είναι μόνο μια στρατιωτική, αλλά και μια πολιτική συμμαχία, να επιληφθούν του ζητήματος έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να δεχθούν στο έδαφός τους πολλούς Αφγανούς πρόσφυγες», ανέφερε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) απηύθυνε σήμερα έκκληση να απαγορευτούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων στη χώρα τους, περιλαμβανομένων εκείνων που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει κάθε υποστήριξη στους Αφγανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «άμεσο κίνδυνο» στη χώρα τους, που τελεί και πάλι υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, σημειώνοντας πως «από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης και της ανασφάλειας. Αν μέχρι τώρα οι άμαχοι έφευγαν σποραδικά και σε μικρό αριθμό προς τις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες, [τώρα] η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία».

Δένδιας: Ενιαία στάση

Συμμετέχοντας ενεργά στις ευρωπαϊκές διεργασίες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ για το Αφγανιστάν τόνισε την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μην επιτραπεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων, κάνοντας, ωστόσο, διεξοδική αναφορά στον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας επισήμανε από μέρους του την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άποψη την οποία συμμερίζεται η πλειοψηφία των κορυφαίων ευρωπαίων ηγετών τις τελευταίες ώρες.

Την ίδια ώρα, έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συγκαλεί αύριο το πρωί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες σε όλες τις χώρες της πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο, δηλαδή στον ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ελλάδα δεν θα γίνει πύλη νέου μεταναστευτικού κύματος προσφύγων» προεξόφλησε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρότι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Χρειάζεται ενιαία αντιμετώπιση εντός ΕΕ, μια κοινή πολιτική, τόνισε ο κ. Μηταράκης και γνωστοποίησε ότι η χώρα μας ζήτησε να συζητηθεί αύριο εκτάκτως στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2015, τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και ερωτηθείς για την πολιτική της Ελλάδας στο εξής, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Κληθείς ακόμη να σχολιάσει το ρόλο της Τουρκίας στις μεταναστευτικές ροές τις οποίες έχει εργαλειοποιήσει στο παρελθόν έναντι της Ε.Ε, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η γείτονα χώρα έχει υποστεί μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και διατύπωσε την θέση ότι η Τουρκία επιβάλλεται να στηριχθεί από την ΕΕ, αλλά η στήριξη αυτή πρέπει να γίνει ανταποδοτικά και σε συνεργασία με την Ε.Ε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top