Έντονη αντίδραση και προειδοποίηση για κινητοποιήσεις από μέλη του ΠΑΣΥΞΕ φέρεται να έχει προκαλέσει το μειωμένο εώς ελάχιστο ενδιαφέρον Βρετανών τουριστών για διακοπές στο νησί μας.
Δεν πρόκειται φυσικά για μυστικό, το γεγονός πως η Βρετανική 'αγορά' κατέχει τη μερίδα του λέοντος του εισερχόμενου τουρισμού (ακολουθούν οι τουρίστες από Ρωσία) και το ζωτικότερο ίσως κομμάτι της μηχανής ενός από τους ζωτικότερους τομείς της κυπριακής οικονομίας.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Η περσινή χρονιά θεωρήθηκε χαμένη -και όχι άδικα- αφού ο όγκος των τουριστών που κατέφθασαν στο νησί μας -είτε λόγω των περιοριστικών μέτρων, είτε λόγω ανησυχίας από την έκρυθμη επιδημιολογική εικόνα- ήταν σαφώς συρρικνωμένος. Παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις για δεύτερη συναπτή χρονιά, η αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και παράλληλα διάφορες ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ένα 'γεμάτο' -τουριστικά- καλοκαίρι.
Τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχθηκε... 'μούδιασμα' αφού οι Βρετανοί ανακοίνωσαν δια στόματος Μπόρις Τζόνσον πως δεν πρόκειται -στο παρόν τουλάχιστον στάδιο- να συμπεριλάβουν την Κύπρο (αλλά και διάφορες άλλες χώρες) στην πράσινη λίστα τους, ενώ στη συνέχεια μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αλλά και ταξιδιωτικά πρακτορεία προέβησαν σε αρκετές ακυρώσεις διογκώνοντας την ανησυχία.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έντονος προβληματισμός για τα ξενοδοχεία της Επ. Αμμοχώστου - «Σκέφτονται αν θα τα αφήσουν ανοιχτά οι ιδιοκτήτες»
Η παράταση λοιπόν του Βρετανού πρωθυπουργού στη μεγάλη έξοδο έγινε για να δοθεί χρόνος να μεγαλώσει η εμβολιαστική κάλυψη κάτι που όμως φαίνεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο για το δικό μας τουρισμό. Οι ελπίδες για κάθοδο Βρετανών ψαλιδίστηκαν -αφού επί της ουσίας χάθηκε και ο Ιούνιος- ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο η άρση θα γίνει ούτως ώστε να σωθεί εώς ένα βαθμό τουλάχιστον ο Ιούλιος.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου διαμήνυσε μέσω του Προέδρου του κύριου Τάκκα, πως υπάρχει τεράστιος προβληματισμός ενώ γίνονται σκέψεις να κλείσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες μετά το τριήμερο του Κατακλυσμού. Ο λόγος είναι πως η επαναλειτουργία έγινε με υπολογισμούς από τις αρχές Μαίου για κάθοδο (κυρίως Ρώσων) κάτι που στην πράξη δεν ευδοκίμησε ενώ στη συνέχεια περίμεναν το άνοιγμα και άλλων αγορών τον Ιούνιο με τις προσπάθειες να πέφτουν ξανά στο κενό μέχρι τώρα.
Απευθείας πτήσεις λοιπόν, κάθοδος Ρώσων, Βρετανών και Σκανδινάβών αλλά και επιχορήγηση του Υπουργείου Εργασίας (όσον αφορά το προσωπικό) είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αν τα ξενοδοχεία τελικά θα παραμείνουν ανοιχτά και μετά τον τριήμερο του Κατακλυσμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις