Η «προεδρία» του ψευδοκράτους ισχυρίστηκε σε γραπτή δήλωση της ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού «είναι προς την κατεύθυνση της προστασίας και της αποκατάστασης δικαιωμάτων».
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Γκιουνές», η «προεδρία» αναφέρει ότι «δεν μπορεί να τίθεται θέμα να μεταβιβαστεί σε οποιανδήποτε άλλη διοίκηση το κλειστό Βαρώσι, που είναι έδαφος της τδβκ, το οποίο θα μετατραπεί σε μέρος της ζωής απαλλασσόμενο από του να είναι αιχμάλωτο του κυπριακού προβλήματος», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Αναφέροντας ότι έχουν δηλώσει τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι στο πλαίσιο των εργασιών τους στο Βαρώσι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών, η «προεδρία» αναφέρει ότι μετά το άνοιγμα των δημοσίων χώρων, ένα μέρος του Βαρωσιού αφαιρέθηκε από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και έγινε το πρώτο βήμα να αποκτήσει ζωή η περιοχή.
Σημειώνοντας ότι στην περιοχή που άνοιξε έχουν καταχωρηθεί 36 αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, η «προεδρία» αναφέρει ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτών των αιτήσεων είναι η έκφραση της βούλησης των παλιών ιδιοκτητών να αποκτήσουν δικαιώματα για τα ακίνητά τους.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι με την απόφαση του ψευδοκράτους, ελέχθη ότι η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών, «η οποία αναγνωρίστηκε ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που θα αφορούν και τις τρεις θεραπείες, δηλαδή την αποζημίωση, την ανταλλαγή και την επιστροφή.
Στην δήλωση προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός ότι με την πολιτική τους δεν εποφθαλμιούν τα δικαιώματα κανενός, αλλά με το άνοιγμα του Βαρωσιού ακολουθείται μια πολιτική προς την κατεύθυνση της επιστροφής των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών που περιμένουν τόσα χρόνια.
Αναφερόμενη στις ενστάσεις εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και άλλων πλευρών για το άνοιγμα του Βαρωσιού και στις δηλώσεις για ανάκληση της απόφασης, η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι αυτές ισοδυναμούν με αντίθεση στο να πάρουν τα δικαιώματά τους οι παλιοί κάτοικοι της πόλης και «είναι φανερό ότι αυτό σημαίνει διατήρηση του στάτους κβο».
Υποστηρίζοντας ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των πιέσεων που ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι οι δηλώσεις του Επιτρόπου Αρμόδιου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίες δείχνουν ότι η ΕΕ κατέστη μέρος του Κυπριακού, δεν είναι εποικοδομητική και δεν μπορεί να βλέπει αντικειμενικά τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό.
Ισχυριζόμενη ότι οι δηλώσεις της ΕΕ αποτελούν επανάληψη της πολιτικής και των δηλώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, η «προεδρία» υποστήριξε ότι γι’ αυτούς δεν έχουν καμία αξία τέτοιες δηλώσεις που συνεχώς παραγνωρίζουν την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Επαναλαμβάνοντας τη θέση τους, ότι δεν έχουν θέση οι προσπάθειες επιβολής ορισμένων μοντέλων λύσης στην Κύπρο, η «προεδρία» ανέφερε ότι η λύση θα προκύψει μόνο με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών και ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να τηρούν μιαν στάση που προστατεύει αυτή την αρχή και να προβαίνουν σε δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις