Ο θόρυβος και η πολιτική κρίση που πυροδότησε η συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμοζόταν το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, ώθησε την κυβέρνηση υπό την σκιά της μέγγενης των κομματικών πιέσεων να ανακοινώσει τον τερματισμό ενός προγράμματος, το οποίο αποδεδειγμένα προσέλκυε δυο δισ ευρώ ετησίως στο κυπριακό ΑΕΠ.
Μπορεί η ΕΕ να είχε κινήσει μία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμοζόταν το πρόγραμμα, εντούτοις η απόφαση για να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο ήταν θέμα εθνικό και η κυβέρνηση, αντί της περαιτέρω βελτίωσης, επέλεξε τον τερματισμό του.
Εκτός των άλλων παρέμενε εκκρεμής ένας αριθμός αιτήσεων ενώπιον του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών, που με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Υπουργός, Νίκος Νουρής τον Νοέμβριο του 2020, ανερχόνταν σε 621 αιτήσεις επενδυτών και 722 μελών των οικογενειών τους.
Υπό το φόβο των Ιουδαίων, η κυβέρνηση θέλοντας να αποδείξει προφανώς ότι το κεφάλαιο έχει κλείσει για τα καλά, πέραν του χρονοβόρου της διαδικασίας -με την οποία πραγματοποιείται πλέον η εξέταση- έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το 90% των αιτούντων.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης όχι μόνο αποστερεί ένα σημαντικό όφελος από τα δημόσια οικονομικά, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο, ελέω της πανδημικής κρίσης, αλλά κατά βάση κλονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας όσον αφορά στους επενδυτές, που έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους.
Την ίδια ώρα λοιπόν που πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθούν επενδυτικά προγράμματα ώστε να ενισχύσουν την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες τους, η Κύπρος έχει απωλέσει κεφάλαια αλλά και εμπιστοσύνης στη διεθνή επενδυτική αγορά, η οποία θα σκεφτεί δυο και τρεις φορές να επενδύσει σε ένα ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα με διαφορετική ταυτότητα και αντικείμενο.
Και αυτό γιατί, όταν ένας φυσικό ή νομικό πρόσωπο μελετά τις επιλογές του, σε ότι αφορά την επένδυση μεγάλων κεφαλαίων, τείνει να βλέπει συνολικά την εικόνα, η οποία αφορά την αξιοπιστία με την οποία το εκάστοτε κράτος εφαρμόζει διαχρονικά πολιτικές που έχουν άμεση σχέση με την αμοιβαιότητα στην εμπιστοσύνη μεταξύ επενδυτή και χώρας.
Με λίγα λόγια, θέλοντας να μετριάσει όχι το πολιτικό, αλλά το κομματικό κόστος, η κυβέρνηση για δεύτερη φορά μετά το 2013 παρουσιάζεται αφερέγγυα ενώπιον όσων επιλέγουν την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό, δείχνοντας τους πως η Κύπρος δεν αποτελεί ασφαλή προορισμό για επιχειρηματικά ανοίγματα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Κυβέρνηση κινδυνεύει με αγωγές πολλών εκατομμυρίων, που σίγουρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις