Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο. Προειδοποιητικές επιστολές απέστειλε στην Κύπρο και για διάφορους άλλους τομείς.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 m2 των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς. Ειδικότερα, σημειώνει, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, τα μέλη της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία, και το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας.
"Πράγματι, η οδηγία για τον ΦΠΑ επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο, το γεγονός ότι κυπριακή νομοθεσία έχει ευρύ πεδίο εφαρμογής και δεν προβλέπει περιορισμούς δείχνει ότι το μέτρο υπερβαίνει τον στόχο μιας κοινωνικής πολιτικής".
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ. Η Κύπρος έχει προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις παραλείψεις που επισημαίνονται στην προειδοποιητική επιστολή. Εάν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα εντός των προσεχών δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Καταπολέμηση τρομοκρατίας
Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Κύπρο, στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στη Λιθουανία, επειδή δεν μετέφεραν ορθά στο εθνικό δίκαιο ορισμένα στοιχεία των ενωσιακών κανόνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας [(οδηγία (ΕΕ) 2017/541).
Όπως αναφέρει, η οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί βασικό στοιχείο του θεματολογίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιλαμβάνει διατάξεις που ποινικοποιούν και τιμωρούν αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, την επιστροφή στην ΕΕ ή την πραγματοποίηση ταξιδιών εντός της ΕΕ για την τέλεση τέτοιων των δραστηριοτήτων, την εκπαίδευση για τρομοκρατικούς σκοπούς, και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Επιπλέον, οι ενωσιακοί κανόνες προβλέπουν ειδικές διατάξεις για τα θύματα της τρομοκρατίας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα θύματα αυτά έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, καθώς και σε επαγγελματικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης, αμέσως μετά από μια επίθεση και για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.
Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2018. Η Κύπρος, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Λιθουανία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να αντικρούσουν τις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία, επειδή δεν παρέχουν και δεν εκμεταλλεύονται υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης κατάλληλα εξοπλισμένων αεροσκαφών που εκτελούν πτήσεις εντός του εναέριου χώρου που τελεί υπό την ευθύνη τους.
Αναφέρει ότι η προθεσμία που είχαν οι πάροχοι για την εκμετάλλευση υπηρεσιών ζεύξης δεδομένων έχει λήξει και η απουσία εξοπλισμού σε ορισμένα κέντρα ελέγχου εμποδίζει ουσιαστικά τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών, οι οποίοι ήταν επίσης υποχρεωμένοι να εξοπλιστούν με την τεχνολογία, να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ζεύξης δεδομένων. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απόσπαση εργαζομένων
Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Δανία, στη Γερμανία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Κροατία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ουγγαρία, στη Μάλτα, στις Κάτω Χώρες, στην Αυστρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβενία, στη Σλοβακία και στη Φινλανδία, επειδή δεν ευθυγράμμισαν διάφορες εθνικές διατάξεις με την οδηγία για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων (2014/67/ΕΕ).
Η οδηγία εφαρμογής αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρακτικής εφαρμογής των κανόνων για την απόσπαση των εργαζομένων, ρυθμίζοντας ζητήματα σχετικά με την καταπολέμηση της απάτης και της καταστρατήγησης των κανόνων, την πρόσβαση σε πληροφορίες και τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Η Επιτροπή συμμετέχει σε διάλογο με τα 24 κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν μεταφέρει ορθά στο εθνικό δίκαιο ορισμένες ή όλες τις διατάξεις της οδηγίας. Η Επιτροπή προτίθεται να διασφαλίσει ότι οι ισχύοντες κανόνες θα επιτρέψουν τη συνέχιση της απόσπασης εργαζομένων στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς χωρίς περιττά εμπόδια για τους εργοδότες, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα των αποσπασμένων εργαζομένων. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντόναλντ Τραμπ: Αυτήν όρισε ως εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου - Είναι μόλις 27 ετών - Φωτογραφία
• Άγχος: 5+1 τεχνικές για να το μειώσουμε στην καθημερινότητα μας
• Λεμεσός: Άγνωστοί επιτέθηκαν σε 27χρονο και τον ξυλοφόρτωσαν – Στο νοσοκομείο ο νεαρός
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις