Υπό διερεύνηση βρίσκονται περιπτώσεις επαγγελματιών υγείας που αποτρέπουν πολίτες να εμβολιαστούν από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) κι αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, τότε θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου.
Σε επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον ΠΙΣ έγινε παραπομπή σε γραπτή δήλωσή του Προέδρου του Συλλόγου Δρα Πέτρου Αγαθαγγέλου που εκδόθηκε γι αυτό τον σκοπό.
Ο Δρ Αγαθαγγέλου στη συγκεκριμένη δήλωση αναφέρει πως «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν μεμονωμένα μέλη, τα οποία ενεργούν αντίθετα από τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών σε αυτό το θέμα, να είστε βέβαιοι ότι δεν έχουν διαλάθει την προσοχής μας», σημειώνοντας ότι «εκεί και όπου μετά από την δέουσα διερεύνηση διαπιστωθεί ότι υπάρχει παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας, τότε ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου».
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πνευμονολόγο Χάρη Αρμεύτη, ο οποίος έφερε το θέμα στην επιφάνεια, αυτός είπε ότι είναι παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας όταν κάποιος γιατρός καταφέρεται ενάντια στις επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί σύσταση προς όλο τον κόσμο για να τον προστατεύσουμε από την σοβαρή νόσο. Άρα αν κάποιος γιατρός εκφράσει μια προσωπική άποψη πρέπει να ελέγχεται διότι με αυτή την τακτική σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει εκτός πλαισίων. Υπάρχει επιστημονικό πλαίσιο που συνιστά να συμβουλεύσεις τον κόσμο για τον εμβολιασμό, να του εξηγήσεις τα θετικά και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και να του δώσεις το αποτέλεσμα να επιλέξεις», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, «υπάρχουν άτομα που συνεργάζονται και με το εξωτερικό και δημιουργούν μια προσέγγιση έναντι του εμβολιασμού ποντάροντας στον φόβο και ανασφάλεια του κόσμου και τους παροτρύνουν να μην εμβολιαστούν κι ότι θα τους δίνουν κοκτέιλ βιταμινών ως αντίδοτο για τον εμβολιασμό ώστε να τους προστατεύσουν από τον κορωνοϊό».
Αυτό είναι εκτός ιατρικής τακτικής και εμπίπτει στο θέμα της ιατρικής αμέλειας, συμπλήρωσε, διότι το άτομο ακούοντας τον γιατρό του μπορεί να μην εμβολιαστεί, γεγονός που μπορεί να νοσήσει σοβαρά και να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις