ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Εκτός συζήτησης τα Βαρώσια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Τατάρ: Εκτός συζήτησης τα Βαρώσια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Εκτός συζήτησης είναι τα Βαρώσια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σημειώνοντας ότι η πολιτική του ψευδοκράτους και της Τουρκίας για τα Βαρώσια θα συνεχιστεί με συνεπή τρόπο και δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα.

Μιλώντας σε εκπομπή στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο κ. Τατάρ είπε ότι «με το άνοιγμα των Βαρωσίων που βρίσκονται εντός των συνόρων της τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος «έγινε ένα βήμα προς την ανθρωπότητα και στην διευθέτηση των δικαιωμάτων των πρώην κατοίκων της περιοχής μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας».

Ανέφερε ότι οι «ευαισθησίες» του για τα Βαρώσια, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. «Τα Βαρώσια θα ανοίξουν για εγκατάσταση χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Οι πρώην ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι για το άνοιγμα των Βαρωσίων, Τουρκία και ψευδοκράτος ήταν σε διαβούλευση τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπενθύμισε ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν, τα Βαρώσια θα δίνονταν σε αυτή.

Διερωτήθηκε πού ήταν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν οι Τουρκοκύπριοι αντιμετωπίζονταν άδικα για τόσα χρόνια.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι το θέμα των Βαρωσίων τέθηκε οκτώ φορές στην διαπραγματευτική διαδικασία αλλά λόγω της «αδιάλλακτης» στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, λύση δεν μπορούσε να εξευρεθεί.

Δηλώνοντας ότι έχουν αλλάξει το παιχνίδι στα Βαρώσια, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 337 αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, παρά τις πιέσεις, όπως σημείωσε, από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είπε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία που να βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και στην κυριαρχική ισότητα, μπορεί να πραγματοποιηθεί «διακρατική» συνάντηση για το ζήτημα των Βαρωσίων.

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα παρεκκλίνει από αυτό το μονοπάτι και την νέα πολιτική που χάραξε, εξαιτίας λίγων δηλώσεων που έχουν γίνει.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία εγγυάται την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων κι ότι η ασφάλεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η παρουσία του ψευδοκράτους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ακόμη ότι υπάρχουν δηλώσεις από τις υψηλότερες αρχές της Τουρκίας ότι αυξάνονται οι προσπάθειες για την αναγνώριση της «τδβκ».

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη σχετικά με την αλλαγή ονόματος του ψευδοκράτους. «Εάν υπάρξει συνταγματική τροποποίηση στο μέλλον, αυτό μπορεί να συζητηθεί ξανά. Επί του παρόντος, το σύνταγμα της τδβκ ανοίγει την πόρτα στην ομοσπονδία, αλλά προς το παρόν αυτό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Η δήλωση του Ερντογάν ότι 'η Βόρεια Κύπρος - η Νότια Κύπρος δεν υπάρχει' σημαίνει ότι η δημιουργία ομόσπονδου κράτους τελείωσε» είπε.

Σημείωσε ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου, λέγοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να κατέχουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top