Εάν ταλαιπωρείστε από αυπνίες υπάρχει ένας απόλυτα φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις τους στην υγεία σας και να προλάβετε καρδιαγγειακές και άλλες επικίνδυνες νόσους που συσχετίζονται με την κακή ποιότητα ύπνου
Άλλο ένα φυσικό φάρμακο που συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας μας και τη μακορζωϊα επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά από τους ερευνητές. Σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Sports Medicine, όταν γυμναζόμαστε αρκετά ή ακόμα και περισσότερο από την εβδομαδιαία συστηνόμενη ποσότητα, προστατετεύουμε τον οργανισμό μας από πρόωρο θάνατο και παθήσεις που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του ύπνου όπως την καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και καρκίνο. Άλλωστε, και η σωματική αδράνεια, απόρροια της καθιστικής ζωής, αλλά και ο ανεπαρκής ύπνος συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και τον καρκίνο. Μπορούν όμως συνδυαστικά να βλάψουν την υγεία μας;
Έχοντας αυτό το ερώτημα ως υπόθεση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μεγάλη βρετανική έρευνα Biobank και συγκεκριμένα πληροφορίες από 380.055 μεσήλικες άντρες και γυναίκες (με μέση ηλικία τα 55 έτη), οι οποίες περιελάμβαναν την εβδομαδίαια τους σωματική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τους το μεταβολικό ισοδύναμο (MET), τη μονάδα που εκτιμά την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, σε σύγκριση με τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τουλάχιστον 600 μεταβολικά ισοδύναμα σωματικής δραστηριότητας (ΜΕΤ) κάθε εβδομάδα, δηλαδή 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης.
Η σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ως εξής:
υψηλή (1200 ή και περισσότερα ΜΕΤ)
μέτρια (600 ή λιγότερο από 1200 ΜΕΤ)
χαμηλή (1 εώς 600 ΜΕΤ)
απουσία έντονης ή μεσαίας έντασης δραστηριότητας σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Η ποιότητα του ύπνου κατηγοριοποιήθηκε βαθμολογώντας τον από το 1 εώς το 5 όπως προέκυψε από τον χρονότυπο, τη διάρκεια του ύπνου, την αϋπνία, το ροχαλητό και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας:
υγιής (4+)
μέτρια (2-3)
κακή (0-1)
Οι ερευνητές συνέχισαν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων για 11 χρόνια, εώς το 2020 ή εώς το θάνατο τους Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκλήθηκαν 15.503 θάνατοι, εκ των οποίων οι 4.095 προήλθαν από καρδιαγγειακές νόσους και 9.064 από όλες τις μορφές καρκίνου. Περίπου 223.445 (59%) συμμετέχοντες ήταν στην ομάδα υψηλής σωματικής δραστηριότητας, 57.771 (15%) στην ομάδα μέτριας σωματικής δραστηριότητας, 39.298 (10%) στη χαμηλή σωματική δραστηριότητα και 59, 541 (16%) στην ομάδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Περισσότεροι από τους μισούς διατηρούσαν ένα υγιές προφίλ ύπνου, ενώ το 42% διατηρούσε μεσαία ποιότητα ύπνου και το 3% δεν είχαν καθόλου καλή ποιότητα ύπνου.
Τα αποτελέσματα
Το προφίλ όσων είχαν καλή βαθμολογία στην ποιότητα του ύπνου σκιαγραφείται ως εξής: Πρόκειται για τις νεότερες γυναίκες με φυσιολογικό βάρος και οικονομική ευχέρεια που ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, δεν έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή, δεν κάπνιζαν και έπιναν με μέτρο, είχαν σταθερό ωράριο εργασίας και ήταν πιο ενεργές σωματικά. Αντίθετα, όσο πιο χαμηλές ήταν οι βαθμολογίες στην ποιότητα του ύπνου τόσο και αυξανόταν ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Όσον αφορά το συνδυασμό ποιότητας ύπνου και σωματικής δραστηριότητας, ένας ήταν ο πιο θανάσιμος συνδυασμός: όσοι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά με μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα και είχαν κακή ποιότητα ύπνου, διέτρεχαν τον υψηλότερο κινδύνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (εώς και 57% υψηλότερος). Αυξημένος ήταν επίσης ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε καρδιαγγειακή νόσο (67% υψηλότερη) και οποιαδήποτε μορφή καρκίνου (45% υψηλότερη).
Δεδομένου λοιπόν του έντονου τρόπου ζωής μας που μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο μας, οι επιστήμονες συνιστούν να αντισταθμίσουμε τις επιβλαβείς συνέπειες της ρουτίνας του κακού ύπνου, εντάσσοντας την συστηματική άσκηση, ακόμα και χωρίς υπερβολές, στην καθημερινότητα μας.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις