Την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας από τις 19 Ιουλίου θα οριστικοποιήσει με συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ το απόγευμα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
Αναμένεται να επιβεβαιώσει την υλοποίηση του τέταρτου και τελευταίου βήματος εξόδου από το lockdown, προειδοποιώντας όμως ότι «η παγκόσμια πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα» παρά την αποδυνάμωση του δεσμού μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων λόγω των εμβολίων, καθώς και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.
Για το λόγο αυτό, τόνισε σε νυχτερινή δήλωση ο κ. Τζόνσον, «η προσοχή είναι απολύτως ζωτικής σημασίας» για όλους, με επίδειξη ευθύνης για την προστασία του συστήματος υγείας NHS.
Αν και πριν από μία εβδομάδα είχε προαναγγείλει κατάργηση της νομικής υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα πιστεύεται ότι έχει κάνει ορισμένους υπουργούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για την πλήρη άρση των μέτρων.
Ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε την Κυριακή ότι «υπάρχει μια προσδοκία από τον κόσμο να φορά μάσκα σε στεγασμένους χώρους, σε μέρη με συνωστισμό ή στη δημόσια συγκοινωνία», παραπέμποντας σε σχετική σύσταση που θα απευθύνει ο Μπόρις Τζόνσον.
Πέρα από τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιφυλάξεις υπουργών, συμβούλων και επιστημόνων για την πλήρη άρση των μέτρων σε μία εβδομάδα, δημοσκόπηση για λογαριασμό του Observer έδειξε πως το 50% των πολιτών θα ήθελαν αναβολή της «Ημέρας ελευθερίας» πέρα από τις 19 Ιουλίου. Κάτι λιγότερο από ένας στους τρεις θεωρεί ότι όλοι οι περιορισμοί πρέπει να καταργηθούν σε μία εβδομάδα, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ζαχάουι υποβάθμισε δημοσίευμα των Sunday Times σύμφωνα με το οποίο το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί από οκτώ σε τέσσερις εβδομάδες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα η χορήγηση της δεύτερης δόσης στους νέους, που προσβάλλονται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα.
Όπως είπε ο υφυπουργός, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι οκτώ εβδομάδες προσφέρουν «πρόσθετη οχύρωση» στον οργανισμό από τα εμβόλια σε σύγκριση με το αν υπήρχε μικρότερη χρονική απόσταση.
Διάφορα δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο, εξάλλου, ανέφεραν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει τελικά το φθινόπωρο εγχώρια πιστοποιητικά εμβολιασμού ως προϋπόθεση για είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κλαμπ.
Το μέτρο θα αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση ενός τέταρτου κύματος του κορωνοϊού αλλά και στην τόνωση του ποσοστού των νέων που προσέρχονται για εμβολιασμό.
Νεότερα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού προσέλευσης των πολιτών για εμβολιασμό. Ο αριθμός των πρώτων δόσεων έχει μειωθεί στο μισό σε δύο εβδομάδες και για πρώτη φορά από τον Απρίλιο χορηγούνται λιγότερες από 100.000 την ημέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις