Δυναμικά απεργιακά μέτρα προτίθεται να εξαγγείλει την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΠΟΠΑΗ, η οποία βρίσκεται σε συνεννόηση και με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, εάν δεν εξαιρεθεί η Αρχή από το επίμαχο νομοσχέδιο για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.
Το θέμα συζητήθηκε σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟΠΑΗ. Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι εάν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί “εμείς ήδη έχουμε απόφαση να συνεργαστούμε και με τις άλλες συντεχνίες και από εβδομάδας θα εξαγγείλουμε μέτρα” και σημείωσε ότι τα μέτρα θα είναι “αυστηρά” και όχι προειδοποιητικά.
“Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια”, είπε.
Οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, θα συσκεφθούν τη Δευτέρα το πρωί, ενόψει και της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών που συζητούν το εν λόγω νομοσχέδιο, την ίδια μέρα.
Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ - ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι συντεχνίες “θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα μέτρα και θα λάβουμε υπόψη και τι αποφάσεις θα πάρει η Βουλή”.
Σε επιστολές που απέστειλε τόσο προς τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και προς τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Νομικών, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, η ΕΠΟΠΑΗ απευθύνει ύστατη έκκληση για εξαίρεση της ΑΗΚ από το εν λόγω νομοσχέδιο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της και για απόσυρσή του προκειμένου να γίνει διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους.
“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης μας που συνήλθε σήμερα εκτάκτως, σας απευθύνει την παρούσα και κάνει ύστατη έκκληση όπως εξαιρέσετε την ΑΗΚ από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου”, αναφέρει στην επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών η συντεχνία.
“Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ κατάθεσε γραπτώς προς το Υπουργείο σας τους λόγους για τους οποίους η ΑΗΚ θα πρέπει να εξαιρεθεί”, σημειώνει.
Η ΕΠΟΠΑΗ θεωρεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ΑΗΚ.
“Με το επίμαχο Νομοσχέδιο (ΔΟΚΕ) υπό τον μανδύα δήθεν της χρηστής διοίκησης επιχειρείται η παράκαμψη του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος για αποτελεσματική λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ουσιαστικά, αν υιοθετηθεί, παρέχεται η νομική κάλυψη στους εκάστοτε Κυβερνώντες να εκποιούν την περιουσία του κυπριακού λαού κατά το δοκούν, παρέχοντας τους υπερεξουσίες ιδιωτικού δικαίου”, αναφέρει.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι “αν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμπεριληφθεί και η ΑΗΚ, οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι εθνικά επιζήμιες και συνάμα καταστροφικές για τους πολίτες και την οικονομία του τόπου με συνεπαγόμενη αύξηση στην τιμή του αγαθού του ηλεκτρισμού”.
Σημειώνει δε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει επανακαταθέσει το Νομοσχέδιο, με επουσιώδεις τροποποιήσεις, χωρίς καμία διαβούλευση όπως ήταν η υπόδειξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ότι ενεργώντας μ’ αυτό τον τρόπο “όχι μόνο δεν σεβάστηκε την υπόδειξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και παράνομα το κατέθεσε, παραβιάζοντας την υφιστάμενη Νομοθεσία αρ. 4010 /2005 και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2002/14/ΕΚ που προβλέπουν τις εκ των προτέρων και έγκαιρες διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις