ΔΙΕΘΝΗ

Πανδημία, μεταναστευτικό, Ρωσία και Τουρκία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Πανδημία, μεταναστευτικό, Ρωσία και Τουρκία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Τα πρώτα διδάγματα της πανδημίας, το μεταναστευτικό περιλαμβανομένης της διάστασης της φιλοξενίας Σύρων στην Τουρκία και οι εξωτερικές σχέσεις, περιλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και την Τουρκία, θα αποτελέσουν τα βασικά ζητήματα της πρώτης μέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, οι 27 θα εγκρίνουν συμπεράσματα για τη Ρωσία και θα εξετάσουν και την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με το Λευκορωσικό καθεστώς.

Σε σχέση με το θέμα της Τουρκίας, ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι "περιμένουμε η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί. Δουλεύουμε σε διαφορετικά επίπεδα παράλληλα -οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης".

Σημείωσε ακόμη ότι "για το μεταναστευτικό, η Σύνοδος θα ενημερωθεί από την Κομισιόν για την πιθανή χρηματοδότηση. Η θετική ατζέντα θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί αν δούμε εποικοδομητική συμπεριφορά από Τουρκία".

Ξεκαθάρισε όμως ότι "τα πιο βασικά αγκάθια στις σχέσεις μας είναι η Κύπρος και οι συζητήσεις για το Κυπριακό που δεν ήταν θετικές".

"Η λύση των 2 κρατών δεν υπάρχει για την ΕΕ", ξεκαθάρισε ο κοινοτικός αξιωματούχος. "Για τα Βαρώσια επίσης ανησυχούμε", ανέφερε.

"Το θέμα της Τουρκίας κολλάει και στο θέμα της μετανάστευσης που είναι στην ατζέντα. Θυμάστε ότι η Σύνοδος Κορυφής κάλεσε Κομισιόν να καταθέσει πρόταση. Χθες, η Κομισιόν έδωσε στα κράτη μέλη ένα non paper. Οι ηγέτες θα ενημερωθούν από αυτό, αλλά θέλουν και επίσημη πρόταση για να δουν από πού θα προκύψουν τα χρήματα, πού θα πάνε και αυτό θέλει κανονικές συνθήκες προϋπολογισμού. Δηλαδή μετά πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και στο ΕΚ. Περίπου Σεπτέμβριο Οκτώβριο.

Αναφερόμενος επιπρόσθετα στη μετανάστευση, ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι "η οπτική γωνία είναι στραμμένη στην εξωτερική διάσταση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης με χώρες καταγωγής ή τράνζιτ. Τώρα αυτό ζητάμε από Κομισιόν και Υπατο για σχέδιο δράσης Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο".

"Έλεγχος εξωτερικών συνόρων, διαδρομές, παράνομο εμπόριο, αλλά και τα πρωτογενή αίτια της μετανάστευσης. Να αποφύγουμε χαμό ζωών στη Μεσόγειο. Δύσκολο θέμα μεταξύ των ηγετών. Να εστιάσουμε στη διάσταση αυτή είναι η πρόθεση των ηγετών".

Σημείωσε δε ότι πρόθεση είναι να μην μπορεί να εργαλειοποιηθεί το μεταναστευτικό και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της έγκρισης ή μη των 3,7 δις.ευρώ για την Τουρκία, "δεν είναι στην ατζέντα".

"Δε θα έλεγα ότι είναι αρκετά, δεν είναι δικός μου ο ρόλος αυτός. Μέχρι στιγμής γίνεται καλή δουλειά στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων, και πρέπει να συνεχιστεί αυτό με εκπαίδευση, κοινωνική βοήθεια και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Γι αυτό θέλουμε πρόταση ακριβείας για να δούμε τι χρειάζεται", εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Έτερη διπλωματική πηγή, που ενημέρωσε ομάδα δημοσιογράφων μετά από τον κοινοτικό αξιωματούχο έκανε λόγο για
"συγκεκριμένες προτάσεις της Ελλάδας σε σχέση με το κείμενο των συμπερασμάτων". Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε "να βελτιωθεί το λεκτικό για Κύπρο, να υπάρχει ουσιαστική απόρριψη της λογικής των δύο κρατών της τουρκικής πλευράς, αποφυγή οποιαδήποτε προκλήσεων Βαρώσια ενόψει θερμής περιόδου τον Ιούλιο με επίσκεψη Ερντογάν μέσα στο καλοκαίρι, να γίνει ξεκάθαρο ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το θέμα του εκμοντερνισμού της τελωνειακής, αλλά δουλεύουμε για την εντολή προς την Κομισιόν για να ξεκινήσει".

Ειδικότερα για την τελωνειακή ένωση ο ίδιος εξήγησε ότι: "οι τεχνικές εργασίες δεν διεκόπησαν ποτέ, απλώς δεν έχει συγκληθεί η σχετική επιτροπή διαβούλευσης - η όλη διαδικασία είναι απλώς σε επίπεδο ανταλλαγής επιστολών".

Όπως είπε "είχαμε ζητήσει τον Οκτώβριο να σταματήσουν οι συναντήσεις και έκτοτε υπάρχουν ανταλλαγές επιστολών. Ο Επίτροπος Βαρχέλι έχει στείλει επιστολή στην τουρκική πλευρά επισημαίνοντας όλα τα σημεία που η Τουρκία δεν εφαρμόζει την τελωνειακή ένωση. Ως απάντηση έχει έρθει μια επιστολή από τουρκικές αρχές, αλλά ελλιπέστατη. Γίνεται ως εκ τούτου ανταλλαγή επιστολών με την Κομισιόν τώρα για να καλυφθούν τα κενά".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι "το 4ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ασχολείται με Τουρκία, άρα είναι δεδομένη η ευρωπαϊκοποίηση των διαφορών μας με την Τουρκία". "Η Τουρκία παραμένει στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ξεκάθαρη διατύπωση ότι θα παρακολουθεί το θέμα. Δεν το πετάει στον Ύπατο ή αλλού. Παραμένει προσηλωμένο σε αυτό. Θέλουμε επίσης να υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα-δήλωση του Μαρτίου", επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, τόνισε τα εξής: "είναι σημαντικό για εμάς - βάζουμε Ιορδανία και Λίβανο (με δική μας πρόταση) για χρηματοδότηση στο μεταναστευτικό. Μας ενδιαφέρει πολιτικά γιατί δεν είναι μόνο η Τουρκία που έχει σηκώσει βάρος προσφυγικού και ένα σαφές μήνυμα προς τη γειτονιά ότι αυτοί που συνεργάζονται μαζί μας, προσφέρουν στην αποκλιμάκωση, θα πρέπει η ΕΕ να τους αγκαλιάζει. Έγινε το Μάρτιο η πρόταση, αύριο θα υιοθετηθεί". Σε σχέση με τη μελλοντική χρηματοδότηση εξήγησε: "αυτό που αλλάζει είναι ότι περνάμε σε υβριδικό προϋπολογισμό και εισφορές 3 δις. για Τουρκία ως 2024, 2,2 Λίβανο, Συρία και Ιορδανία. Αναφέρθηκε δε και στην πρόταση για χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 535 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου - αρχές 2022 για τα ανθρωπιστικά προγράμματα που τρέχουν ήδη.

Η πλήρης ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνεται στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης του Σαρλ Μισέλ προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης που εστάλη στις 27 εθνικές αντιπροσωπείες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζει τα εξής: "με μεγάλη μου χαρά σας προσκαλώ στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Ιουνίου, η οποία θα ξεκινήσει με ανταλλαγή απόψεων με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παγκόσμιες προκλήσεις και γεωπολιτικά θέματα".

Όπως σημειώνει "η ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, θα είναι βασικό θέμα. Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με την έναρξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις παραλλαγές και να περιορίσουμε τη διάδοσή τους με συντονισμένο τρόπο. Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, θα πραγματοποιήσουμε επίσης μια πρώτη ανταλλαγή διδαγμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής, προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις. Θα συζητήσουμε πώς η ΕΕ μπορεί να συνεχίσει να ηγείται προσπαθειών για εμβολιασμό του κόσμου μέσω εξαγωγών και δωρεών και πώς να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά εμβολίων".

Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει: "θα εξετάσουμε την κατάσταση στις διάφορες διαδρομές και στόχος μας εξακολουθεί να είναι η πρόληψη της απώλειας ζωών και η μείωση της πίεσης στα σύνορα της ΕΕ. Θα επικεντρωθούμε λοιπόν στην εξωτερική διάσταση, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες προέλευσης και διέλευσης. Πρέπει να δώσουμε εντολή για δράση που θα αποφέρει αποτελέσματα γρήγορα".

"Όσον αφορά τα διεθνή ζητήματα, θα επιστρέψουμε στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο. Θα συζητήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την εμπεριστατωμένη συζήτησή μας τον Μάιο και την έκθεση της Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου. Θα εξετάσουμε την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεών μας για τη Λευκορωσία. Περιμένω επίσης να εγκρίνουμε συμπεράσματα για τη Λιβύη, το Σαχέλ και την Αιθιοπία", αναφέρει για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

"Όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, θα εξετάσουμε την εφαρμογή του Next Generation EU. Μόλις εγκριθούν, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα επιτρέψουν μια πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη. Θα ανοίξουν επίσης το δρόμο για τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις της Ένωσης, τους δίδυμους κινητήρες της ευρωπαϊκής ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες", σημειώνει.

Στο τέλος της συνάντησής μας την Παρασκευή, οι 27 θα συναντηθούν από τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωομάδας για τη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ σε περιεκτική μορφή: "θα έχουμε μια μελλοντοστραφή συζήτηση για το πώς να προωθήσουμε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Αυτό συνεπάγεται την εξέταση της πορείας για την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών καθώς και τον συντονισμό των πολιτικών στη ζώνη του ευρώ".

Όσον αφορά τα πρακτικά της Συνόδου οι ηγέτες θα ξεκινήσουν στις 13:00 τοπική ώρα την Πέμπτη με το γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεών με τον Πρόεδρο του ΕΚ Σασσόλι. Μετά από μια έκθεση του Πρωθυπουργού Κόστα σχετικά με τις εργασίες στο Συμβούλιο, θα εξετάσουν την κατάσταση σε σχέση με τον COVID-19 και μετά τη μετανάστευση στην πρώτη τακτική συνεδρίαση. Το δείπνο εργασίας μας θα επικεντρωθεί κυρίως στις εξωτερικές σχέσεις. Θα συνεχίσουν την Παρασκευή το πρωί με μια συνεδρία εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη, προτού ξεκινήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης σε περιεκτική μορφή.

Το προσχέδιο των Συμπερασμάτων:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σκοπεύει να χαιρετίσει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, να προσφέρει σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη θετική δέσμευση με την Τουρκία και να υπενθυμίσει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ (ιδίως 550 789, 1251), σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων που είδε το ΚΥΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου για την Τουρκία σημειώνει τα ακόλουθα "

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε τον Μάρτιο, και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη ενός συνεταιρισμού και αμοιβαία ευεργετική σχέση με την Τουρκία, χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που ορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

"Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει την έναρξη εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη μέλη".

"Σημειώνει επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πρόταση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ (ιδίως 550, 789, 1251). Λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας".

"Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν βασικό μέλημα" της ΕΕ. "Η στόχευση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιπροσωπεύει μεγάλες αποτυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας".

"Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων. "

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top