Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει τις εθνικές αρχές της ΕΕ για να συνεργαστούν για τις δοκιμές ασφάλειας προϊόντων μέσω μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Συντονισμένες Δραστηριότητες για την Ασφάλεια των Προϊόντων (CASP). Το 2020 δοκίμασε 686 δείγματα προϊόντων, προβαίνοντας σε συστάσεις προς τους καταναλωτές.
Οι δοκιμές διεξάγονται σε αυστηρές συνθήκες σε διαπιστευμένα εργαστήρια της ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, τα οποία επιλέγονται ετησίως από τις συμμετέχουσες αρχές εποπτείας της αγοράς από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (και επίσης τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 2020, η CASP δοκίμασε 686 δείγματα προϊόντων, στις κατηγορίες, παιδικά παιχνίδια, οικιακός εξωτερικός εξοπλισμός παιχνιδιού, φωλιές μωρών και στρωτήρες, καλώδια, μικρές συσκευές θέρμανσης κουζίνας, κοσμήματα και παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου.
Για τα παιδικά παιγνίδια συστήνεται να διαβάζεται πάντα η επισήμανση και οι προειδοποιήσεις ενώ σημειώνεται ότι το φυσικό καουτσούκ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Για τον εξοπλισμό για υπαίθριο παιχνίδι στο σπίτι συστήνεται προσοχή σχετικά με την ηλικία που τα παιδιά μπορούν με ασφάλεια να παίξουν με ένα παιχνίδι. Επίσης, προτρέπονται οι ενήλικες να είναι παρόντες κάθε φορά που τα παιδιά παίζουν με αυτού του είδους τα παιγνίδια.
Για τις φωλιές μωρών, κομοδίνα, υπνόσακους συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις, τις σημάνσεις και τις οδηγίες καθώς και στα πρότυπα που ισχύουν για αυτά τα προϊόντα.
Για τα καλώδια οι καταναλωτές πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το προϊόν συνοδεύεται από πληροφορίες ασφαλείας, οι οποίες θα πρέπει πάντα να εμφανίζονται με σαφήνεια καθώς και το εάν είναι για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.
Για τις μικρές συσκευές θέρμανσης κουζίνας συστήνεται ο έλεγχος της συσκευασία για τυχόν σημάδια ασφαλείας και προειδοποιητικά σήματα ενώ σημειώνεται ότι εάν ένα προϊόν φαίνεται κατεστραμμένο εξωτερικά, είναι πιθανό να είναι το ίδιο εσωτερικά.
Για τα κοσμήματα τονίζεται ότι «ένα στα τρία από όσα δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας περιείχε ή απελευθέρωσε υπερβολικές ποσότητες επικίνδυνων μετάλλων», οπότε συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 33 του κανονισμού REACH ((ΕΚ) 1907/2006), οι ερωτήσεις των καταναλωτών σχετικά με την παρουσία μιας ουσίας που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στα κοσμήματα πρέπει να απαντηθούν εντός 45 ημερών.
Τέλος, για τα καθίσματα αυτοκινήτου, προτρέπονται οι καταναλωτές να ελέγχουν τη συσκευασία και τις ενδείξεις όπως επίσης και να εξοικειωθούν με τους σχετικούς κανονισμούς ασφαλείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις