ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα Επιτρόπου Κυριακίδου για Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών

Μήνυμα Επιτρόπου Κυριακίδου για Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών

Το μήνυμα "γίνετε αιμοδότης, θα σώσετε ζωές" μετέφερε σήμερα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών (14 Ιουνίου 2021), η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

"Αύριο, την Παγκόσμια Ημέρα Δωρητών Αίματος, θέλω να χειροκροτήσω όλους εκείνους που σώζουν ζωές δίνοντας τακτικά λίγο χρόνο, και λίγο από τους εαυτούς τους, για να βοηθήσουν τους άλλους. Η σύγχρονη επιστήμη και η ιατρική έχουν προχωρήσει με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από δεκαετίες, και όμως, η επιτυχία πολλών από τις εξελιγμένες θεραπείες που θεωρούμε δεδομένες σήμερα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις μεταγγίσεις αίματος", είπε η Επίτροπος.

Περίπου 25 εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ σε ένα ευρύ φάσμα διαδικασιών διάσωσης κάθε χρόνο, σημείωσε και πρόσθεσε ότι "το πλάσμα του αίματος παίζει επίσης ζωτικό ρόλο με 8 εκατομμύρια λίτρα να έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση της ανοσολογικής ανεπάρκειας και για τη διάσωση ζωτικών φαρμάκων για καταστάσεις όπως η αιμορροφιλία, μια σπάνια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να πήξει", σημειώνει η Επίτροπος.

"Τους τελευταίους 18 μήνες, με ενθουσίασαν οι εξαιρετικές προσπάθειες των αιμοδοτών και δωρητών πλάσματος. Παρά τα lockdown, την περιορισμένη κίνηση και άλλες προκλήσεις, οι αιμοδότες συνέχισαν να δίνουν αίμα και πλάσμα. Αυτή η ανιδιοτελής πράξη σήμαινε ότι οι ασθενείς που βασίζονται σε μεταγγίσεις δεν έμειναν χωρίς αίμα. Αυτό καταδεικνύει το χρέος της ευγνωμοσύνης που οφείλουμε σε αυτούς τους αφοσιωμένους δωρητές", τονίζει η Στ. Κυριακίδου.

"Φέτος, η κοινότητα των δωρητών έχει αυξηθεί, καθώς πολλοί που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 έχουν γίνει οι ίδιοι δότες πλάσματος, διευκολύνοντας τις προσπάθειες σε ολόκληρη την ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, πάνω στην έρευνα για τη δυνητική χρήση του πλάσματος όσων ανάρρωσαν για να βοηθήσουν τους ασθενείς να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Πάνω από 130.000 δωρεές πλάσματος όσων ανάρρωσαν από COVID-19 έχουν καταχωριστεί σε πλατφόρμα της ΕΕ και, με τη χρηματοδότηση του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης, νέα ή διευρυμένα κέντρα συλλογής πλάσματος λειτουργούν τώρα σε ολόκληρη την ΕΕ", είπε.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου είπε ότι, "ευχαριστούμε θερμά αυτούς που έχουν δωρίσει για πολλά χρόνια και επίσης σε όσους έχουν ενταχθεί σε αυτήν την ειδική κοινότητα που εκτελεί ήσυχα τις ανιδιοτελείς πράξεις αλληλεγγύης της κάθε μέρα. Και τη συγκεκριμένη μέρα, το μήνυμά μου παραμένει: γίνετε αιμοδότης, θα σώσετε ζωές".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top