ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λοττίδου: Το ερώτημα που λύνει κάθε απορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων - ΒΙΝΤΕΟ

Λοττίδου: Το ερώτημα που λύνει κάθε απορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων - ΒΙΝΤΕΟ

Η Επίτροπος Διοικήσεως - Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδη, μίλησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση και την Κάτια Σάββα, για όσα αφορούν το safe pass και κατά πόσο καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμμεσο εξαναγκασμό.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, από την περίοδο του Πάσχα, λαμβάνουν παράπονα τα οποία συνεχώς μεταλλάσσονται, αρχικά αν θα δείχνουν safe pass, εκ των υστέρων σε ποιους θα το δείχνουν και αν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος αν δεν νοσούν από covid και δεν είναι εμβολιασμένοι, και πλέον κατά πόσο υπάρχει έμμεσος εξαναγκασμός για εμβολιασμό, όπως επίσης και τι συνέπειες θα έχει για τον πληθυσμό η κατάργηση των δωρεάν rapid test.

H κ. Λοττίδου τόνισε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους, καθώς συνυπάρχουμε σαν κοινωνία και η συμπεριφορά του ενός επηρεάζει την συμπεριφορά του άλλου".

Συνέχισε αναφέροντας ότι "ένα ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι αν η πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίσει την δημόσια υγεία. Αν υπάρχει θετική υποχρέωση, που υπάρχει , τότε θα πρέπει να δούμε κατά πόσο τα μέτρα που λαμβάνει είναι αναγκαία, αναλογικά του προβλεπόμενου σκοπού και αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρα που συνεχώς μεταλλάσσεται".

Σε ερώτηση εάν θα παρέμβουν ως θεσμός η Επίτροπος με διάφορες διαδικασίες ή επιστολές, η κ. Λοττίδου απάντησε ότι " Θα παρέμβουμε, αφού μελετήσουμε όλο το φάσμα των κατ' ισχυρισμών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει έμμεσος εξαναγκασμός που να στερεί από τον οποιοδήποτε πολίτη αγαθά ή υπηρεσίες, καθώς η απαγόρευση συνιστά διάκριση για τους μη εμβολιασμένους"

Ωστόσο μετά από το σχόλιο ποια θα είναι η θέση του θεσμού της Επιτρόπου και αν θα παρέμβει, σε ανάλογη περίπτωση αν εφαρμοστεί και στην Κύπρο, όπως αποφασίστηκε σε Ελλάδα και Γαλλία για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η κ. Λοττίδου απάντησε ότι "Σαφώς είναι έμμεσος εξαναγκασμός, καθώς πρέπει να εμβολιαστείς , είτε εμβολιάζεσαι γιατί πρέπει να προστατέψεις τους άλλους γύρω σου, διότι δεν είσαι μόνος σου, εφόσον είσαι επαγγελματίας υγείας και έρχεσαι σε επαφή με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και έχεις αυξημένη ευθύνη. Ωστόσο η ευθύνη αυτή δημιουργεί μια ιδιαίτερη κατηγορία επαγγελματιών που επιτρέπει κατά αναλογικό τρόπο την προστασία του ευρύτερου πληθυσμού" .

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι το θέμα είναι " τι κόστος υπάρχει σε αυτόν που δεν εμβολιάζεται. Θα χάσει τη δουλειά τού ή θα γίνει αναστολή εργασίας;" . Σημείωσε πως σε αυτές τις χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους εργασίας για τους ανεμβολίαστους στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί όπως ανέφερε η κ. Λοττίδου ότι "Δεν είναι τίποτα απόλυτο, είναι ανάλογα τα πρόσωπα και η σχέση που έχουν με τον υπόλοιπο πληθυσμό που θα οδηγήσει σε τυχόν έμμεσο εξαναγκασμό εμβολιασμού" ενώ κατέληξε λέγοντας ότι " Κανένας δεν πρόκειται να εξαναγκάσει κάποιον άλλον, το θέμα είναι τι επιλογές έχουμε και ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών αυτών, ως ελεύθεροι άνθρωποι".

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top