Οι εξελίξεις στον τουριστικό τομέα επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι «το 2021 εξελίσσεται εξίσου αρνητικά με το 2020 λόγω και πάλι της πανδημίας ενώ ακόμα και ο συγκρατημένος στόχος για επίτευξη του 40% των αφίξεων του 2019, είναι αβέβαιο αν θα επιτευχθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στον τουριστικό τομέα είναι οριακή».
Προσθέτει ότι «η αβεβαιότητα συνεχίζει να είναι τεράστια και το μόνο δεδομένο είναι πως κι ο Ιούλιος, ο πιο σημαντικός μήνας από πλευράς αφίξεων, θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα» λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν και το γεγονός ότι η Κύπρος παρέμεινε στην «πορτοκαλί» κατηγορία του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέλιξη που επί της ουσίας απαγορεύει τα ταξίδια προς τη χώρα μας».
Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Ακης Βαβλίτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τουρισμό σε συνάρτηση με την πανδημία του κορωνοϊού δήλωσε ότι «αναμένουμε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους, εξέλιξη που ενδεχομένως να αυξήσει τους Βρετανούς τουρίστες και προς το νησί μας από τον Αύγουστο και μετά».
Πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την βρετανική αγορά πάντως, καταγράφονται οι πιέσεις που υπάρχουν από Γερμανία αλλά και Γαλλία, ώστε να απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ σε Βρετανούς τουρίστες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όσον αφορά άλλες σημαντικές αγορές, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ είπε ότι «οι επαγγελματίες του τομέα αναμένουν τις εξελίξεις σε σχέση με τις ναυλωμένες πτήσεις από Ρωσία και κατά πόσο τελικά θα επιτραπούν το επόμενο διάστημα».
Σε σχέση με την αγορά του Ισραήλ, «από την οποία υπήρχαν προ μηνών ελπίδες ότι θα είχαμε αυξημένο αριθμό αφίξεων, δυστυχώς το ενδιαφέρον είναι και πάλι περιορισμένο» συνέχισε ο κ. Βαβλίτης.
Ο ΣΤΕΚ εκφράζει και την ανησυχία του για την κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στο νησί σε υγειονομικό επίπεδο σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «ανεξαρτήτως υγειονομικής κατάστασης, στην ξενοδοχειακή και ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, το πρόβλημα διογκώνεται διαρκώς αφού οι πιέσεις στη ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων είναι τεράστιες και πλέον για πολλές εταιρείες τίθεται θέμα επιβίωσης».
«Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη συνέχιση της στήριξης των εργαζομένων μέσω των σχεδίων του Υπουργείο Εργασίας, ενώ χρειάζεται και επιπρόσθετη ενίσχυση των επιχειρήσεων του τομέα ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν», αναφέρει ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ.
Προσθέτει ότι «ο μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων συμπολιτών μας, η αύξηση των κρουσμάτων, οι ενδείξεις για μη τήρηση των μέτρων και οι ανεπαρκείς έλεγχοι για τήρηση των πρωτοκόλλων, δημιουργούν μία προβληματική εικόνα η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και σε σχέση με την εικόνα που εκπέμπει η χώρας μας στο εξωτερικό».
Ο κ. Βαβλίτης είπε ότι «δυστυχώς, και στην τουριστική βιομηχανία, το ποσοστό του προσωπικού που αρνείται να εμβολιαστεί εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό» επαναδιατυπώνοντας τη θέση του ΣΤΕΚ «ότι η υγεία είναι πάνω απ’ όλα»,
«Από εκεί και πέρα, όμως, αν στο υγειονομικό σκέλος η κατάσταση δεν είναι καλή, τότε άμεσα επηρεάζεται και η οικονομία στο σύνολο της και οι ενδείξεις που λαμβάνει ο ΣΤΕΚ από την αγορά είναι τέτοιες, που στην περίπτωση που υπάρξει κι άλλο lockdown στην οικονομία, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα αντέξει», σημείωσε τέλος ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις