Παρά την σταθεροποίηση του αριθμού των ημερήσιων περιστατικών η κατάσταση κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Αυτό συμβαίνει διότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μοιάζουν να είναι αμείλικτοι με τους σοβαρά νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και διασωληνομένους να αυξάνονται διαρκώς.
Και αν αυτό δεν είναι αρκούντως ανησυχητικό από μόνο του αρκεί μια απλή ματιά στα αναλυτικά στοιχεία του ΟΚΥπΥ για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Από τη μία το γεγονός ότι ποσοστό κοντά στο 90% των νοσηλευόμενων είναι άτομα που δεν εμβολιάστηκαν και από την άλλη η κατακόρυφη πτώση της διάμεσης ηλικίας των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας δίνουν το στίγμα του τέταρτου κύματος.
Η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως επιβαρυμένη και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί άμεση βελτίωση της κατάστασης -ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα νοσηλευτήρια- δεν αποκλείεται η λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων.
Άλλωστε έχει τονιστεί από την έναρξη της πανδημίας πως αυτό που αποτελεί πρώτιστο στόχο είναι η διαφύλαξη του συστήματος υγείας αφού σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος για πολύ περισσότερους νεκρούς. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ μοιάζει να καλπάζει βρίσκοντας χώρο δράσης σε ανεμβολίαστους -κυρίως- πολίτες ενώ ανησυχητικό όπως αναφέραμε είναι το γεγονός ότι πλέον χρήζουν νοσηλείας ασθενείς σε πολύ νεαρότερη ηλικία.
Οι προσπάθειες για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με τα κέντρα Walk-In σε συνδυασμό με τα μπόνους και κίνητρα της Κυβέρνησης να έχουν δώσει μία έξτρα ώθηση στα ραντεβού.
Αυτό που παρακολουθούμε είναι επί της ουσίας μία μάχη με αντίπαλο το χρόνο. Όπως αναφέρουν πηγές από την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί ραγδαία πριν την κάθοδο του φθινοπώρου καθώς με αυτούς τους αριθμούς/ρυθμούς και την αναμενόμενη νέα έξαρση μπορεί να προκαλέσουν ‘ασφυξία’ στα νοσηλευτήρια.
Ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την πορεία της πανδημίας αφού πλέον έρχονται στο φως νέα στοιχεία από μελέτες και έρευνες ενώ παράλληλα συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους νέες μεταλλάξεις που δυσχεραίνουν το έργο αντιμετώπισης του ιού με την κάθε μία να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις