Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με σκοπό να καταρτιστεί το πλάνο κινήτρων–μπόνους εμβολιασμών, αλλά και παράλληλα αυστηροποίησης ορισμένων μέτρων, με σκοπό να μπει φρένο στην άκρατη διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν τεθεί δεκάδες εισηγήσεις, οι οποίες αξιολογούνται στοχευμένα, με τις συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων να είναι αρκετά έντονες. Το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο έχει εμπεριέλθει η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και παράλληλα οι πολύ λεπτές ισορροπίες της οικονομίας, καθιστούν την σημερινή σύσκεψη του Υπουργικού ως μία από τις κρισιμότερες από την έναρξη της πανδημίας.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μία από τις εισηγήσεις που φαίνεται να λαμβάνει το πράσινο φως αφορά τη συμφωνία των αρμοδίων με εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αεροπορικές εταιρίες και πιθανότατα υπεραγορές, μέσα από τις οποίες αναμένεται να δοθούν εκπτωτικά κουπόνια, κάρτες κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν ίντερνετ αλλά και έκπτωση αεροπορικών εισιτηρίων, δίνοντας ακόμη περισσότερα κίνητρα σε όσους εμβολιάστηκαν ή προτίθενται να εμβολιαστούν.
Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από τη σύσταση για αναγκαστική προσκόμιση του safepass, σε όλους τους κλειστούς χώρους (βλ. φαρμακεία, αρτοποιεία, περίπτερα και υπεραγορές) στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον. Κάτι τέτοιο πέραν της δυσκολίας στην πρακτική εφαρμογή, φέρεται να ξεσηκώνει αντιδράσεις με τη θέσπιση του από την 9η Ιουλίου σε χώρους διασκέδασης και εστίασης να έχει φέρει ήδη κινητοποιήσεις.
Πέραν αυτών, η εισήγηση για μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι ή ακόμη και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά υποστατικό μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων, όμως ενδέχεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον κύκλο εργασιών. Στη συζήτηση μπήκε μετά και τις έντονες αντιδράσεις και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται πλέον ο έλεγχος των Safepass πολιτών-θαμώνων, από τους ιδιοκτήτες/υπεύθυνους των υποστατικών, μετά και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα.
Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, μεγάλα περιθώρια δεν υπάρχουν για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, με την κυβέρνηση να βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων, έχοντας να αντιμετωπίσει από τη μία την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, την χαλάρωση των πολιτών αλλά και την κάθοδο της ινδικής μετάλλαξης και από την άλλη βρίσκεται δέσμια των όποιων αποφάσεων με την οικονομία να τρεμοπαίζει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις