ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενο κυρώσεων κατά ηγετών στο Λίβανο αν δεν προχωρήσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ, λέει ο Μπορέλ

Ενδεχόμενο κυρώσεων κατά ηγετών στο Λίβανο αν δεν προχωρήσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ, λέει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι ηγέτες του Λιβάνου μπορεί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις εκτός και αν καταφέρουν να γλιτώσουν την χώρα από την οικονομική καταστροφή και να φτάσουν σε συμφωνία με το ΔΝΤ. 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μια, όπως την έχει αποκαλέσει η Παγκόσμια Τράπεζα, από τις χειρότερες κρίσεις παγκοσμίως από τη δεκαετία του 1850.

Η πολιτική κρίση έχει αφήσει την χώρα χωρίς κυβέρνηση που να λειτουργεί αφότου η τελευταία παραιτήθηκε μετά την τεράστια έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο δεκάδων ανθρώπων και την καταστροφή μεγάλου μέρους της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020. 

Σε δηλώσεις του στη Βηρυτό μετά από συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι είχε «ένα μήνυμα αυστηρότητας προς όλους τους Λιβάνιους πολιτικούς ηγέτες από την ΕΕ». 

«Η κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι μια εσωτερική κρίση, μια κρίση που έχει αυτοεπιβληθεί, όχι μια κρίση που προέρχεται από το εξωτερικό ή από εξωγενείς παράγοντες», είπε

Η ηγεσία του Λιβάνου, πρόσθεσε, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της». Μια κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Μπορέλ, «πρέπει να σχηματιστεί και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως βασικές μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε επίσης ότι η ΕΕ έχει κάθε βούληση να βοηθήσει το Λίβαν να εμπλακεί σε μεταρρυθμίσεις αλλά μόνο αφότου επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ.

«Η χώρα θα διασωθεί από μια χρηματοοικονομική καταστροφή μόνο με μια επείγουσα συμφωνία με το ΔΝΤ... και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», σημείωσε.

Είσαστε, πρόσθεσε, «στο χείλος μιας χρηματοοικονομικής καταστροφής».

Ωστόσο, ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε ότι αν υπάρξουν «περαιτέρω εμπόδια στις λύσεις» η ΕΕ «θα πρέπει να μελετήσει άλλη πορεία δράσης όπως έχουν προτείνει κάποια κράτη μέλη».

«Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει συμπεριλάβει άλλες εναλλακτικές, περιλαμβανομένων των στοχευμένων κυρώσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «προτιμάμε να μην ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο... αλλά εναπόκειται στην ηγεσία του Λιβάνου».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top