Αμετανόητος ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις

Αμετανόητος ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις

Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανακοινώνει NAVTEX εν μέσω τουριστικής περιόδου. 

Σε ερώτηση εάν αυτό το καλοκαίρι θα είναι ήσυχο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “μετά από μια περίοδο εντάσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, τώρα ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές, ενώ πραγματοποιούνται και συναντήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με φυσική παρουσία. Ξεκινήσαμε ξανά τις διερευνητικές μας τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα. Ήρθε ο Δένδιας, εγώ πήγα στην Ελλάδα. Και η συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πρόεδρός μας με τον κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πέρασε πολύ θετικά. Αυτά είναι θετικά. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Δείχνει αυτό. Την επιθυμία μας τα προβλήματά μας να επιλυθούν διά του διαλόγου. Ελπίζω αυτή η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια να συνεχιστεί και στις δύο πλευρές”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ωστόσο πως “την ίδια ώρα εσείς ρωτήσατε ‘αν θα περάσουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι;’ Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις. Έχουμε συνηθίσει σε αυτά που λέγονται. Πάμε στην συνέντευξη Τύπου, είναι όμορφα, και μετά πίσω μου λέει ένα σωρό πράγματα ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας. Αυτά δεν χρειάζονται. Αλλά εμείς τα παραβλέπουμε αυτά, δεν είναι τίποτα τα λόγια. Αλλά για παράδειγμα, το καλοκαίρι, καθ`όλη την τουριστική περίοδο, στο Αιγαίο για να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις έχουμε συμφωνία Κυρίων. Αλλά βλέπουμε τώρα ότι η Ελλάδα ανακοινώνει ΝΑVTEX. Και προηγουμένως είχαμε συμφωνία κατά τις εθνικές εορτές να μην εκδίδουμε ΝΟΤΑΜ ή ΝΑVTEX αλλά η Ελλάδα το χάλασε και αυτό. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα βήματα που παραβιάζουν το αποστρατικοποιημένο στάτους των νησιών. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα προκλητικά, προβοκατόρικα βήματα”, είπε.

Συνέχισε λέγοντας “το ξέρω, το κάνουν για να ικανοποιήσουν το λαό τους, επειδή η πίεση πάνω τους είναι μεγάλη, κατά την άποψή μας. Αλλά δεν έχει κανένα όφελος αυτό. Αυτός ο διάλογος που ξεκινήσαμε, να μετατραπεί σε συγκεκριμένα βήματα. Τα προβλήματα που υπάρχουν να συνεχίσουμε να τα λύνουμε όσο μπορούμε να τα λύσουμε. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, ως Τουρκία εμείς είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι”.

Σε άλλη ερώτηση ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η ΕΕ πρέπει να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πια. Σε αυτά τα θέματα που έχουμε μείνει πίσω και στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων, δεν πρέπει να κολλάμε με τις λέξεις και να παίζουμε με το χρόνο”. Όπως είπε αναμένουν συγκεκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

ΠτΔ: Ο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι θα εργάζεται για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας του

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του θα συνεχίζει να εργάζεται για επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση της κυπριακής ομογένειας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου, όπως είπε, παρουσίασε νέες ιδέες που αφορούν την ουσία, τη μεθοδολογία, τα ΜΟΕ που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως σημείωσε ότι «η τουρκική πλευρά απάντησε αρνητικά».

BEST OF TOTHEMAONLINE