ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται αλλαγές στις άδειες μοτοσικλετιστών – Μόνο με κανονική άδεια οι επαγγελματίες

Έρχονται αλλαγές στις άδειες μοτοσικλετιστών – Μόνο με κανονική άδεια οι επαγγελματίες

Περιορισμένο χρόνο μαθητικής άδειας μοτοσικλέτας - Μόνο με κανονική άδεια κάποιος να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα – Αλλαγές στις εξετάσεις όλων των οδηγών.

Αλλαγές προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών στις άδειες οδηγών μοτοσικλέτας για αντιμετώπιση των αυξημένων θανατηφόρων. Σύμφωνα με όσα ανέφετε σε συνέντευξη του ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, στην εφημερίδα «Πολίτης», μέσα από διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους αλλά και τα σύνολα μοτοσικλετιστών θα προωθήσουν αλλαγές σε όλους του τομείς και στο θέμα αδειών οδήγησης αλλά και στη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μοτοσικλετιστές είναι ευάλωτοι. Πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία λόγω των αυξημένων θανατηφόρων ατυχημάτων, ενώ υπήρξε και μια έκτακτη σύσκεψη στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας με τη συμμετοχή και της υπουργού Δικαιοσύνης. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη συναντήσεις με τα οργανωμένα σύνολα μοτοσικλετιστών – θα τους δω όλους – για να συζητήσουμε τις εισηγήσεις τους γιατί οι μοτοσικλετιστές ξέρουν καλύτερα τους κινδύνους και τι πρέπει να γίνει. Έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους για σειρά θεμάτων όπως για την απόκτηση της άδειας οδηγού, πως θα γίνεται η εκπαίδευση και η εξέταση. Ήδη έχουμε δώσει οδηγίες για να προστεθούν θέματα στην εξέταση των οδηγών αυτοκινήτων για την αντιμετώπιση των μοτοσικλετιστών και των ποδηλατών, κάτι που δεν γινόταν ικανοποιητικά μέχρι σήμερα. Θα αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης του υποψήφιου οδηγού και θα εξετάζεται και ο υποψήφιος. Σε συνεργασία με το Υφυπουργείο καινοτομίας θα περάσουμε στον ηλεκτρονικό τρόπο εξέτασης των οδηγών. Έχουμε σχεδόν καταλήξει, υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό, για να εισάγουμε διαδραστικότητα π.χ. με τη χρήση βίντεο στις θεωρητικές εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα εμπλουτιστεί ο τρόπος θεωρητικής εξέτασης.

Η μαθητική άδεια.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο απόκτησης άδειας σε μοτοσικλετιστές. Σήμερα κάποιος μπορεί να έχει μαθητική άδεια για να οδηγεί μοτοσικλέτα έως 150cc. Αυτή η άδεια δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς κάθε χρόνο μπορεί να ανανεώνεται. Θα μπει ένα χρονικό όριο στην ισχύ της μαθητικής άδειας. Σήμερα υπάρχουν άτομα που οδηγούν μοτοσικλέτα 25 χρόνια με τη μαθητική άδεια. Επίσης δεν θα μπορεί κάποιος να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα, π.χ delivery, κούριερ, έχοντας μαθητική άδεια. Θα πρέπει να κατέχει κανονική άδεια. Είναι σε διαβούλευση η αλλαγή της νομοθεσίας. Θα πρέπει να πω ότι έχουμε πολλά ατυχήματα στον συγκεκριμένο τομέα και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υποχρεώσουμε τους εργοδότες να παρέχουν πέραν του κράνους και πρόσθετο προστατευτικό εξοπλισμό. Θα εισάγουμε και κίνητρα για αγορά προστατευτικού εξοπλισμού, δηλαδή κράνος και σακάκι που λειτουργεί ως αερόσακος σε περίπτωση πτώσης/πρόσκρουσης, το οποίο πραγματικά σώζει ζωές. Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί. Είναι σε διαβούλευση η δημιουργία ενός σχεδίου επιδότησης για την αγορά του εξοπλισμού ή την ενίσχυση του, αν έχουν το κράνος να αγοράσουν σακάκι. Προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να το συνδέσουμε με όσους αποκτούν άδεια μοτοσικλετιστή. Τέλος, γίνεται μια εξέταση των υποδομών και βελτίωση των επικίνδυνων σημείων. Θα υπάρξει μια εκστρατεία καταγραφής, σε συνεργασία με τους μοτοσικλετιστές, όλων των επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι αρμόδιοι (επαρχίες, δήμοι, κοινότητες, Τμήμα Δημοσίων Έργων) για να προχωρήσουν σε βελτίωση. Η καταγραφή θα αποτυπωθεί ηλεκτρονικά ώστε να  φαίνεται που υπάρχει πρόβλημα, πότε καταγράφηκε και πότε διορθώθηκε. Στους αυτοκινητόδρομους έγιναν βελτιώσεις από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και γι’ αυτό τα θανατηφόρα έχουν περιοριστεί σε ένα έως δύο τον χρόνο. Αντίθετα, στα κέντρα των πόλεων έχουμε πρόβλημα διότι όπου προχωράμε σε βελτιώσεις π.χ. νησίδα, συναντάμε αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νίκου Παττίχη στη Λεμεσό, όπου με την κατασκευή της νησίδας τα ατυχήματα μηδενίστηκαν.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top