ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Χαραλαμπίδου: Αντιμέτωπη η Κύπρος με κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα

Ε. Χαραλαμπίδου: Αντιμέτωπη η Κύπρος με κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα

Αντιμέτωπη η Κύπρος με κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα, είπε η Ε. Χαραλαμπίδου.


Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κλιμακούμενες προκλήσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας, για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και βουλευτής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία της Γενικής Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, στο πλαίσιο των εργασιών της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Συνέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κ. Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι η αυξανόμενη ένταση και αστάθεια στην περιοχή του ΟΑΣΕ, λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των αρχών του Οργανισμού, απομακρύνουν τον στόχο της οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η κ. Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο διεξάγονται έργα, σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει της παράνομης επίσκεψης του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής και της εξαγγελθείσας πρόθεσής του να προβεί σε νέες ανακοινώσεις για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

«Οι ενέργειες αυτές», υπογράμμισε, «χαρακτηρίζουν τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, μια προκλητική, επιθετική και επεκτατική συμπεριφορά, που συνάδει πλήρως με την οπισθοδρόμηση του κράτους δικαίου και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως «η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Εξάλλου, σημείωσε πως αν και οι διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας έχουν απορριφθεί ρητά από τη διεθνή κοινότητα και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ως εκτός συζήτησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα, ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Επίσης, στηλίτευσε τη μεθοδευμένη διοχέτευση από την Τουρκία παράνομων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των κατεχομένων.

Σημείωσε, τέλος, τις έντονες διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα για τις παράνομες πολιτογραφήσεις Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, με στόχο την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

Στο μεταξύ, σε παρέμβασή του μέλος της τουρκικής αντιπροσωπίας είπε ότι η Τουρκία δεν συζητά τίποτα άλλο εκτός από λύση δύο κρατών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top