ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να τους πιστέψουμε; Στόχος δεν είναι οι μαζικές εκποιήσεις, λένε τραπεζίτες

Να τους πιστέψουμε; Στόχος δεν είναι οι μαζικές εκποιήσεις, λένε τραπεζίτες

Ο νόμος για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θα συμβάλει στην επιστροφή των οφειλετών στη διαπραγμάτευση για το δάνειό τους, εκτιμούν ανώτερα στελέχη τραπεζών σημειώνοντας ότι ο στόχος δεν είναι οι μαζικές εκποιήσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών της Τράπεζας Κύπρου Evan Hamilton ήταν απόψε καλεσμένοι σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων με θέμα τα επιχειρηματικά πλάνα των κυπριακών τραπεζών με την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις και του πλαισίου αφερεγγυότητας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls είπε ότι η Τράπεζα έχει ρευστότητα που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει για το καλό του τόπου και αναφερόμενος στον νόμο των εκποιήσεων είπε ότι στόχος `είναι να φέρουμε τους πελάτες πίσω στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων` προκειμένου να γίνει η κατάλληλη αναδιάρθρωση. Εάν όμως, είπε, οι πελάτες παραμένουν μη συνεργάσιμοι τότε η τράπεζα θα προχωρήσει με τον νόμο.

“Ξέρουμε ότι έχουμε κοινωνική ευθύνη και δεν είναι επιθυμία μας να βγάλουμε στο δρόμο οικογένειες με παιδιά”, είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) δεν βλάπτουν μόνο την τράπεζα αλλά και τους καταθέτες. 

Για την  αναδιάρθρωση δανείων ανέφερε ότι αυτή προϋποθέτει μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι το  υπάρχον περιβάλλον ευκολύνει τους οφειλέτες να καθυστερούν την αποπληρωμή.

Για να προχωρήσει η Κύπρος μπροστά, ανέφερε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ΜΕΔ και τάχθηκε υπέρ της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στον τόπο, σημειώνοντας πως ο τουρισμός είναι ένας τομέας που πρέπει να αξιοποιηθεί. 

Για το θέμα της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας εξέφρασε τη θέση ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε το κράτος με σημαντικό επιπρόσθετο δανεισμό για την κακή τράπεζα και ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια που δεν θα έρθουν από την Κύπρο αλλά από το εξωτερικό.

Εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, ο Υπεύθυνος του Τμήματος Αναδιάρθρωσης και Ανάκτησης Χρεών Evan Hamilton είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να λύσουμε το πρόβλημα των ΜΕΔ και εξέφρασε ικανοποίηση για τον νόμο για τις εκποιήσεις. Ο νόμος αυτός, είπε, δεν έχει να κάνει με μαζικές εκποιήσεις, “κανένας από εμάς δεν ενδιαφέρεται για μαζικές εκποιήσεις με εκατοντάδες ακίνητα”.

Οι μαζικές εκποιήσεις, ανέφερε, `δεν είναι στο μενού` αλλά αποτελούν ένα δυνατό εργαλείο για να συνεχίσει η διαπραγμάτευση και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό`.

Οπως είπε, η νέα νομοθεσία για τις εκποιήσεις είναι ένα πολύ καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για να ομαλοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, πρόσθεσε, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. “Πιστεύω ότι θα βοηθηθούμε με αυτά. Πιστεύω ότι θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα” είπε.

Αναφέρθηκε και αυτός στον τουρισμό λέγοντας ότι  τα μισά ξενοδοχεία του τόπου είναι ανοικτά μόνο έξι μήνες την ώρα που στο νησί υπάρχει ηλιοφάνεια σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και για ένα πιο ευρύ σχέδιο για την οικονομία και τη χώρα.

Για το θέμα της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας εξέφρασε τη θέση ότι αυτό  θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή μόλις είχε γίνει το κούρεμα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα συρρικνωμένο τραπεζικό σύστημα με μειωμένες τοπικές καταθέσεις και μειωμένες πιστώσεις. Είπε ότι οι προκλήσεις στο μέλλον για τον Συνεργατισμό έχουν να κάνουν με την ισορροπία που πρέπει να επικρατήσει, ανάμεσα, από την μια στο γεγονός ότι ο Συνεργατισμός στηρίζεται από χρήματα των φορολογούμενων και έχει ευθύνη προς αυτούς και από την άλλη στο ότι αποτελεί ένα κοινωνικό κίνημα.

Για το θέμα της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το θέμα δεν ήταν στα χαρτιά λόγω του φόρτου που θα είχε στα δημόσια οικονομικά.

Ωστόσο, είπε,  είμαι τώρα της άποψης ότι μια κακή τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να έχει αποτέλεσμα καθώς η διεύθυνση των τραπεζών θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην χορήγηση δανείων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι τα ΜΕΔ στην Κύπρο αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών. Οπως είπε, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για κούρεμα δανείων μετά το κούρεμα καταθέσεων, όπως με την εφαρμογή προγραμμάτων εθελοντικής αποκοπής μέρους του κεφαλαίου του δανείου. Ο κ. Παπαδόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας μια τράπεζας διαχείρισης προβληματικών δανείων λέγοντας ότι πρέπει να φύγει ένα σημαντικό ποσό από τους ισολογισμούς των τραπεζών για να μπορέσουν να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία και να μπορέσουν να συγκρατηθούν οι τιμές των ακινήτων.

“Γιατί εάν δεν καταφέρουμε να καλύψουμε τις τρύπες με τις εκποιήσεις ποιο είναι το σχέδιο β`; “ διερωτήθηκε.

Η εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων, είπε, ήταν στο προσχέδιο του πρώτου μνημονίου και πρόσθεσε ότι “εξαφανίστηκε χωρίς να μας εξηγήσει κανένας ποτέ τους λόγους”.

Οπως ανέφερε, όταν ερωτηθεί η Κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά ο σχεδιασμός απαντά ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να προχωρήσουμε. “Γιατί δεν προχωράμε; Επειδή είχαμε αντιδράσεις από συγκεκριμένες εταιρείες ανάπτυξης γης; Επειδή είχαμε αντιδράσεις από ένα συγκεκριμένο κόμμα;” είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μίλησε και για την ανάγκη να ληφθούν κάποιες πολιτικές αποφάσεις. Πρώτον, είπε,  πρέπει `να τερματιστεί η πολιτική διαπλοκή στις τράπεζες. Δεν είναι υγιές πράγμα για μια δημοκρατία μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη να ελέγχει τα μισά δάνεια της χώρας`. Το δεύτερο είπε, είναι να γίνουν οι σωστές έρευνες για τους λόγους που χρεοκόπησε η κυπριακή οικονομία. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να ζητηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας βοήθεια για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Κύπρος στην Ελλάδα και να ζητηθεί  `βοήθεια γιατί στην Κύπρο εφαρμόστηκε μια λύση που δεν εφαρμόστηκε πουθενά αλλού στον κόσμο και έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα και για αυτό έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ΜΕΔ στην παγκόσμια ιστορία των τραπεζών. Πρέπει να ζητήσουμε τα κλεμμένα χρήματά μας γιατί έτσι θα κλείσουμε τις τρύπες στην κυπριακή οικονομία`.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top