Την αντίθεση της βρετανικής Κυβέρνησης στις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και στήριξη λύσης του Κυπριακού εντός παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, Βρετανών βουλευτών από όλα τα κόμματα και αξιωματούχων και μελών της κυπριακής παροικίας η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.
Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Βρετανίδα υφυπουργός συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας στην ετήσια κοινοβουλευτική εκδήλωση που φέτος διοργάνωσαν διαδικτυακά η η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (APPG) για την Κύπρο και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής.
Η εκδήλωση έδωσε επίσης την ευκαιρία επαναβεβαίωσης της στήριξης μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από Βρετανούς βουλευτές όλων των κομμάτων.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αρχικά έναν συνοπτικό απολογισμό των διπλωματικών προσπαθειών για λύση, αποδίδοντας το άκαρπο της άτυπης συνάντησης της Γενεύης στις «απαράδεκτες απαιτήσεις και αυθαίρετες προϋποθέσεις» της Τουρκίας με επιδίωξη τη «λύση δύο κρατών».
Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «χέρι-χέρι» με αυτή τη θέση του Προέδρου Ερντογάν έρχεται και η προσπάθειά του να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του κυπριακού εδάφους με τις κινήσεις του στα Βαρώσια.
Τόνισε την αντίθεση που έχουν εκφράσει προς τις τουρκικές κινήσεις το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα μόνιμα μέλη του, η ΕΕ αλλά και το Λονδίνο και είπε πως αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα πρέπει να συνεχιστούν από όλους.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώσει κάτι αναφορικά με τα Βαρώσια που θα συνεπάγεται αλλαγή στο καθεστώς της πόλης, τότε «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο, υπερασπιζόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διεθνή νομιμότητα».
Υπογράμμισε, εξάλλου, τον κρίσιμο ρόλο που έχει να παίξει αναφορικά με την Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας να σταλεί «ένα ξεκάθαρο, δίχως περιστροφές μήνυμα» προς την Τουρκία ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση της εξωφρενικής θέσης της επί της μορφής λύσης του Κυπριακού, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ή διάθεση στο Λονδίνο για εποικοδομητική αμφισημία που θα αποσκοπεί στο να συγκαλύψει μια λύση που είναι συνομοσπονδιακή στην ουσία για να φανεί εξωτερικά ως ΔΔΟ».
Σημείωσε, τέλος, ότι τα απτά βρετανικά συμφέροντα στην Κύπρο εξυπηρετούνται καλύτερα με μια λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου. «Κάθε άλλο είδος λύσης θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας. Περιττό να πω πως αν η λύση δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο επίσης θα επηρεαστούν αρνητικά», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στην αντιφώνησή της η Γουέντι Μόρτον διαβεβαίωσε για την «ακλόνητη» βρετανική στήριξη σε μία συνολική, δίκαιη και με διάρκεια λύση του Κυπριακού.
«Έχουμε υπάρξει σαφείς ότι αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις υφιστάμενες παραμέτρους μιας ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι παράμετροι είναι αρκετά ευρείες και αρκετά ευέλικτες για να ανταποκρίνονται στα συμφέροντα αμφοτέρων των κοινοτήτων», σημείωσε η η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη στήριξη των προσπαθειών για λύση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και δήλωσε πεπεισμένη πως «με πολιτική βούληση και δέσμευση, με ευελιξία και δημιουργικότητα» θα μπορέσει να βρεθεί κοινό έδαφος.
Η κα Μόρτον στάθηκε στη συνέχεια ιδιαίτερα στο θέμα των Βαρωσίων. Είπε ότι η βρετανική Κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες από τις τουρκικές κινήσεις και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και θα παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα.
Σημείωσε δε ότι το Λονδίνο έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα πως πρέπει να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες μιας λύσης. Κατέληξε δε τονίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο «στηρίζει ενεργά» τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστος Καραολής, ο οποίος είπε πως η παροικία εξακολουθεί να πιστεύει πως μια επανενωμένη Κύπρος με ευημερία για όλους τους Κύπριους είναι «και εφικτή και βιώσιμη».
Σημείωσε πως 472 Βρετανοί βουλευτές, δηλαδή πάνω από το 73% αυτών, έχουν λάβει email από χιλιάδες ψηφοφόρους για να καταδικάσουν τα τουρκικά σχέδια διχοτόμησης και την κατοχή, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν «ουσιώδεις συνέπειες» για την Τουρκία για την παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο συνδιοργανωτής Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ, επί δεκαετίες βουλευτής των Συντηρητικών, είπε ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι «εντελώς απαράδεκτη» υπό το διεθνές δίκαιο και πως το άνοιγμα των Βαρωσίων συνιστά «βήμα προς τα πίσω». Διαβεβαίωσε ότι οι φιλοκύπριοι Βρετανοί βουλευτές θα παραμείνουν σταθεροί στο πλευρό των Κυπρίων.
Η εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κριστίν Τζάρντιν εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμο» σημείο στην ιστορία της Κύπρου. Είπε ότι το κόμμα της θέλει να δει συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων επί μιας ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, κάτι που «δεν είναι απλά ο καλύτερος τρόπος, αλλά ο μόνος τρόπος» για να γίνουν σεβαστά τα διεθνή ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων.
Ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον είπε ότι θέση του κόμματός του είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σχολίασε δε ότι ελπίζει και προσεύχεται ο Πρόεδρος Ερντογάν να μην παραβιάσει με ανακοινώσεις του από τα κατεχόμενα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τόνισε πως η θέση υπέρ δύο κρατών δεν μπορεί να συνιστά βάση συζήτησης.
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Άλιν Σμιθ εξέφρασε ισχυρή στήριξη σε λύση ΔΔΟ και σχολίασε ότι υπάρχει πρωτόγνωρος βαθμός σύμπνοιας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα της Κύπρου.
Η Αντιπρόεδρος της APPG για την Κύπρο Τερέζα Βίλιερς από το Συντηρητικό Κόμμα εξέφρασε την ακλόνητη δέσμευσή της στην υποστήριξη των προσπαθειών των Κύπριων να επανενώσουν το νησί τους στη βάση μιας ΔΔΟ. Πρόσθεσε ότι με αυτή τη μορφή μια λύση θα είναι «βιώσιμη, ισορροπημένη και δίκαιη και θα συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Ζήτησε δε δημόσια στήριξη από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών σε ένα τέλος στο καθεστώτος των εγγυήσεων, αλλά και καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Πάμπος Χαραλάμπους των Εργατικών, έτερος αντιπρόεδρος της APPG, σχολίασε ότι η Τουρκία είναι «ξεκάθαρα προκλητική» και για αυτό χρειάζεται να ζητηθεί από τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να καταστήσει υπόλογο για τις πράξεις του τον Τούρκο Πρόεδρο.
Το λόγο έλαβε, τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, για να τονίσει την ανθρωπιστική τραγωδία που συνιστούν οι αγνοούμενοι. Σημείωσε ότι η πρόοδος επ’ αυτού του θέματος τα τελευταία χρόνια είναι «τουλάχιστον απογοητευτική», προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει».
Κάλεσε τους φίλους βουλευτές να συμβάλουν με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο στον τερματισμό αυτής της τραγωδίας, κάτι που προϋποθέτει «ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία» από την Τουρκία. Όπως σημείωσε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε συνθήκες εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης.
Το διαδικτυακό «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ Ανδρέας Κακουρής, οι Βρετανοί βουλευτές Μάθιου Όφορντ, Μαρκ Τζένκινσον, Κάρολαϊν Νόουκς, Φέριαλ Κλαρκ, Κάρολ Μόναχαν, Στιβ ΜακΚέιμπ, καθώς και πλήθος μελών της παροικίας, αλλά και ενδιαφερόμενοι από την Κύπρο και από άλλες χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις