ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Η τραγωδία των αγνοουμένων, μια από τις χαίνουσες πληγές της τουρκικής βαρβαρότητας

Φωτίου: Η τραγωδία των αγνοουμένων, μια από τις χαίνουσες πληγές της τουρκικής βαρβαρότητας

Η τραγωδία των αγνοουμένων και των οικογενειών τους είναι μια από τις χαίνουσες πληγές της τουρκικής βαρβαρότητας και ενώ έχουν παρέλθει 47 ολόκληρα χρόνια από τον χρόνο εξαφάνισης τους, περίπου 800 υποθέσεις αγνοουμένων παραμένουν αδιευκρίνιστες, με 800 οικογένειες να βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, είπε ο  Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε εκδήλωση για ανακήρυξη του Υποπτέραρχου ε.α. Νίκου Ήμελλου σε επίτιμο δημότη Έγκωμης.


Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Φωτίου πρόσθεσε πως για την τραγική, απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση, που προκαλεί πόνο και δυστυχία, ένοχος είναι η κατοχική δύναμη, η οποία ευθύνεται όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη διαιώνιση του  με τακτικισμούς και προσκόμματα.
 
Αναφερόμενος στον τιμώμενο είπε πως έχει συνδέσει το όνομά του με δύο σύμβολα που βρίσκονται στον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, το Μνημείο «Μάνας Αγνοούμενου» και το αεροσκάφος τύπου Νοράτλας, τα οποία συνιστούν υπόμνηση του χρέους που έχουμε απέναντι στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο πεδίο της τιμής ή αγνοούνται προασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.
 
Πρόσθεσε πως η ιδέα για την αποστολή και την έκθεση ενός NORATLAS στην Κύπρο γεννήθηκε στη σκέψη του Νίκου Ήμελλου που διετέλεσε χειριστής NORATLAS. Συνεχίζοντας είπε ότι με την πάροδο του χρόνου και τις κοινές ενέργειες και τη συνεργασία των δυο κυβερνήσεων, η ιδέα του κ. Ήμελλου υλοποιήθηκε.
 
Περαιτέρω ανέφερε πως το Μνημείο της Μάνας του Αγνοουμένου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, έγινε στη βάση δικής του σχεδιαστικής πρότασης, που μαζί με τον  εξ Ελλάδος γλύπτη, Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν για τη δημιουργία του αφιλοκερδώς.
 
Είπε ακόμα ότι το άγαλμα περιβάλλεται από 42 και 1619 ηφαιστειογενείς πέτρες με την κάθε μια να αναγράφει –ιδιοχείρως από τον κ. Ήμελλο - το όνομα των αγνοουμένων των περιόδων 1963-1964 και 1974. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο  ότι το άγαλμα της Μάνας περιστρέφεται αργά, δίνοντας την εντύπωση ότι αναζητά τον αγνοούμενό της και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, συμπλήρωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top