ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΥΠΕΣ παρέλαβε 80 οικιστικές μονάδες, δωρεά της Πολωνίας για το νέο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες»

Ο ΥΠΕΣ παρέλαβε 80 οικιστικές μονάδες, δωρεά της Πολωνίας για το νέο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες»

O Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρης παρέλαβε την Τετάρτη ως δωρεά 80 προπαρασκευασμένες οικιστικές μονάδες για τις ανάγκες του νέου Κέντρου Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας «Λίμνες» στην περιοχή Μενόγιας, ως πράξη αλληλεγγύης από την Κυβέρνηση της Πολωνίας. Το νέο Κέντρο Φιλοξενίας δημιουργήθηκε για αιτούντες, των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας εξετάζεται στο πλαίσιο της ταχύρρυθμης διαδικασίας. Όπως εξήγησε ο Υπουργός, για την αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών θα δημιουργηθεί σύντομα δίπλα από το Κέντρο «Λίμνες» ένα προαναχωρησιακό κέντρο για τους αιτούντες των οποίων το αίτημα διεθνούς προστασίας θα έχει απορριφθεί.


Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην παρουσία της Πρέσβειρας της Πολωνίας Irena Lichnerowicz Augustyn,
ο κ. Νουρής εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την πολωνική Κυβέρνηση και την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Κύπρο για τη δωρεά, με την Πρέσβειρα να κάνει από πλευράς της λόγο για ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Κέντρο Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνή Προστασίας 'Λίμνες', όπου βιώνουμε την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης, η οποία υπερβαίνει τη θεωρία και εφαρμόζεται στην πράξη» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, συνέχισε, όταν αρχίσαμε να συζητούμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και για την ανάγκη πραγματικής και υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τα Κράτη Μέλη πρώτης γραμμής, η πολωνική Κυβέρνηση, μέσω της πρέσβειρας της στην Κύπρο και αγαπητής φίλης κας Irena Lichnerowicz Augustyn, πήρε την πρωτοβουλία να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία πίσω από τα κείμενα των Νομοθετημάτων του Συμφώνου. Για εμάς, είπε ο Νικος Νουρής αυτό είναι το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο σύστημα ασύλου και υποδοχής στην Κύπρο.

Όπως γνωρίζετε, είπε, τα τελευταία 4 χρόνια, η Κύπρος είναι το Κράτος Μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της. Επιπλέον το ποσοστό των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο αντιστοιχεί περίπου στο 4% του πληθυσμού της χώρας, ανέφερε.

Δυστυχώς, συνέχισε ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά τους πρώτους μήνες του 2021, οι συνεχιζόμενες παράτυπες αφίξεις, ιδιαίτερα Σύρων υπηκόων, είτε δια θαλάσσης είτε διά ξηράς μέσω της Πράσινης Γραμμής, δείχνουν μια ανησυχητικά αυξητική τάση. Η συνέχιση του μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, είπε, αποτελεί τη βασική πρόκληση για την Κύπρο. Πέραν του 70% των αιτούντων διεθνή προστασία στην Κύπρο προέρχονται απευθείας από την Τουρκία, ή μέσω των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε επίμονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια νομικά ισχυρή επιχείρηση για την πρόληψη των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία πριν φτάσουν στην Κύπρο, χωρίς διάκριση και στη βάση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κυπριακών αρχών για τη διαχείριση των δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων, σημείωσε ο κ. Νουρής, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουμε, όπως είναι η διαίρεση του νησιού με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, μήκους 180 χιλιομέτρων, που δημιουργεί μοναδικές συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ροών, είπε ο κ. Νουρής, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το νέο Κέντρο Φιλοξενίας ‘Λίμνες’ για τους αιτούντες των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας εξετάζεται στο πλαίσιο της ταχύρρυθμης διαδικασίας και για τους οποίους θα ακολουθήσει κατά συνέπεια, η διαδικασία επιστροφής. Για το σκοπό αυτό και για την αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών, ανέφερε, θα δημιουργηθεί σύντομα δίπλα από το Κέντρο ‘Λίμνες’, ένα προαναχωρησιακό κέντρο για τους αιτούντες των οποίων το αίτημα διεθνούς προστασίας θα έχει απορριφθεί.

Η αποτελεσματική εφαρμογή των επιστροφών, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει με κεντρικές Συμφωνίες με Τρίτες Χώρες. Είναι επίσης σταθερή μας θέση, είπε, ότι τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα Κράτη Μέλη πρώτης γραμμής που αποτελούν τους συνοριοφύλακες της Ευρώπης.

Ολοκληρώνοντας, είπε πως προσβλέπει στην ενίσχυση των υφιστάμενων δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, «ούτως ώστε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα στους κοινούς μας τομείς ενδιαφέροντος στο εγγύς μέλλον».

Από πλευράς της η Πρέσβειρα Irena Lichnerowicz Augustyn, μιλώντας για τις οικιστικές  μονάδες είπε ότι αποτελούν ένα δώρο, τόσο ως καθήκον για ένδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και ως συνεισφορά για οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής, ανθρώπινης και ασφαλούς ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Πρέσβειρα αφού εξέφρασε τη χαρά της που, έστω και σε μικρό βαθμό, παρέχεται βοήθεια προς την Κύπρο, ανέφερε ότι η χώρα της υποστηρίζει τη χρήση μηχανισμών που περιορίζουν τις τραγωδίες στη Μεσόγειο Θάλασσα και μειώνουν τη μεταναστευτική πίεση στις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως είναι η Κύπρος.

Εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που εστιάζονται σε θέματα εξωτερικής διάστασης, θα φέρουν πρόοδο στην προσαρμοσμένη και ολιστική συνεργασία. «Μαζί με την Κύπρο μοιραζόμαστε κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά τη σημαντικότητα για συνεργασία με Τρίτες Χώρες, την επιτήρηση των συνόρων, την πρόληψη δευτερογενών μετακινήσεων ή θέματα επιστροφής», πρόσθεσε η Πρέσβειρα.

Είπε ότι είναι εις γνώση τους οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στην άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών, λέγοντας ότι μόλις ο κ. Νουρής προέβη σε σχετική ενημέρωση, ανταποκρίθηκαν άμεσα. «Χάρη στη χρηματοδότηση από την Καγκελαρία του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης της Πολωνίας, αλλά και την πρωτοβουλία του Πολωνικού Κέντρου Διεθνούς Βοήθειας (PCPM), σήμερα παραδίδουμε 80 προκατασκευασμένα σπίτια που θα παρέχουν καταφύγιο σε 240 άτομα», είπε η Πρέσβειρα. Τόνισε τέλος ότι η βοήθεια αυτή συμπίπτει με την 60η επέτειο από τη σύναψη των διμερών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top