H πιθανή αδειοδότηση για θήρευση του προστατευόμενου μεταναστευτικού αμπελοπουλιού, θα λειτουργήσει θετικά στην προστασία του είδους για την πάταξη της λαθροθηρίας, ισχυρίστηκε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Thema Tv Web Radio, «Πρώτη Ενημέρωση».
Κατά τον Βουλευτή, η πιθανή έγκριση της παρέκκλισης για θήρευση του αμπελοπουλιού, χωρίς την χρήση ξόβεργας, η οποία επιδιώκεται στην Κύπρο και στηρίζεται μεταξύ άλλων από τον Ευγένιο Χαμπουλά, θα οδηγήσει 3000 περίπου κυνηγούς στην ύπαιθρο, την περίοδο που γίνονται παράνομα μαζικές παγιδεύσεις με ξόβεργα, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά ως προς την πάταξη της λαθροθηρίας με απαγορευμένα μέσα.
«Θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να στήσει δίχτυα για να κάνει μαζικές συλλήψεις του οποιουδήποτε είδους. Η λαθροθηρία γίνεται όταν οι κυνηγοί είναι απόντες όχι την Τετάρτη και την Κυριακή», ισχυρίστηκε ο Βουλευτής.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Υπηρεσία Θήρας, θα είναι σε θέση να ελέγξει εάν το θήραμα πιάστηκε με ξόβεργα, ή άλλα μέσα, ο κύριος Χαμπουλάς δήλωσε ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως η κατάσταση μπορεί να παραμείνει υπό έλεγχο.
Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι τα αμπελοπούλια κυνηγιούνταν νόμιμα μέχρι το 2003, ενώ έφερε τα παραδείγματα άλλων χωρών που ζήτησαν και έλαβαν παρέκκλιση για κυνήγι απαγορευμένων ειδών, όπως στην περίπτωση της Μάλτας.
Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών Κλείτος Παπαστυλιανού.
Ο κύριος Παπαστυλιανού επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρέκκλιση στην ΕΕ για μη θηρεύσιμο είδος, ενώ στην Μάλτα η παρέκκλιση αφορά το τριγόνι, το οποίος είναι θηρεύσιμο.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι πληθυσμοί που συγκαταλέγονται στα προσταυόμενα είδη, όπως τα αμπελοπούλια δεν παρουσιάζουν δραματική αύξηση, σε σημείο που να δικαιολογείται η θήρευση τους, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία χρονολογούνται από το 2004, ενώ η νέα αξιολόγηση θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου 2015.
Τέλος ο κύριος Παπαστυλιανού αντέκρουσε το επιχείρημα του Βουλευτή ότι το κυνήγι αμπελοπουλιών επιτρέπετο μέχρι το 2003 στην Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι το θέμα της απαγόρευσης στην παγίδευση και εμπορία αμπελπουλιών τέθηκε από το 1973 και η θανάτωση το 1988, αμέσως μετά την επικύρωση της σύμβασης της Βέρνης για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της Βόνης για την προστασία των μεταναστευτικών ειδών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις