ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμαρχος Αμμοχώστου: «Αυτή τη στιγμή προέχει πάνω από όλα η Αμμόχωστος και ολόκληρη η Κύπρος»

Δήμαρχος Αμμοχώστου: «Αυτή τη στιγμή προέχει πάνω από όλα η Αμμόχωστος και ολόκληρη η Κύπρος»

Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή του Κυπριακού, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή προέχει πάνω από όλα η Αμμόχωστος και ολόκληρη η Κύπρος.

Ο Δήμαρχος, ο οποίος συμμετείχε στην πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που μελέτησε όλα τα μέτρα που μπορεί να λάβει και τις απαντήσεις που θα δώσει στις ενδεχόμενες εξαγγελίες Ερντογάν για το Βαρώσι, είπε ότι στη συνεδρία τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει πάνω από όλα η Αμμόχωστος και ολόκληρη η Κύπρος.

"Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή του Κυπριακού. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και ακόμα έχουμε και αυτό το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου που εάν ο Ερντογάν  ανακοινώσει την επιστροφή των Ε/κ νόμιμων κατοίκων κάτω από τουρκική διοίκηση τότε θα προκαλέσει σύγχυση, αμηχανία και διχασμό στον κόσμο της Αμμοχώστου" είπε.

Τόνισε ότι "αυτό το κομμάτι είναι μόνο το 16% ολόκληρης της πόλης της Αμμοχώστου τα δημοτικά μας όρια είναι 38 τετραγωνικά  χιλιόμετρα και αυτό το κομμάτι είναι 6,4. Αν χαθεί όμως αυτό το κομμάτι θα χαθεί ολόκληρη η Κύπρος, θα χαθεί οτιδήποτε έχει σχέση με το εδαφικό και την επίλυση του Κυπριακού".

Ερωτηθείς ποια περιοχή θα αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ενδεχόμενο κάλεσμα Ερντογάν για επιστροφή, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή που υπάγεται στην ενορία του Αγίου Νικολάου, είναι βορειότερα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και ανατολικότερα του Β` Γυμνασίου Αμμοχώστου. Εξήγησε ότι είναι μια περιοχή πάνω από την οδό Ερμού, με παλιές κυρίως οικίες και καταστήματα.

Για την εν λόγω περιοχή, είπε, έχουν γίνει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» 36 αιτήσεις αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σημαίνει ότι αυτοί που έκαναν τις αιτήσεις ζητούν την επιστροφή, αλλά την αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Το πόσοι από αυτούς θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση κανένας δεν γνωρίζει, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το ίδιο σημαίνει και για τους 344 που έκαναν συνολικά αίτηση για την περίκλειστη περιοχή στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας.

Ερωτηθείς εάν έχουν προσεγγιστεί κάποιοι Βαρωσιώτες από τις κατοχικές αρχές για επιστροφή, είπε ότι  δεν έχει πληροφορίες για αυτό. 

Ανέφερε ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να επιτρέψουν και ήδη υπάρχουν και κάποιες κινήσεις, προσθέτοντας ότι κάποιοι λένε ότι "εάν δεν επιστρέψω θα χάσω την περιουσία μου τελεσίδικα". "Αυτά είναι θέματα νομικά για τα οποία εμείς, εάν εξαγγελθεί η απόφαση του Ερντογάν, ως Δήμος θα τοποθετηθούμε".

Ο Δήμαρχος είπε ότι γίνονται βήματα ακόμη και τώρα από τον Υπουργό Εξωτερικών. Όλοι, είπε, έστειλαν επιστολές, έκαναν βήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, τα πολιτικά κόμματα, αλλά σημείωσε ότι το κλίμα όσον αφορά γενικά τον διεθνή παράγοντα είναι απογοητευτικό και το απέδωσε στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν οι χώρες με την Τουρκία.

Υπενθύμισε ότι χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η Τουρκία θα έχει συνέπειες εάν προβεί σε αυτές τις ενέργειες στην Αμμόχωστο. Ο Δήμαρχος διερωτήθηκε ποιες συνέπειες θα έχει η Τουρκία και σημείωσε ξανά ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία που δεν θα ήθελαν να τα χάσουν για την Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν αποδίδει την απαισιοδοξία του στον διεθνή παράγοντα και όχι σε κυβερνητικούς χειρισμούς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτή τη στιγμή ο διεθνής παράγοντας φαίνεται ότι δεν είναι θετικός. Στη θεωρία, είπε, είναι μαζί μας αλλά στην πράξη είναι που πρέπει κάτι να κάνουν για να μπορέσει η Τουρκία να έχει πολιτικό ή οικονομικό κόστος. Εξέφρασε τη θέση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε αυτές τις ενέργειες, όχι επειδή δεν έχουμε δίκαιο, αλλά προσπαθούν με άλλους τρόπους να πείσουν τον Τούρκο Πρόεδρο, για να μην κάνει αυτή την ανακοίνωση για επιστροφή. Και οι ίδιοι οι Τούρκοι, είπε, φαίνεται ότι προσπαθούν να κάνουν κάποιες ενέργειες που να δείξουν προς τον έξω κόσμο ότι δεν παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν αγγίζουν πάνω σε ιδιωτικές περιουσίες παρά μόνο πάνω σε δημόσιους χώρους.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει από πλευράς μας μια δήλωση στις 20 Ιουλίου που θα είναι ομόφωνη, ενώ θα ληφθούν κάποια μέτρα και νομικά και πολιτικά που θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Ιουλίου διότι κανένας ακόμα δεν ξέρει τι θα γίνει στις 20 Ιουλίου τι θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

"Τι θα γίνει στις 20 Ιουλίου κανένας δεν ξέρει" είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου. "Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά γιατί μετά από μια βαθιά νύχτα υπάρχει η πιο ωραία αυγή και ελπίζουμε να είναι έτσι" κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top