ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Βουλής: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίσιμης σημασίας για την αναβάθμιση της Δημοκρατίας

Πρ. Βουλής: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίσιμης σημασίας για την αναβάθμιση της Δημοκρατίας

Οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η μετατροπή της σε όργανο λαϊκής κυριαρχίας, βάθρο δημοκρατίας με αποφασιστική αποδυνάμωση του κεντρικού κράτους, είναι η μεγάλη επιταγή της νέας εποχής, είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του, σε εκδήλωση με θέμα: «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων από τη Νομοθετική Εξουσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Μ.Κ.Ο» στη Λεμεσό, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι σε μια εποχή που η πολιτική διαδικασία πλήττεται από μια ολόπλευρη κρίση, που μειώνεται δραματικά η αξιοπιστία της ως συμμετοχικής διαδικασίας δημοκρατικής και αποτελεσματικής, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός, λειτουργία και διαδικασία, μπορεί να αναδειχθεί κρίσιμης σημασίας για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της δημοκρατίας. 

“Αυτό όμως προϋποθέτει μια παραδοχή και ταυτόχρονα μια συλλογική ανάληψη ευθύνης. Η παραδοχή πρέπει να εστιάζεται στο αναντίλεκτο γεγονός ότι οι κεντρικές εκτελεστικές εξουσίες, οι συγκεντρωτικές διοικήσεις και οι πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές τους διαδικασίες μοιάζουν απόμακρες και πολλές φορές αποκρουστικά απεχθείς για τους πολίτες. Η συλλογική ανάληψη ευθύνης πρέπει να επικεντρώνεται σε μια προσπάθεια διασφάλισης της θεσμικής συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση κρίσιμων αποφάσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Αυτή η μεταρρύθμιση, συνέχισε, πρέπει να έχει ως κύριο άξονα, κομβικό εργαλείο και πρωτογενές κύτταρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Μια προοδευτική αντίληψη  και πρακτική, είπε, είναι η ενίσχυση και ο «εξοπλισμός» των τοπικών αρχών με περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες με παράλληλη αποδυνάμωση κάθε είδους συγκεντρωτικών εξουσιών.  

“Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί αναπόδραστα σε σφριγηλούς και αποτελεσματικούς αυτοδιοικητικούς φορείς που λειτουργούν στη βάση της αρχής της αυτοδιαχείρισης και της επικουρικότητας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη συλλογική έκφραση και δράση των τοπικών κοινωνιών. Η εξήγηση είναι απλή. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές διαφοροποιούνται και διακρίνονται από μια παγερή και απόμακρη κεντρική εξουσία, κυρίως γιατί συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τη συμβίωση των πολιτών”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε πως το καθοριστικό στοιχείο που θα ανατρέψει την άκρα επιφυλακτικότητα των πολιτών προς την εξουσία και τη συνακόλουθη έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτική διαδικασία, είναι η συμφιλίωση των τοπικών κοινωνιών με τις τοπικές εξουσίες. 

Και αυτό, σημείωσε, θα γίνει πράξη αν οι πολίτες θεωρούν δικές τους τις τοπικές αρχές και αν έχουν την πεποίθηση ότι τις εξουσίες θα τις διαμορφώνουν,  θα τις βελτιώνουν οι ίδιοι - αν αισθάνονται ότι η εξουσία τους θα είναι αυτενεργός, ότι δεν θα είναι  προέκταση της κεντρικής εξουσίας ή ένας από τους μηχανισμούς του κράτους που ασκεί δημόσια διοίκηση κατά κρατική παραχώρηση.

Στην Κύπρο, συνέχισε, με δεδομένη την απουσία μιας μακράς δημοκρατικής παράδοσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω του διοριστικού συστήματος, όχι μόνο στα χρόνια της αποικιοκρατίας αλλά και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την περίοδο μετά την ανεξαρτησία, η ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων καθίσταται επιτακτική ανάγκη, για να εξοβελιστούν νοοτροπίες και πρακτικές συγκεντρωτικής αντίληψης, κρατικής κηδεμονίας και κατά παραχώρηση άσκησης εξουσιών. Αποφασιστική αποκέντρωση, διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία είναι τα κρίσιμα κλειδιά μιας μεγαλόπνοης μεταρρύθμισης.

Με δεδομένο, είπε ο κ. Ομήρου, ότι οι κοινωνίες του μέλλοντος δε θα έχουν τη δομή του υπερτροφικού συγκεντρωτικού κράτους του παρελθόντος, η εξέλιξη των κοινωνιών και η προαγωγή πραγματικών συστημάτων δημοκρατικής οργάνωσης θα επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα και θα αποδυναμώσουν καίρια το ισχυρό και παντοδύναμο κράτος της συγκεντρωτικής εξουσίας, ο εκσυγχρονισμός του θεσμού αποτελεί μονόδρομο.

“Νέες μορφές οργάνωσης αυτοδιαχειριζόμενων τοπικών κοινωνιών θα αναδειχθούν ως η νομοτελειακή εξέλιξη ενίσχυσης του ρόλου των ίδιων των πολιτών.  Παιδεία, πολιτισμός, κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στις τοπικές αρχές”, πρόσθεσε.

Τόνισε πως η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Αποτελεί, σημείωσε, επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων όπου κριθεί αναγκαίο και μέτρα αυστηρής οικονομικής περισυλλογής, πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση.

Η οικονομική κρίση, σημείωσε, μάς επιβάλλει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις οι οποίες δυνατό να κριθούν αναγκαίες, αλλά μεταβατικές και όχι μόνιμες. “Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να τραυματίσει μόνιμα την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά έργα η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις τοπικές αρχές, ώστε οι δήμοι και οι κοινότητες να παραμείνουν μοχλοί ανάπτυξης με την εκτέλεση μεγάλων και μικρών έργων”, πρόσθεσε.

Εξαιρετικής σημασίας, ανέφερε, είναι ότι κατά κανόνα στις χώρες μέλη της Ε.Ε. οι κοινωνικές υπηρεσίες κοινού συμφέροντος προσφέρονται κατά το πλείστον σε επίπεδο τοπικών αρχών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, διαδραματίζει ένα κομβικό ρόλο κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας τόσο στον προγραμματισμό όσο και στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων κοινωνικών υπηρεσιών.

“Μέσα στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει προβλεφθεί με νομικό-θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα των τοπικών αρχών να προσφέρουν πολλές κοινωφελείς υπηρεσίες καταπολεμώντας την απομόνωση, την αποξένωση και το μαρασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για να σμικρύνονται τα χάσματα, όχι μόνο σε κοινωνικό αλλά και σε εδαφικό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι οι διάφορες περιφέρειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει σταδιακά μέσω προγραμμάτων που θα υλοποιούνται από τις τοπικές αρχές να διαθέτουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών και κοινωνικής στήριξης. “Με κατοχύρωση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων και με καταπολέμηση των διακρίσεων οποιασδήποτε μορφής. Κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η στέγη, μπορούν ευκολότερα μέσα στα πλαίσια εθνικών σχεδιασμών να παρέχονται πολύ αποτελεσματικά, χωρίς γραφειοκρατίες και κρατικίστικες αγκυλώσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση”, συμπλήρωσε.

Είναι λοιπόν αναγκαίο, είπε, και στην Κύπρο να εγκαταλειφθούν συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες. “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάψει να λειτουργεί και να αναπαράγεται σαν ένα απλό διοικητικό σύστημα, με συρρικνωμένες αρμοδιότητες και με αδυναμία εξόδου από ένα ασφυκτικό κλοιό συγκεντρωτικής εξουσίας. Η κοινωνική της διάσταση πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά και θεσμικά”, κατέληξε ο κ. Ομήρου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top