ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στη νομοθεσία για αυστηροποίηση διαδικασιών εναντίον γιατρών που παρανομούν

Αλλαγές στη νομοθεσία για αυστηροποίηση διαδικασιών εναντίον γιατρών που παρανομούν

Αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να υπάρχει δυνατότητα εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να αναστέλλει την άδεια ενός γιατρού, πριν αυτός καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο, αποφάσισε έκτακτη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στη Νομική Υπηρεσία, με αφορμή τις καταγγελίες για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας,  ο Υπουργός Υγείας, η ηγεσία της Αστυνομίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είπε ότι έγινε αμέσως σύγκληση της σύσκεψης λόγω των πολύ σοβαρών θεμάτων τα οποία προέκυψαν. Τόνισε ωστόσο ότι στο στάδιο αυτό πρόκειται για καταγγελίες και πληροφορίες και επανέλαβε ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου από το αρμόδιο δικαστήριο.
 
Είπε επίσης ότι μετά από εποικοδομητική συζήτηση κατέληξαν ότι σε κάποια σημεία χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας για την αυστηρότερη αντιμετώπιση περιπτώσεων πειθαρχικών διαδικασιών ιατρών. Πρόσθεσε ότι ο ΠΙΣ μέσω του νομικού τους συμβούλου θα ετοιμάσει κάποιες εισηγήσεις που θα σταλούν στο Υπουργείο Υγείας το οποίο καθηκόντως θα τα εξετάσει και θα χαράξει πολιτική. Ακολούθως, ανέφερε η Νομική Υπηρεσία θα κάνει τον νομοτεχνικό έλεγχο πριν να οδηγηθεί στη διαδικασία ψήφισής του.
 
Ο κ. Σαββίδης είπε ότι όλες οι υποθέσεις για τις οποίες υπήρξε καταγγελία συζητήθηκαν με την ηγεσία της Αστυνομίας και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και δόθηκαν κατευθύνσεις εκεί και όπου χρειάζεται η Αστυνομία.
 
Τόνισε παράλληλα τη σημασία της ύπαρξης ορθών πιστοποιητικών εμβολιασμού, διότι δημιουργούνται, όπως είπε, πολύ σοβαρά προβλήματα αν εκδιδόμενα πιστοποιητικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έκανε έκκληση αν υπάρχουν καταγγελίες να γίνουν στην Αστυνομία ώστε να μπορέσει να γίνει η απαραίτητη έρευνα.
 
Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες ποινές που μπορεί να επιβληθούν στις υποθέσεις που διερευνώνται, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αν υπάρξουν καταχωρήσεις ποινικών υποθέσεων και τι αδικήματα μπορεί αυτές να περιλαμβάνουν θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων. Ήδη, ανέφερε, έχει εκδοθεί για μια περίπτωση ένα διάταγμα προσωποκράτησης το οποίο αναφέρεται σε κάποια αδικήματα τα οποία εξετάζονται, ωστόσο όπως είπε, η τελική απόφαση για το ποια αδικήματα θα οδηγηθούν στο δικαστήριο θα εξαρτηθεί σε συνεννόηση της Νομικής Υπηρεσίας με την Αστυνομία, ανάλογα με το είδος της μαρτυρίας που θα προκύψει.
 
«Υπάρχουν αρκετά σοβαρές ποινές. Εκείνο το οποίο σήμερα συζητήσαμε σε πιο μεγάλη έκταση και εκεί που διαπιστώθηκε και κάποια αδυναμία αν θέλετε, είναι η δυνατότητα εκ μέρους του ΠΙΣ να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα για πιθανή αντιδεοντολογική συμπεριφορά γιατρών πριν από την καταδίκη τους», ανέφερε.
 
Ο ΠΙΣ ανέφερε, εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθεί στις πειθαρχικές διαδικασίες του κάποιος γιατρός πριν από την καταδίκη του από ποινικό δικαστήριο.
 
Παράλληλα, σημείωσε η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει τι άλλα μέτρα μπορεί να λάβει προκειμένου να περιορίσει την έκθεση του κοινού στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι κάποιος γιατρός αποδεδειγμένα έχει ενεργήσει κατά τρόπο που να μην συνάδει με την επαγγελματική δεοντολογία.
 
Ερωτηθείς για το αν θα καταγγέλλονται και περιπτώσεις πολιτών που προσεγγίζουν γιατρούς για την έκδοση ψεύτικου πιστοποιητικού, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι και αυτός που προσφέρει και αυτός που παίρνει τα λεφτά είναι ποινικά υπεύθυνοι και αν κάποιος γιατρός δώσει μαρτυρία ότι κάποιος ιδιώτης τον προσέγγισε για να του προσφέρει χρήματα για πιστοποιητικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα εξετάσει η Αστυνομία και τα περιστατικά της υπόθεσης αυτής.
 
Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να δει το νομοσχέδιο, και να εξετάσει τι ποινές προβλέπονται σε γιατρούς που παρανομούν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές σε συνεργασία με τον ΠΙΣ, την Αστυνομία και τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Ευχαρίστησε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για τη διαρκή τους στήριξη σε θέματα πανδημίας.
 
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι στη σύσκεψη παρέστησαν οι διευθύνοντες ΤΑΕ των τριών εμπλεκομένων υπηρεσιών που διερευνούν κάποιες πληροφορίες σε σχέση με υποθέσεις γιατρών που φέρονται να μην έχουν εμβολιάσει και να έχουν δώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 
«Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε αντικειμενικά αυτές τις υποθέσεις έτσι ώστε να διαφανεί αν πραγματικά έχουν διαπραχθεί αυτά τα αδικήματα και αν ναι να στοιχειοθετήσουμε και να συλλέξουμε το μαρτυρικό υλικό που χρειάζεται, για να προσαχθούν οι ύποπτοι ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι συνολικά η Αστυνομία διερευνά πέντε περιπτώσεις με μια να είναι επίσημη και να αφορά γιατρό που βρίσκεται υπό κράτηση και τις άλλες να είναι κάποιες πληροφορίες που άρχισαν να σχηματίζονται ποινικοί φάκελοι για διερεύνησή τους. Οι περιπτώσεις είναι δύο στη Λεμεσό, δύο στην Πάφο και μια στη Λάρνακα.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν προκύπτει θέμα περαιτέρω συλλήψεων στο παρόν στάδιο αφού, οι υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια.
 
Ο Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης ανέφερε ότι στα πλαίσια της σύσκεψης συζητήθηκαν σε βάθος όλα τα ενδεχόμενα μέτρα ή και ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να επέλθουν στη νομοθεσία και τα οποία θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το ρόλο και το έργο όλων στην προσπάθεια πάταξης αυτών των φαινομένων.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top