Τον απόλυτο συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας ως προς τις κινήσεις αντιμετώπισης των έκνομων τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι αλλά και την ετοιμότητα των δύο πλευρών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι στη συνάντηση, που είχαν οι δύο ηγέτες έγινε ενημέρωση, αλλά και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των προσπαθειών της Τουρκίας για αλλαγή καθεστώτος στην περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων.
«Σημειώσαμε ότι πέραν της αυστηρής δήλωσης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 23 Ιουλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και η σημερινή αυστηρότατη δήλωση του κ. Μπορέλ», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για στήριξη απολύτως απαραίτητη.
Παράλληλα, έκανε λόγο για συντονισμό δράσεων Λευκωσίας και Αθήνας ως προς την αντιμετώπιση των αξιώσεων της Τουρκίας και των προσπαθειών για αλλαγή βάσης της συζήτησης για το Κυπριακό, μία προσπάθεια, που όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι κάθετα αντίθετη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και εκτός των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα».
«Είναι αδιανόητο να αναμένει κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στο νησί, μορφώματος που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία και στο οποίο κανένα δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων δεν θα αναγνωρίζεται», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό ούτε από την ΕΕ ούτε από τον ΟΗΕ.
Τόνισε, παράλληλα, ότι ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά θα εντείνουν τις προσπάθειες έτσι ώστε να δημιουργηθούν το συντομότερο, οι συνθήκες που να επιτρέψουν στον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο, με στόχο τον ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο, που θα οδηγήσει σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού, πέραν από εξαρτήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
«Δεν τίθεται θέμα αποδοχής των προαπαιτούμενων της Τουρκίας και της λύσης δυο κρατών. Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητα, ετοιμότητα και πολιτική βούληση να συμμετάσχω σε ένα διάλογο που θα επαναρχίσει από το σημείο που σταματήσαμε στον Κραν Μοντανά. Η τουρκική αδιαλλαξία οδήγησε στην αποτυχία του Κραν Μοντανά. Επιδιώκουμε την επανέναρξη του διαλόγου. Κοινό έδαφος είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ως αποτέλεσμα του συντονισμού και των κοινών κινήσεων Λευκωσίας και Αθήνας επιτυγχάνεται η ισχυρή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. «Ασπίδα και όπλα μας είναι το διεθνές δίκαιο και αυτό θα πρέπει ο κ. Ερντογάν να το λάβει επιτέλους υπόψη», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επίσης σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, αναφορικά με τις κινήσεις της σε Κύπρο και Αιγαίο. «Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους ηπειρωτικού ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως τόνισε είναι απόλυτα καταδικαστέες και παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και υπονομεύουν την επανέναρξη συζητήσεων για το Κυπριακό. «Σύσσωμη υπήρξε η καταδίκη από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη και η Τουρκία όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του συμβουλίου ασφαλείας, αλλά επέρριψε την παγκόσμια καταδίκη των παράνομων ενεργειών στη δήθεν προπαγάνδα Ελλάδας και Κυπρου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία «ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Λευκωσία παρέσυραν όλη την υφήλιο, ενώ θα πρέπει να αναρωτηθεί πώς κατάφερε να θέσει την υφήλιο απέναντί της».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τούρκικων μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Έχουμε δηλώσει ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες. Είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και απορρίπτονται επί της αρχής», τόνισε.
Την ίδια ώρα κατηγόρησε την Τουρκία για «παραβατική λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας», μίλησε για «βαρύτατα αναθεωρητική και επιθετική λογική», λέγοντας ότι στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί για την προστασία των νησιών. «Η προκλητική επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη έχει απαντηθεί», είπε. «Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατία η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλεια της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα που διατηρεί απέναντι από τα νησιά τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα…», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις