Μόλις 165 κρούσματα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή (Κυριακή 15 Αυγούστου) καθιερωμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από αυτόν που συνηθίσαμε τις τελευταίες ημέρες.
Το νούμερο αυτό μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα πλασματικό εάν ληφθεί υπόψη ότι πραγματοποιήθηκαν μόλις 14.008 τεστ ανίχνευσης της νόσου με το βαθμό θετικότητας να ξεπερνά εκ νέου το 1% (1.18%).
Η νέα πτυχή ανησυχίας αφορά τους post-covid ασθενείς -δηλαδή ασθενείς που σταμάτησαν να είναι μολυσματικοί και θα έπρεπε να θεωρείται πως ξεπέρασαν τη μάχη με τον ιό- αφού 13 εξ’αυτών συνεχίζουν να νοσηλεύονται και μάλιστα διασωληνομένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Όπως είχε εκτεταμένα αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα η εντονότερη ανησυχία των επιδημιολόγων επικεντρωνόταν στο τριήμερο του Δεκαπενταυγούστου. Συγκεκριμένα η μαζική έξοδος των συμπολιτών μας για διακοπές -ιδιαίτερα στα παράλια- θα έφερνε όπως ήταν αναμενόμενο μεγάλο συγχρωτισμό τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε συνάρτηση με τις γενναιόδωρες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, την ψυχολογική κόπωση του μέτρου από τη μάχη με την πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αλλά και τις επιθετικές μεταλλάξεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κράμα που ευνοεί την -ήδη μεγάλη- διασπορά.
Εάν προσθέσουμε την παύση του δωρεάν προγράμματος των τεστ αντιγόνων που παρείχε το Υπουργείο Υγείας παρέα με το γεγονός ότι αρκετός κόσμος πιθανόν να μην έμπαινε στη διαδικασία να εξεταστεί -εάν αυτό δεν ήταν απολύτως απαραίτητο- καθιστούν τους προβληματισμούς… εύλογους.
Ο μειωμένος αριθμός των εξετάσεων μπερδεύει ακόμη περισσότερα τα δεδομένα με τους ειδικούς να μη μπορούν να έχουν ενώπιον τους μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα και το ενδιαφέρον να μετατίθεται στις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών.
Σε περίπτωση που οι φόβοι επιβεβαιωθούν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας κάτι που με τον αριθμό των νοσηλευόμενων θα δημιουργήσει ασύμμετρες πιέσεις.
Στο απευκταίο αυτό σενάριο η άμεση λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει μονόδρομο, με τον Σεπτέμβριο να πλησιάζει αφού έχει τονιστεί πως είναι προτεραιότητα να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο (κατ’επέκταση να ανακουφιστούν τα νοσηλευτήρια) πριν την φθινοπωρινή αναμενόμενη έξαρση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις