Η Επιτροπή Προσφύγων απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων από την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) οι οποίες έχουν σταματήσει εδώ και περίπου έξι μήνες, ως μέρος της διαδικασία τροποποίησης των ακολουθούμενων πρωτοκόλλων για να αποφευχθούν μελλοντικά λάθη.
Εξάλλου μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο εκταφή στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης όπου τάφηκαν τον Ιούλιο του 1974 πεσόντες αντσιτασιακοί και μικρός αριθμός πολιτών που απεβίωσαν από φυσικά αίτια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τις ημέρες του πραξικοπήματος. Συνολικά εντοπίστηκαν 25 λείψανα.
Όπως είπε στην εκταφή των λειψάνων που έγινε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχαν και ξένοι επιστήμονες. Η εκταφή, είπε, έχει ολοκληρωθεί και στα λείψανα που εντοπίστηκαν πραγματοποιούνται ανθρωπολογικές εξετάσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση των εξετάσεων και η αποστολή σκελετικών δειγμάτων στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου για ταυτοποίηση των λειψάνων.
Παράλληλα ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί ανασκαφή χώρου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου φέρεται να τάφηκε το αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Noratlas τον Ιούλιο του 1974. Όπως είπε ο κ. Φωτίου η διαδικασία για εκταφή του Noratlas αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Ιουλίου, με στόχο τον εντοπισμό λειψάνων ελλαδικών πεσόντων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και φέρεται να τάφηκαν μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους.
Σε σχέση με τις ανασκαφές στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας για το Noratlas, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε χθες χωρίς τον εντοπισμό λειψάνων.
Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τις οικογένειες των αγνοουμένων και πεσόντων Ελλαδιτών και Κυπρίων ότι οι προσπάθειες τόσο στα πλαίσια της ΔΕΑ όσο και στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές συνεχίζεται ανεξάρτητα των όποιων προβλημάτων και δυσκολιών με στόχο την πλήρη διευκρίνιση της τύχης ενός εκάστου.
Πρόσθεσε ότι το θέμα των αγνοουμένων έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρώτη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και έγινε ειδική αναφορά στη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι η δραματική πτώση στον εντοπισμό λειψάνων από τις εκταφές της ΔΕΑ, όπου στους 9 από τους 10 χώρους που γίνονται εκταφές δεν εντοπίζονται λείψανα, κάτι που αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο τόσο η ΕΕ όσο και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσουν πληροφορίες και για τη μετακίνηση των οστών αλλά και να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στα συνεργία της ΔΕΑ στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες.
Αναφορικά με την περιπέτεια της οικογένειας Φορή είπε ότι όλα αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην εγκληματική επέμβαση των κατοχικών δυνάμεων στον χώρο ταφής και στην μετακίνηση και απόκρυψη των οστών.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι από την όλη περιπέτεια της οικογένειας του αγνοούμενου Φορή έχουν διαφανεί οι αδυναμίες για τις οποίες η ΔΕΑ είχε μετακαλέσει ξένους, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Όπως είπε έχει δοθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων και η ΔΕΑ προχωρεί στη διαμόρφωση και τροποποίηση των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιεί για τις ταυτοποιήσεις των οστών αλλά και στις ανθρωπολογικές αναλύσεις που γίνονται ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον λάθη. Πρόσθεσε ότι έχουν διαβεβαιώσει την Επιτροπή αλλά και του συγγενείς των αγνοουμένων ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην ξαναπαρουσιαστεί στο μέλλον τέτοια περιπέτεια.
Είπε επίσης ότι έχει σταματήσει η διαδικασία των ταυτοποιήσεων μέχρι να διαμορφωθούν τα νέα πρωτόκολλα κάτι που χαρακτήρισε ως ανησυχητικό, αναφέροντας ότι πρέπει το συντομότερο να διαμορφωθούν ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι ταυτοποιήσεις. Έκανε επίσης λόγο για το κόστος που υπάρχει και για ανάγκη να εξευρεθούν και άλλοι πόροι και χορηγοί για το πρόγραμμα.
Η κα. Κουκουμά απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι οι ταυτοποιήσεις έχουν σταματήσει εδώ και έξι μήνες εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων και τη διαμόρφωση νέων πρωτοκόλλων.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάνης ανέφερε ότι η υπόθεση του ομαδικού τάφου της Άσσιας στο Ορνίθι δεν μπορεί να κλείσει σε καμιά περίπτωση και δεν μπορεί να παραμείνει παράθυρο ανοικτό ότι υπήρξε το οποιοδήποτε λάθος. Τόνισε ότι το πρόβλημα το έχει προκαλέσει η Τουρκία μέσα από την μετακόμιση των οστών η οποία προκαλεί μεγάλες πιθανότητες λαθών. Κάλεσε την ΔΕΑ, αυτές τις πιθανότητες λαθών να τις εκμηδενίσει προκειμένου οι συγγενείς να πάρουν τα σωστά οστά.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό θέμα το οποίο δεν πρέπει να υπολογίζεται σε οικονομικίστικη βάση. Όπως είπε, αφέθηκε να νοηθεί ότι ο λόγος για τον οποίο πιθανόν να προκύπτουν αυτά τα προβλήματα είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος διατίθεται στη ΔΕΑ και δεν δίνεται η δυνατότητα να γίνεται τεστ DNA σε όλα τα οστά τα οποία εξευρίσκονται.
Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πολύ πιο αναλυτική και εμπεριστατωμένη έρευνα για να σμικρυνθεί το περιθώριο λάθους, με αφορμή το λάθος που έγινε στην περίπτωση της οικογένειας Φορή. Όπως είπε αυτή η περίπτωση θα πρέπει να είναι το παράδειγμα ώστε μελλοντικά να μην προκύψουν τα οποιαδήποτε προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις