ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας γίνει ΜΟΕ: Τη διάνοιξη του Πυροϊου ζητούν οι κάτοικοι της Αθηένου και των γύρω περιοχών

Ας γίνει ΜΟΕ: Τη διάνοιξη  του Πυροϊου ζητούν οι κάτοικοι της Αθηένου και των γύρω περιοχών

Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της ευρύτερης περιοχής Αθηένου και κάτοικοι, αξίωσαν σήμερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το συρματόπλεγμα της κατοχής, παρά τον κυκλικό κόμβο της βιομηχανικής περιοχής Αθηένου, τη διάνοιξη της διόδου Αθηένου – Πυροϊου – Λευκωσίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν σύσσωμη η Επιτροπή διεκδίκησης διάνοιξης της διόδου Αθηένου – Πυροϊου – Λευκωσίας, που αποτελείται από τους Δημάρχους Αθηένου Δημήτρη Παπαπέτρου, Αγλαντζιάς Κώστα Κόρτα, Γερίου Αργύρης Αργυρού και τους Κοινοτάρχες Πυροϊου Ντίνο Αδάμου και Αβδελλερού Αντώνη Μουσικό. Παρευρέθηκαν επίσης ο Κονοτάρχης της κατεχόμενης Λουρουτζίνας Χασάν Παρμπαρός, βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας, οργανωμένα σύνολα Λάρνακας και Αθηένου. Στο χώρο μετέβησαν επίσης παιδιά των δύο Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου Αθηένου καθώς και παιδάκια του νηπιαγωγείου που κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Γκρεμίστε τα τείχη που μας χωρίζουν», «Ζητούμε επανένωση της Κύπρου», «40 χρόνια κατοχής είναι πολλά», «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» και «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμαρχος Αθηένου Δημήτρης Παπαπέτρου ανέγνωσε το ψήφισμα που θα επιδοθεί τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Την δημοσιογραφική διάσκεψη παρακολούθησαν επίσης Τουρκοκυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «με αφορμή την κοινή απόφαση για επανέναρξη των ενδοκυπριακών συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί υπό την αιγίδα του εκπροσώπου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και με αφορμή τις διακηρυχθείσες προθέσεις των δύο πλευρών για να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ως ένδειξη καλής θέλησης για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων» οι επηρεαζόμενοι Δήμοι Αθηένου, Αγλαντζιάς και Γερίου και οι Κοινότητες Πυροίου και Αβδελλερού «στηρίζουμε την ανωτέρω προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ηγέτες των δύο πλευρών για εξεύρεση λύσης επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, η οποία θα στηρίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Διεκδικούμε προστίθεται στο ψήφισμα «διάνοιξη της διόδου  Πυροΐου επιτρέποντας ελεύθερη διακίνηση από Λάρνακα προς Λευκωσία μέσω Αθηένου – Πυροΐου - Γερίου - Αγλαντζιάς.  Το κλείσιμο της οδικής αυτής αρτηρίας από το 1974 έχει προκαλέσει μαρασμό και εγκατάλειψη των επηρεαζόμενων τόσο Ελληνοκυπριακών όσο και Τουρκοκυπριακών δήμων και κοινοτήτων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η από κοινού απόφαση των δύο ηγετών προς  αυτή την κατεύθυνση θα ενδυναμώσει και ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται και θα δώσει ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και των δύο πλευρών και θα εξυπηρετήσει την  ελεύθερη και απρόσκοπτη διακίνηση μεταξύ Λάρνακας – Λευκωσίας και ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου».

Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα ότι «ευελπιστούμε τα αισιόδοξα μηνύματα και διακηρύξεις σας να έχουν θετική κατάληξη και στο συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το οποίο να είστε βέβαιοι ότι θα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε θέματα διαβίωσης των επηρεαζόμενων δήμων και κοινοτήτων και θα ενεργήσει θετικά στη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στέλλοντας τα απαραίτητα μηνύματα καλών και ειλικρινών προθέσεων και επιθυμία για συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δημήτρης Παπαπέτρου είπε πως «η δική μας διεκδίκηση είναι για ελεύθερη διέλευση δεδομένου ότι είναι δίοδος και θεωρούμε ότι δεν θα μπαίνουμε στον ευρύτερο χώρο της τουρκοκρατούμενης περιοχής. Εμείς ζητούμε όπως γίνεται ελεύθερη διέλευση».

Κληθείς να αναφέρει το όφελος που θα έχουν οι κάτοικοι της Αθηένου αλλά και της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας με τη διάνοιξη της διόδου, είπε πως ο δρόμος από τον Αθηένου μέχρι την Αγλαντζιά είναι περίπου 18 – 19 χιλιόμετρα και ο χρόνος για να διανύσει κάποιος αυτή την απόσταση είναι 8 – 10 λεπτά. Ωστόσο η ίδια απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο που χρησιμοποιείται σήμερα  είναι 42 χιλιόμετρα και χρειάζονται μέχρι και 40 λεπτά για να μεταβεί κάποιος στη Λευκωσία, αναλόγως της τροχαίας κίνησης που υπάρχει.

Πρόσθεσε πως η διάνοιξη της διόδου «θα διευκολύνει τις συγκοινωνίες ολόκληρης της περιοχής η οποία έχει περιέλθει σε μαρασμό και εγκατάλειψη δεδομένου ότι η περιοχή περιτριγυρίζεται από τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε ότι με την άνοιξη της διόδου θα υπάρξουν και προοπτικές για ανάπτυξη της περιοχής οι οποίες από το 1974 έχουν τερματιστεί» είπε και πρόσθεσε πως «το άνοιγμα του δρόμου θα βοηθήσει και τους Τουρκοκύπριος της περιοχής να μεταβαίνουν στη Λάρνακα, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία και για δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Λουρουτζίνας Χασάν Παρμπαρός ανέφερε στα ελληνικά ότι «είναι μια καλή αρχή» το γεγονός ότι για τη μετάβαση από και προς τις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές δεν χρειάζεται η επίδειξη διαβατηρίων. «Περιμένουμε να βρεθεί μια λύση για το Κυπριακό, να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει και να έρχεται και να μην υποχρεώνεται να δείχνει κάποιου κάτι για να περνά».

Ανέφερε ακόμα ότι για να μεταβεί στο σημείο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που είναι απόσταση μόνο δέκα χιλιομέτρων, αναγκάστηκε να διανύσει δρόμο με το αυτοκίνητο περίπου 100 χιλιομέτρων.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον πιστεύει πως σιγά - σιγά θα επιτευχθεί η ειρήνη στην Κύπρο, ο κ. Παρμπαρός είπε πως «άμα θέλουμε οι δύο πλευρές η ειρήνη γίνεται και πρέπει να προσπαθούμε για την ειρήνη».

Με την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής διάσκεψης συνυπέγραψαν το ψήφισμα οι  παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου και Αριστοτέλης Μισός, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός και οι Κοινοτάρχης Λουρουτζίνας Χασάν Παρμπαρός.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top