Συνεχής η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και τα χαμόγελα αισιοδοξίας -παρά το συγκρατημένο χαρακτήρα- δείχνουν να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.
Πέραν της όποιας μείωσης των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών, παρατηρείται σοβαρή βελτίωση σε ότι αφορά τόσο το βαθμό θετικότητας αλλά και την 'ανακούφιση' των νοσηλευτηρίων με τους νοσηλευόμενους να λιγοστεύουν γεωμετρικά. Άλλωστε οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ αποτελούν και τον 'σκληρό' δείκτη της πορείας της πανδημίας στο νησί μας.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Χαλαρώσεις και μέτρα αποκλιμάκωσης έρχονται απλόχερα το τελευταίο διάστημα στις ζωές μας με αποκορύφωμα την κατάργηση σημαντικών βραχνάδων όπως είναι τα μηνύματα στο 8998 (που αφορούσαν κατ'εξαίρεση μετακινήσεις) αλλά και της απαγόρευσης κυκλοφορίας (κέρφιου) αφού πλέον χωρίς αυτά έχει επιστρέψει αρχικά ένα αίσθημα κανονικότητας τουλάχιστον ως προς την ελεύθερη διακίνηση.
Επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας ξεκλειδώνουν ο ένας μετά τον άλλον. Τελευταίο εξ'αυτών αποτέλεσε η επαναλειτουργία και των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που ήταν ερμητικά κλειστά εδώ και πάνω από 15 μήνες. Η εστίαση δείχνει να βαδίζει στην επαναφορά αφού πλέον γίνεται υποδοχή και εξυπηρέτηση κοινού και στους εσωτερικούς χώρους (έστω και με την προσκόμιση SafePass).
Γαμήλιες δεξιώσεις και τελετές (πάρτυ) σε κάθε φάση διεξάγονται πλέον όλο και με μεγαλύτερο αριθμό καλεσμένων, οι εκκλησιασμοί μπορούν να πραγματοποιούνται με το 50% της χωρητικότητας της εκκλησίας σε πιστούς ενώ στην ημερήσια διάταξη έχουν επιστρέψει παιδότοποι, αθλητισμός και σε εσωτερικούς χώρους (ακόμη και αθλήματα επαφής) ενώ σχεδόν κανονικά λειτουργούν φροντιστήρια και λέσχες.
Υπάρχουν φυσικά και περιορισμοί που συνεχίζουν να μας συνοδεύουν και αυτό συμβαίνει αφενός διότι δεν έχει πιάσει ακόμη το νησί μας το πρώτο όριο ασφαλείας εμβολιασμού (που αγγίζει το 65%) και αφετέρου παρά την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα δεν παύουν να ελοχεύουν οι κίνδυνοι διαφόρων μεταλλάξεων, με σημαντικότερη στο παρόν στάδιο την ινδική.
Οι επόμενες χαλαρώσεις που θα τεθούν επί τάπητος -με ορίζοντα την 31η Ιουνίου αλλά ίσως και νωρίτερα- αφορούν την αύξηση του ποσοστού σε συναθροίσεις (είτε αυτό αφορά οικίες, είτε δημόσιους χώρους, είτε υποστατικά που σχετίζονται με εστίαση και διασκέδαση) ενώ σημείο καμπής αναμένεται να αποτελέσει τυχόν απόφαση για κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Τα περιοριστικά μέτρα που μοιάζουν... ακλόνητα και αναμένεται να μας συντροφεύουν για αρκετό ακόμη καιρό φαίνεται πως σχετίζονται με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Όπως αναφέρεται από κύκλους που συνδέονται με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταργηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μαζί του και η συχνή απολύμανση και χρήση αντισηπτικού αλλά και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τουλάχιστον μέχρι να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο σε ευρύτερη παγκόσμια κλίμακα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις