Η συμβολή της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας επανέρχεται στο προσκήνιο με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να καλεί σε έκτακτη σύσκεψη εν αναμονή των εισηγήσεων τους για την επόμενη μέρα.
Οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και όσο ο αριθμός των εισροών παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των εξιτηρίων η ανησυχία εντείνεται. Η γεωμετρική αύξηση των νοσηλευόμενων πυκνώνει τα μαύρα σύννεφα πάνω από την -ήδη- επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα με τους αρμόδιους να αναζητούν νέες λύσεις για να ανακοπεί η διασπορά.
Παρά την αισιοδοξία ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η Κυβέρνηση μαζί με το Υπουργείο Υγείας αλλά και την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα θέλουν να είναι προετοιμασμένοι αφού σε ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης τα σκληρότερα μέτρα θα αποτελέσουν μονόδρομο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Τα δύο σενάρια των νέων μέτρων - Με κομμένη την ανάσα και το βλέμμα στις νοσηλείες
Οι συνεχείς εξαγγελίες για κίνητρα και μικρή αυστηροποίηση σε συγκεκριμένους τομείς δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα με τους επιδημιολόγους να μελετούν νέες φόρμουλες για να μπει ‘φρένο’ στη διασπορά. Η χαλάρωση του κοινού, η περίοδος του καλοκαιριού, η ψυχολογική κόπωση από τα συνεχή αυστηρά μέτρα των προηγούμενων μηνών, παρέα με τις γενναιόδωρες χαλαρώσεις και την κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης καθιστούν το… κοκτέιλ της διασποράς εκρηκτικό.
Η επιστημονική ομάδα κρατά κλειστά τα χαρτιά της μέχρι τη σύσκεψη όμως όπως πληροφορείται το ThemaOnline ένα από τα ζητήματα που απασχολούν μερίδα των επιδημιολόγων αφορά την παύση του προγράμματος διενέργειας δωρεάν τεστ αντιγόνου από το Υπουργείο Υγείας (1η Αυγούστου).
Με τα ημερήσια περιστατικά να προσεγγίζουν τα 1000 δεν αποκλείεται να τεθεί σύσταση για παράταση του προγράμματος (τουλάχιστον μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου) αφού ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός πως ανεμβολίαστοι θα αποφεύγουν να επωμιστούν το κόστος κυκλοφορώντας ανεξέλεγκτα στην κοινότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Δωρεάν τεστ, αυστηρότερα μέτρα και έκτακτη σύσκεψη - Τι θα προτείνουν οι επιδημιολόγοι
Εκτός από την αυστηροποίηση και την -ενδεχόμενη- λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και μακροπρόθεσμο πλάνο με ορίζοντα το φθινόπωρο. Άτομα της συμβουλευτικής επιτροπής θεωρούν πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε εμβολιασμό με την 3η δόση με σκοπό να θωρακιστεί έγκαιρα το τείχος ανοσίας, χωρίς να περιμένει συνεχώς τις οδηγίες του ECDC.
Όλα όμως θα εξαρτηθούν -πέραν της εικόνας που παρουσιάζουν οι δείκτες των επιδημιολογικών δεδομένων- και από το πώς και πόσο οι συστάσεις επηρεάζουν τη λειτουργία της οικονομίας αφού αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός πως δεν υπάρχει περιθώριο για αναστολή -ούτε καν μερική- ή κλείσιμο επιχειρήσεων σε αυτό το στάδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις