Η ανάγκη μείωσης της σπατάλης των τροφίμων καθίσταται επιτακτικότερη, αν ληφθεί υπόψη ότι η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται, στο προσεχές μέλλον, να αυξηθεί περίπου κατά 60%, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, στην τελετή βράβευσης των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Βιώσιμης Γαστρονομίας.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στα ετήσια στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα οποία, σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, παρότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν. Την ίδια στιγμή, 900 περίπου εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, υποφέρουν από ασιτία.
Πρόσθεσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο ενώ η ετήσια σπατάλη τροφής ανέρχεται σε 179 κιλά ανά κάτοικο και ανέφερε ότι η σπατάλη αυτή μετατρέπεται σε οικονομικό κόστος 140 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο, ενώ, παράλληλα, ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.
Είπε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, η οποία, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και στη μείωση, κατά το ήμισυ, της κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων έως το 2030, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Σημείωσε επίσης ότι η χρήση τοπικών εποχιακών προϊόντων που έχουν παραχθεί με μεθόδους ορθής γεωργικής πρακτικής, η επιλογή μεγέθους μερίδας και ο περιορισμός της απώλειας πρώτων υλών, αποτελούν μικρά βήματα αειφορίας, με σημαντικά, όμως, συλλογικά αποτελέσματα.
Ο κ. Γρηγορίου αναφερόμενος στον 1ο Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας, που διοργάνωσε η Lidl Κύπρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Ιουνίου κάθε έτους, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έθεσε τον πρωτότυπο διαγωνισμό υπό την αιγίδα του καθώς τονίζει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, προωθώντας την περαιτέρω πρόοδο της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι νέοι μάγειρες από τέσσερα κολλέγια μαγειρικής, κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα μενού τους, μαγειρεύοντας με συγκεκριμένα κριτήρια βιώσιμης γαστρονομίας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται η χρήση βιολογικών προϊόντων και προϊόντων που έχουν παραχθεί με ορθολογικούς τρόπους παραγωγής, η αποδοτική κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά την παρασκευή, καθώς και ο σεβασμός στην εντοπιότητα και την εποχικότητα των πρώτων υλών. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις