Οι υψηλές θερμοκρασίες εμπεριέχουν κινδύνους και για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Να τι πρέπει να κάνουμε για να κινούμαστε με ασφάλεια και σε αυτές τις συνθήκες.
Ο καύσωνας μας επηρεάζει όλους, άσχετα αν βρισκόμαστε ήδη σε διακοπές ή προετοιμαζόμαστε γι' αυτές. Η κίνηση με αυτοκίνητο και υψηλές θερμοκρασίες έχει κάποιους κινδύνους τόσο για εμάς όσο και το μεταφορικό μας μέσο και το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να βγούμε αλώβητοι είναι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω tips.
Ρύθμιση θερμοκρασίας
Υπό αυτές τις συνθήκες η χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου μας είναι μάλλον… «υποχρεωτική» ακόμη και για τους οδηγούς που αγαπούν τη ζέστη. Προτεινόμενη ρύθμιση για τη θερμοκρασία της καμπίνας είναι οι 23 βαθμοί Κελσίου, με τα παράθυρα να μένουν φυσικά πάντα κλειστά -αποφεύγουμε έτσι και τα έντομα. Για να βοηθήσουμε στην αποδοτικότητα του κλιματιστικού, κλείνουμε παράλληλα την παροχή εξωτερικού αέρα.
Προγραμματισμός διαδρομής
Αν είναι να ταξιδέψουμε καλό είναι να ξεκινήσουμε τις μικρές πρωινές ώρες για να αποφύγουμε την κορύφωση της θερμοκρασίας που παρατηρείται συνήθως λίγο μετά το μεσημέρι. Αν είστε συνηθισμένοι, το ταξίδι κατά τις βραδυνές ώρες συστήνεται επίσης. Έτσι αποφεύγουμε την θερμική καταπόνηση, ενώ και τα ελαστικά μας αποδίδουν πολύ καλύτερα και αυξάνουν τα περιθώρια ασφάλειας.
Για την καθημερινότητα μας στο αστικό τοπίο καλό είναι να αποφεύγουμε την κίνηση εκείνες τις ώρες που σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες.
Στάσεις. Προσοχή στο πίσω κάθισμα
Στις στάσεις μας κατά το ταξίδι αλλά και στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον δεν αφήνουμε ποτέ μέσα στην καμπίνα μας παιδιά ή ζώα γιατί στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου, ειδικά όταν αυτό μένει στον ήλιο, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες.
Ενυδάτωση και διατροφή
Είτε έχουμε να διανύσουμε μια μικρή είτε μια μεγάλη διαδρομή, προσέχουμε πάρα πολύ την ενυδάτωση μας. Καταναλώνουμε άφθονο νερό, ενώ για φαγητό φροντίζουμε πάντα να μην οδηγούμε, αν έχουμε γεμίσει το στομάχι μας, ακόμη και πριν από δύο ώρες. Αν χρειαστούμε ενδιάμεσα γέυματα στο ταξίδι μας εννοείται ότι αυτά πρέπει να είναι ελαφριά.
Έλεγχοι στο αυτοκίνητο
Η στάθμη του ψυκτικού είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να ελέγχουμε άνα τακτά χρονικά διαστήματα τις ημέρες με καύσωνα, ακόμη και αν η ένδειξη θερμοκρασίας για τον κινητήρα μας παρουσιάζεται «καθυσηχαστική».
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ελέγχουμε κάθε δυο με τρεις ημέρες την πίεση των ελαστικών μας. Οι διακυμάνσεις στην θερμοκρασία μεταξύ ημέρας και νύχτας, σε περίοδο καύσωνα, είναι ιδιαίτερα μεγάλες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έστω και μια μικρή απώλεια πίεσης. Αυτή πρέπει να την ρυθμίζουμε, ώστε τα ελαστικά μας να αποδίδουν όσο το δυνατό καλύτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες και την καυτή άσφαλτο να μειώνουν ούτως ή άλλως την προσφερόμενη πρόσφυση.
Πηγή: carandmotor
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις