ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής - Θέλουν να δουν μια διαφορετική Βουλή, λένε οι 'πρωτοεκλεγέντες' Βουλευτές

Εκλέγεται σήμερα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής -  Θέλουν να δουν μια διαφορετική Βουλή, λένε οι 'πρωτοεκλεγέντες' Βουλευτές

Σε μια χρονική συγκυρία που η αλλαγή και η ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου, προβάλλει ως επιτακτική απαίτηση της κοινωνίας, η προσοχή της κοινής γνώμης στρέφεται και στους βουλευτές που εισέρχονται για πρώτη φορά στην κυπριακή Βουλή, μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου.

Το ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού 20 νέοι βουλευτές ή 36% του συνόλου, είναι μέλη που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά το αξίωμα. Από τον ΔΗΣΥ καταλαμβάνουν πρώτη φορά έδρα 5 Βουλευτές, 5 από το ΑΚΕΛ, 4 το ΔΗΚΟ, 2 από τη ΔΗΠΑ- Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, 2 από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ένας από το ΕΛΑΜ και ένας από την ΕΔΕΚ.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τους νεοεισερχόμενους βουλευτές από όλες τις επαρχίες με το ερώτημα: «Τι δεν σας άρεσε από αυτό που βλέπατε μέχρι τώρα στη Βουλή και τι καινούργιο θέλετε να φέρετε με την παρουσία σας;»

Η αποκατάσταση του κύρους της Βουλής μετά τα πλήγματα που δέχτηκε, η καλύτερη μελέτη των νομοσχεδίων, η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες και η καλύτερη εκπροσώπησή τους, καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση των Σώματος, είναι τα βασικότερα από τα νέα στοιχεία που επιδιώκουν να φέρουν στη Βουλή τα νέα της μέλη. Το αν θα γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν, είναι το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι το πιο αποκαρδιωτικό από την προηγούμενη Βουλή ήταν τα φαινόμενα διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος που είχαν ενίοτε μέλη του Κοινοβουλίου σε σημαντικές αποφάσεις τις οποίες λάμβανε, όπως επίσης και η ψήφιση νομοσχεδίων προς το συμφέρον των πολύ λίγων και σε βάρος των πολλών με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα νομοσχέδια που αφορούσαν τις ρυθμίσεις γύρω από τις τράπεζες.

Παράλληλα ο κ. Χριστοφίδης προσθέτει ότι αυτό που θα προσπαθήσει, είναι με καθαρότητα, εντιμότητα και σοβαρότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, τα συμφέροντα των πολλών και κυρίως των πιο αδύναμων στρωμάτων.

«Τα νομοσχέδια παράγουν πολιτική και συνείδηση και ως τέτοια έχουν και θέση, είτε υπέρ της μιας, είτε της άλλης κοινωνικής τάξης, είτε προς το συμφέρον της μιας ή της άλλης κοινωνικής ομάδας. Εμείς είμαστε ταγμένοι, σε κάθε ζήτημα το οποίο προκύπτει, σε κάθε δίλημμα το οποίο μπαίνει, να παίρνουμε το μέρος των πολλών», συμπληρώνει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, θεωρεί ότι η Βουλή αδίκησε τον εαυτό της σε αρκετές περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Αντιπαραθέσεις εντυπωσιασμού, αδικαιολόγητη χρονοτριβή, ακόμα και συμπεριφορές μεμονωμένων μελών της, έδωσαν τη δυνατότητα στοχοποίησης της Βουλής και δημιούργησαν μια αρνητική εικόνα στα μάτια της κοινωνίας», αναφέρει.

Όπως σημειώνει ότι είναι απολύτως αναγκαίο «να συμβάλουμε όλοι, παλαιότερα και νέα μέλη, στην ενίσχυση του κύρους της Βουλής, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της και στην ανάδειξη του ρόλου της ως του θεσμού άσκησης της νομοθετικής εξουσίας, δημοκρατικής αντιπροσώπευσης των πολιτών και εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας ακραίες περιπτώσεις διαφθοράς από μέλη και δη τον πρόεδρο της Bουλής, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τον θεσμό έχει δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα.

Ο ίδιος αναφέρει ότι επιθυμεί να συμβάλει θετικά και δημιουργικά στις εργασίες του σώματος και μέσω αυτών να τεθούν οι βάσεις για τη ριζική αναδόμηση του δικαστικού συστήματος, την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας, τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τον ουσιαστικό έλεγχο του Πόθεν Έσχες, την εισαγωγή του ασυμβίβαστου και τη μείωση της εμβέλειας της ασυλίας των βουλευτών, τον περιορισμό των θητειών όλων των πολιτειακών αξιωματούχων σε δύο συνεχόμενες, την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, την εγκαθίδρυση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, την άμεση εισαγωγή σε Νόμο των νομοθετικών πλαισίων περί Lobbying και Προστασίας του Πληροφοριοδότη, την εφαρμογή και υιοθέτηση των εισηγήσεων που έγιναν από την Επιτροπή Greco του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πολλών άλλων εισηγήσεων και προτάσεων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός κράτος δικαίου και της ασφάλειας των πολιτών, τα οποία αποτελούν και το θεμέλιο της κοινωνίας.

Θέτει επίσης ως μεγάλο στόχο την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, με την αλλαγή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου, με ένα νέο μοντέλο το οποίο «εκτός από την ανάπτυξη υψηλών, σταθερών και υγιών ρυθμών ανάπτυξης, θα πρέπει να συνδυάζεται με σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά στη δομή της οικονομίας, την κατανομή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, τη διασφάλιση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής, την ποιότητα των συντελεστών παραγωγής, την αλλαγή νοοτροπίας των ατόμων και των θεσμών». Πρόσθεσε ότι αυτό το Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης, θα πρέπει να στηρίζεται σε μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγικά φιλοσοφία, που να ενσωματώνει την περιβαλλοντική προστασία, την αειφορία, την επιστημοσύνη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

H Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρεται στη σημαντική εμπειρία της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σημειώνει την ανάγκη για αλλαγές στην κυπριακή Βουλή. Μεταξύ αυτών η καλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες και τους λειτουργούς των ΜΜΕ, για την οποία απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τη Βουλή, κάτι που θα επιτρέψει την πραγματική πρόσβαση των πολιτών στις εργασίες και αποφάσεις της και ουσιαστικότερη εμπλοκή τους στο διαβουλευτικό στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.

Σημειώνει επίσης την ανάγκη για καλύτερη επεξεργασία των νομοσχεδίων. Όσον αφορά την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, που όταν καθυστερεί αυτή η διαδικασία οδηγεί στην επιβολή διοικητικών προστίμων από την ΕΕ, εισηγείται ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ειδικό σύστημα παρακολούθησης που θα ειδοποιεί έγκαιρα Βουλή και εκτελεστική εξουσία για την καθυστέρηση. Αναφέρει επίσης ότι θεωρεί αδιανόητο η εκτελεστική εξουσία να εξαντλεί τον χρόνο και μετά να απαιτεί από την Βουλή να εξετάσει άμεσα το νομοσχέδιο με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να μην είναι επαρκής και να παρατηρούνται εκ των υστέρων σοβαρά λάθη και παραλήψεις. Προσθέτει ότι η Βουλή θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί και να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία πριν την τελική έγκριση των κειμένων. Επίσης με τακτές διαβουλεύσεις με τους Ευρωβουλευτές και τους Υπουργούς να καταθέτει τις θέσεις της εκεί που προκύπτει έννομο εθνικό συμφέρον.

Ο κ.Ατταλίδου αναφέρεται ακόμα σε ανάγκη για καλύτερο έλεγχο, για τον περιορισμό της δυνατότητας θεσμοθέτησης της διαφθοράς μέσω των παρεκκλίσεων που εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνει ότι αυτή η υπερεξουσία του Υπουργικού έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο περιβάλλον. «Για αυτό η Βουλή θα πρέπει να ενσωματώσει πρόνοιες στις νομοθεσίες ούτως ώστε οποιαδήποτε παρέκκλιση να υιοθετείται μόνον όταν πραγματικά εξυπηρετείται το συλλογικό συμφέρον, να γίνεται μετά από διαβούλευση και να επιστρέφει στη Βουλή για τελική έγκριση», αναφέρει. Προσθέτει ότι για την βελτιωμένη παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων, θα πρέπει να ενσωματώνονται πρόνοιες παρακολούθησης της εφαρμογής τους από την εκτελεστική εξουσία και αναφοράς των ευρημάτων προς τη Βουλή σε τακτά διαστήματα, κάτι που θα αποτρέπει την κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση τόσο του προϋπολογισμού όσο και των πόρων του κράτους.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Η περασμένη Βουλή «αδίκησε τον εαυτό της», αναφέρει και ο μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Δήμου Λεμεσού και νέος Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ο οποίος εκτιμά ότι το έργο που είχε παραχθεί την περασμένη πενταετία «πέρασε απαρατήρητο».

«Οι κομματικές σκοπιμότητες κατέστησαν την Βουλή ως λαϊκό δικαστήριο , σώμα αναβλητικότητας στα κυρία θέματα, ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις» λέει και σημειώνει ότι «το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε, τα γνωστά γεγονότα με τον (πρώην) Πρόεδρο της Βουλής».

Σύμφωνα με τον κ. Σύκα, «ο χρόνος είναι χρήμα, γι’ αυτό θα πρέπει να καθοριστούν πρωτόκολλα διαχείρισης των νομοσχεδίων , με σαφή χρονοδιαγράμματα για συζήτηση τους και διαβάθμιση των συζητήσεων, με βάση την σημαντικότητα των νομοσχεδίων και κανονισμών. Προς τούτο δε, προκρίνει τη δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερων επιτροπών.

Η Μαρίνα Νικολάου, η νέα Βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι αυτό που δεν της άρεσε στην προηγούμενη θητεία του Κοινοβουλίου, ήταν «να βλέπω σχεδόν άδεια την αίθουσα σε συνεδριάσεις και ολομέλειες και να ακούγονται μέσα στη Βουλή ψέματα, φωνές και λαϊκισμός».

Στο ερώτημα τι καινούργιο επιδιώκει να φέρει με την παρουσία της στη νέα Βουλή, η κα.Νικολάου δηλώνει ότι «η προσπάθεια μας πρέπει να είναι να βάλουμε μπροστά θέσεις και προτάσεις για ν’ απαντήσουμε στα προβλήματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Θα πρέπει, συνεχίζει, «να ανεβάσουμε τον πήχη της ειλικρίνειας, της εντιμότητας, του ήθους στην πολιτική ζωή του τόπου, μέσα κι έξω από τη Βουλή».

Ο πρώτος Βουλευτής που εκλέγει το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών στη Λεμεσό είναι ο Σταύρος Παπαδούρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, ο οποίος δηλώνει πως στεναχωριόταν από τη «συνεχόμενη και διαχρονική έλλειψη χρόνου, τόσο κατά τις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αλλά και κατά τις συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής».

Αυτή η έλλειψη χρόνου, εκτιμά ότι οδηγούσε συχνά σε βεβιασμένες αποφάσεις, επιφανειακές προσεγγίσεις, στέρηση οράματος, ακόμη και σε κάποιες αδιέξοδες καταστάσεις και «ίσως γι’ αυτό πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις, αντί να έχουν σκοπό να δημιουργούν προοπτικές αποφυγής μελλοντικών προβλημάτων, δούλεψαν περισσότερο ως διορθωτικές κινήσεις σε υφιστάμενες νομοθεσίες».

Στενάχωρο, όπως λέει, θεωρεί επίσης την «απόλυτη κομματική πειθαρχεία που επέδειξαν βουλευτές κατά τη ψήφιση ή απόρριψη συγκεκριμένων νομοθεσιών, ασχέτως αν συνειδητά διαφωνούσαν με τις επιλογές του κόμματος τους». Επιπρόσθετα, ο κ.Παπαδούρης εκφράζει «μέγιστο σκεπτικισμό για τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου» λόγω κεκλεισμένων των θυρών συνεδριών που γίνονται για κάποια ζητήματα και διερωτάται «που πάει το δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται και να ελέγχει τους εκλεγμένους λίγους που αποφασίζουν για τους πολλούς;»

Στο ερώτημα τι προσδοκεί από την παρουσία του στη Βουλή, δηλώνει ότι , θα προσπαθήσει να αλλάξει ό,τι δεν εγκρίνει από τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. «Πιστεύω ότι ο κάθε βουλευτής πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση υπόλογος για τις πράξεις και τα έργα του, κι αυτά να αποτελούν πάντα προσωπική ευθύνη και όχι ευθύνη του συνόλου», λέει και σημειώνει πως «ίσως έτσι και ο πολίτης καταφέρει να νιώσει εμπιστοσύνη στα άτομα που απαρτίζουν το σώμα αυτό αλλά και εμπιστοσύνη για το ίδιο το σώμα γενικότερα».

Σ.Σ. Η Βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, δεν απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ

ΛΑΡΝΑΚΑ

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης εκφράζει την άποψη όλα αυτά τα χρόνια «μας λείπει το όραμα και η ενότητα. Μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματικά παιχνίδια, οφείλουμε να δούμε το γενικό καλό».

«Στόχος μας στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να είναι οι πολιτικές πράξεις που συμβαδίζουν με τα θέλω των πολιτών, που απαντούν στις ανησυχίες τους, που φέρνουν την χώρα πιο μπροστά, εισάγοντας παράλληλα ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει.

Προσθέτει ότι χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις για να σταθεί η χώρα ξανά όρθια στα πόδια της στην μετά πανδημία εποχή, με όραμα και σχέδιο για μια ανάπτυξη ορθολογιστική που να διατηρεί στο επίκεντρο της τον άνθρωπο. Κάνει επίσης λόγο για ανάγκη να « εργαστούμε συλλογικά για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Να υλοποιήσουμε στην πράξη πολιτικές που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι στην προηγούμενη Βουλή των Αντιπροσώπων , είδε τα κόμματα να αντιμετωπίζουν την κάθε πρόταση νόμου και το κάθε νομοσχέδιο με σκοπό να εξασφαλίσουν κομματικά οφέλη. Κάθε κόμμα, προσθέτει, συμπεριφερόταν ανάλογα με το ποιος ήταν ο εισηγητής της πρότασης και το χρονικό διάστημα, όπως έπραξαν και με τον Προϋπολογισμό, παραμονές των Βουλευτικών εκλογών. Αυτό, σημειώνει, εμπόδιζε την προώθηση προτάσεων που αφορούσαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Ευελπιστώ πως στη νέα Βουλή θα πετύχουμε να σπάσει το απόστημα της κομματοκρατίας, το οποίο κρατά τον τόπο μας αρκετά χρόνια πίσω. Η πολιτική είναι τα πάντα γύρω μας και μπορεί να αλλάξει από την τιμή του καφέ μέχρι τη στρατηγική που ακολουθεί το κάθε κράτος σε σοβαρά ζητήματα όπως η υγεία και η παιδεία», αναφέρει. Προσθέτει ότι αν συμπεριφερθούν όλοι οι Βουλευτές με μοναδικό γνώμονα το καλό της κοινωνίας, τότε το Κοινοβούλιο θα πετύχει πολλά. Ενώ, όπως είπε, οι προκλήσεις είναι πολλές, από τις εκποιήσεις μέχρι την παράνομη μετανάστευση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρει ότι αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι να επικεντρωθεί στην ουσία, στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου μακριά από αχρείαστες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Προσθέτει ότι θα επιδιώξει συνεργασία με όλους τους Βουλευτές Λάρνακας για τα θέματα που αφορούν την Επαρχία.

«Πιστεύω ότι το μοντέλο του βουλευτή - πολιτικού παντογνώστη έχει κλείσει τον κύκλο του. Το Κοινοβούλιο χρειάζεται εξειδίκευση και αυτό θα προσπαθήσω να μεταφέρω μέσα από την παρουσία μου. Θα ασχοληθώ με θέματα του γνωστικού μου αντικειμένου και θα αξιοποιήσω τεχνοκράτες και ειδικούς στα θέματα για τα οποία δεν έχω την απαραίτητη γνώση. Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προεκλογικά και θα παραμείνω προσηλωμένος στην προσπάθεια να τις υλοποιήσω», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμα ότι θα προσπαθήσει να παραμείνει προσηλωμένος στους στόχους μου λέγοντας λιγότερα και πράττοντας περισσότερα.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου εκφράζει την άποψη ότι η πολιτική τοξικότητα και ο μηδενισμός των πάντων είναι συμπεριφορές οι οποίες πρέπει να τεθούν πλέον στο περιθώριο.

«Οι πολίτες χρειάζονται ένα νομοθετικό σώμα που να λαμβάνει πρωτοβουλίες, να συνθέτει απόψεις και να ενώνει τις πολιτικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Να σηκώσουμε την σημαία της πολιτικής και των αξιών που πρεσβεύει απέναντι στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, την διαφθορά και τον λαϊκισμό. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε στους πολίτες ότι η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν και πρέπει να ωφέλιμοι για τον τόπο», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την δική του παρουσία στην Βουλή, αναφέρει ότι δεν έχει πρόθεση να πει κάτι για να εντυπωσιάσει. «Το μόνον που θα υποσχεθώ είναι ότι θα εργαστώ με σοβαρότητα και πολιτική συνέπεια για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών της Επαρχίας Αμμοχώστου».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς αναφέρει ότι θα πρέπει δοθεί ένα δραστικό μήνυμα ότι η Βουλή γυρίζει σελίδα στα θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας των μελών της. «Για αυτό επείγει η ολοκλήρωση του πλαισίου και η αποτελεσματική εφαρμογή του Πόθεν Έσχες για τα μέλη του Κοινοβουλίου».

Αναφέροντας ότι μια μερίδα της κοινωνίας δεν γνωρίζει καν την ουσία των συζητήσεων και του νομοθετικού έργου του κοινοβουλίου, σημειώνει την ανάγκη για μια εύχρηστη και προσβάσιμη ιστοσελίδα που να παρουσιάζει τις τοποθετήσεις των κομμάτων σε κρίσιμες ψηφοφορίες, την πορεία των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμου κ.ο.κ.

Αναφέρει επίσης ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρόλος της Βουλής και των Επιτροπών στα θέματα που συζητούνται σε επίπεδο ΕΕ, δεδομένου ότι ένας μεγάλος όγκος νομοθετικού έργου αποτελεί στην ουσία μεταφορά όσων αποφασίζονται από πριν στις Βρυξέλλες. Σε άλλα κράτη, σημειώνει ακόμα, οι αρμόδιοι Υπουργοί πριν από κάθε Συμβούλιο της ΕΕ, ενημερώνουν ή/και λογοδοτούν στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τις θέσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης αναφέρει ότι πολλές φορές, η Βουλή, ενεργώντας υπό πίεση, πήρε λανθασμένες αποφάσεις, όπως η οριζόντια αναστολή των δανειακών δόσεων, τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που στέρησε τη δυνατότητα για επέκταση του μέτρου για όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνέχιζαν να πλήττονται από την πανδημία και μετά το τέλος του 2020. Τέτοιες αποφάσεις, προσθέτει, ήταν απότοκο και της διαχρονικής ροπής προς τον εύηχο λαϊκισμό και τις ανέξοδες μεγαλοστομίες.

«Γι΄ αυτό, πρώτιστο μέλημα είναι η ανανέωση του πολιτικού λόγου. Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος θα πρέπει να δίνει χώρο στη λογική, στα επιχειρήματα και στην επιστημοσύνη», συνεχίζει.

«Οφείλουμε να φέρουμε νέο ύφος και ήθος στην πολιτική, με υπόβαθρο τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας. Να τερματίσουμε την εξάρτηση από την εξουσία και τα αξιώματα, που φθείρει και διαφθείρει. Να περιορίσουμε το ανέλεγκτο των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας, για να περιορίσουμε την εγγενή καταχρηστική τάση», συμπληρώνει. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, που θα εγγυάται την ευημερία των πολιτών του και θα αντέχει στους τριγμούς εξωγενών κρίσεων.

Ο Βουλευτής , της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή σημειώνει ότι η απελθούσα Βουλή στιγματίστηκε από διάφορα γεγονότα, τα οποία έπληξαν τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική και τους πολιτικούς, εικόνα η οποία, όπως αναφέρει θα πρέπει να αλλάξει και η νέα Βουλή να αποκαταστήσει τη σχέση με τους πολίτες. Ο ίδιος ανέφερε, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον σημειώνει ότι με προσήλωση στη διαφάνεια και η λογοδοσία θα στηρίξει πρωτοβουλίες που θα πείθουν τους πολίτες ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος η ισονομία δεν είναι μόνον στα λόγια αλλά γίνεται πράξη, τρόπος ζωής.

«Ως εκπρόσωπος των πολιτών της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τον προσφυγικό κόσμο αλλά και ευρύτερα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας. Θα προσπαθήσω ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους ώστε να έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν, για οικογενειακή και επαγγελματική στέγη. Να έχουν επίσης τη δυνατότητα απασχόλησης ώστε να μην χρειάζεται να ξενιτεύονται. Θα εργαστώ παράλληλα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, όπως και τους αγρότες μας, τους γεωργούς μας, τους ανθρώπους της γης, τους εργάτες», αναφέρει επίσης.



ΠΑΦΟΣ

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Xαράλαμπος Πάζαρος εκφράζει την ελπίδα να καταφέρουν όλοι οι νέοι βουλευτές να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που είτε χρονίζουν, είτε επιβάλλονται από τα σημερινά δεδομένα. Αναφέρεται στην ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας, προσθέτοντας πως πολλές διαδικασίες επιβάλλεται να συντομευθούν μέσω ηλεκτρονικής καταχώρησης και παρακολούθησης, και να γίνουν προσιτές και προσβάσιμες προς τον πολίτη. Συμπληρώνει ότι και η ίδια η Βουλή θα πρέπει να εισέλθει στη ψηφιακή εποχή, όπως είπε, σημειώνοντας πως αυτό θα εξυπηρετήσει την εύρυθμη λειτουργία της και θα συντομεύσει αρκετές διαδικασίες της.

Εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη προώθηση και ψήφιση νομοθετικών σχεδίων. «Θεωρώ», συνεχίζει, « πως αυτά πρέπει να εξετάζονται ταχύτερα, ειδικά όταν αυτά αφορούν θέματα υγείας, παιδείας ή τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών».

Εκφράζει επίσης της δυσαρέσκειά του για την κατά καιρούς η κακή συνεργασία, η απουσία ομαδικής εργασίας από το σύνολο των βουλευτών.
«Ο κάθε βουλευτής εκλέγεται και λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών για να εκπροσωπεί το συμφέρον του πολίτη, για να δίνει λύσεις στα προβλήματα του, για να προωθεί την ανάπτυξη και την ευημερία της επαρχίας του, σε όλους τους τομείς», αναφέρει. Όσον αφορά τον ίδιο, όπως είπε, είναι έντονη επιθυμία του και θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που είχαν οι προηγούμενοι βουλευτές της επαρχίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής εκφράζει την εκτίμηση ότι η Βουλή έχει κάνει αρκετά αξιόλογο έργο και ότι πολλοί εργάστηκαν στο παρελθόν και έφεραν την Βουλή στο επίπεδο που είναι σήμερα”, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν προβλήματα “και πολλοί συμπατριώτες μας δικαίως θέλουν περισσότερα στον τομέα της ταχύτερης παραγωγής του νομοθετικού έργου, καθώς επίσης και στους τομείς της διαφάνειας και της πληροφόρησης”.

Εκφράζει την άποψη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί περισσότερο βάρος στα ζητήματα που αφορούν τη σχέση της Βουλής με τον πολίτη. Προσθέτει ότι οι νέες τεχνολογίες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να παρατεθούν τα κύρια σημεία κάθε νόμου και να τα επεξηγηθούν με απλή γλώσσα έχοντας ως βάση τις αναλυτικές εκθέσεις που τα συνοδεύουν.

Η επικοινωνία αυτή με τον πολίτη χρειάζεται σήμερα να είναι αμφίδρομη, γι’ αυτό, προσθέτει αυτή η πληροφόρηση για τον κάθε νόμο της Βουλής, μπορεί να συνοδεύεται με τον καθορισμό ενός υπηρεσιακού στελέχους της Βουλής ως προσώπου επαφής για περαιτέρω επικοινωνία. Έτσι, σημειώνει, θα μπορεί κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα να ζητά διευκρινήσεις ή να θέσει πιθανά ερωτήματα.

Ο ίδιος ως νέος στη Βουλή δηλώνει πως σίγουρα έχει να μάθει πολλά το επόμενο χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας παράλληλα , όπως είπε, ότι οι ευθύνες του είναι πολλές. «Έχω την θέληση να εργαστώ σκληρά για να λύσουμε προβλήματα, αυτό άλλωστε μας ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους στις 30 Μαΐου», καταλήγει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης αναφέρει ότι ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής χρήζει αλλαγών, που σε κάποιες περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να είναι και ριζικές. Πρωτίστως εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξουν οι εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία της Βουλής. Επιβάλλεται αναφέρει, εκσυγχρονισμός των κανονισμών, περισσότερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών με χρήση σύγχρονων εργαλείων, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών της Βουλής, πιο έγκαιρη συζήτηση των προτάσεων νόμου και των νομοσχεδίων που κατατίθενται, περισσότερη αποκέντρωση, περισσότερη συνεργασία με τις ανεξάρτητες υπηρεσίες αλλά και άλλους θεσμούς του κράτους.

Επισημαίνει ακόμα πως μια πρώτη εισήγηση που θα καταθέσει είναι να δοθεί η δυνατότητα να συγκαλείται μια επιτροπή όταν το ζητούν πέραν των μισών μελών της” και όχι μόνο από τον Πρόεδρο. Επιπλέον σε επίπεδο ολομέλειας αναφέρει ότι θα πρέπει να σταματήσουν όλα εκείνα τα τραγελαφικά (ειρωνείες, διακοπή ομιλίας, καθυστέρηση για ασήμαντους λόγους, ασυνεννοησία για το τι είχε προηγηθεί στις επιτροπές πριν από την ολομέλεια κ.ά) που έβλεπε όλος ο κόσμος που παρακολουθούσε τις ολομέλειες.

Επίσης παρακολουθώντας διάφορες ολομέλειες διαπιστώνει, όπως είπε , μετά λύπης, ότι πολλοί βουλευτές δεν γνώριζαν τι ακριβώς ψήφιζαν, για αυτό και τις επόμενες μέρες ζητούσαν διευκρινίσεις για το τι είχαν ψηφίσει και φτάναμε στο σημείο κάποιοι να έλεγαν ότι άλλο είχαν υπόψη τους και τελικά άλλο είχαν ψηφίσει. Αυτό το χαρακτήρισε απαράδεχτο, προσθέτοντας πως για αυτό επιβάλλεται να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και επαρκής χρόνος για συζήτηση τροπολογιών και γενικά όλων των νομοσχεδίων που θα κατατίθενται, ώστε ο κάθε βουλευτής να γνωρίζει με ακρίβεια το κάθε θέμα και να ξέρει τι ψηφίζει.

Τέλος είπε ο κ. Σαββίδης, η Βουλή επιβάλλεται να έχει τον νομικό της σύμβουλο, ώστε να αποφεύγεται ή έστω να περιορίζεται το φαινόμενο να ψηφίζονται νόμοι που θα κρίνονται αντισυνταγματικοί.



ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου – Σούπερμαν αναφέρει ότι από την εμπειρία της στη Βουλή ως τεχνοκράτης, αλλά και ως πολίτης διαπιστώνει ότι οι συζητήσεις στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές πολλές φορές δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων, αφού αρκετοί βουλευτές δεν ήταν ούτε ορθά προετοιμασμένοι ούτε έδειχναν και το απαιτούμενο ενδιαφέρον.

Αναφέρει επίσης ότι θέματα για τα οποία η Δημοκρατία αξιολογείται, τίθενται για συζήτηση μόνο παραμονή των αξιολογήσεων. Η Βουλή, προσθέτει, δεν ασκεί εποπτικό ρόλο, για την εφαρμογή εισηγήσεων εποπτικών μηχανισμών ( Διεθνών Οργανισμών), αλλά ούτε και για την εφαρμογή Σχεδίων Δράσης αλλά και καινούργιων νομοθετημάτων. Σημειώνει ακόμα ότι στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες κάτι που δίνει το μήνυμα ότι για τον τομέα αυτό οι άνδρες βουλευτές δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι.

Ανάμεσα στα αρνητικά για την Βουλευτή του ΔΗΣΥ, είναι ότι τα υπό συζήτηση θέματα στις επιτροπές πολλές φορές δεν ολοκληρώνονταν ή παρουσιάζονταν τρομερές καθυστερήσεις για να εξαχθεί αποτέλεσμα, ενώ πολλές από τις νομοθεσίες που ψηφίζονται, είτε γιατί ψηφίζονται βιαστικά για τους όποιους λόγους, είτε γιατί υπάρχουν εξαρχής κενά, επιστρέφουν ουκ ολίγες φορές για τροποποιήσεις με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών.

Η ίδια, αναφέρει, θα προσπαθήσει να επηρεάσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εργασιών της Βουλής, με τον όποιο τρόπο, στον εκσυγχρονισμό του τρόπου εργασίας, στη βελτίωση της καλώς νοούμενης συνεργασίας πέραν από τα κομματικά συμφέροντα, για το καλό της κοινωνίας μας και της χώρας μας. «Φυσικά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται σκληρή δουλειά. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα δώσω το στίγμα μου», συμπληρώνει.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, αναφέρει ότι «οι βουλευτές είμαστε εκπρόσωποι του λαού. Ως τέτοιοι, πρέπει να είμαστε όσο πιο κοντά στο λαό και στις σύγχρονες ανάγκες του».

«Δεν μου αρέσει ο λαϊκισμός, το ψέμα και η χρησιμοποίηση του βήματος της Βουλής για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε για μια Βουλή που θα συζητιέται η ουσία των θεμάτων με σοβαρότητα και με επιχειρήματα, με μοναδικό γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα», αναφέρει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top