Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση θα δώσει χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει χάρη αύριο στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ.

Με την απονομή χάριτος, την οποία ο Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει στην εβδομαδιαία συνεδρίασή του, ο Σάντσεθ στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοανατολική περιφέρεια και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των καταλανικών αρχών.

«Η αντιπαράθεση δεν εξυπηρέτησε στην επίλυση κανενός προβλήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, σε μια ομιλία που εκφώνησε από την όπερα της Βαρκελώνης, σε μια εκδήλωση όπου παρέστησαν περίπου 300 μέλη της καταλανικής κοινωνίας των πολιτών.

«Για να επιτευχθεί μια συμφωνία κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», τόνισε. «Η ισπανική κυβέρνηση θα κάνει αυτό το πρώτο βήμα τώρα», πρόσθεσε.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Ισπανών, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάσσονται κατά της αποφυλάκισης των εννέα πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2019 για τον ρόλο τους στα χαοτικά και πολλές φορές βίαια γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία τις τελευταίες δεκαετίες.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό η Κύπρος- «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5 εβδομάδες» λέει ο Τραμπ

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό η Κύπρος- «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5 εβδομάδες» λέει ο Τραμπ

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

BEST OF TOTHEMAONLINE