Σε 32 Έλληνες υπηκόους αρνήθηκαν την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι βρετανικές αρχές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ καταγράφηκε και μία κράτηση, ενός Κύπριου, ηλικίας 30-49 ετών, στις εγκαταστάσεις Colnbrook IRC δίπλα στο Χίθροου. Σε όλη τη διάρκεια του 2020 είχαν υπάρξει τρεις κρατήσεις Κυπρίων για παραβίαση του μεταναστευτικού νόμου.
Επτά από αυτές τις αρνήσεις ανακοινώθηκαν στους επίδοξους ταξιδιώτες μετά από ελέγχους στο πλαίσιο συνεργασίας με τις κατά τόπους εθνικές αρχές στο σημείο αναχώρησης προς τη Βρετανία και οι υπόλοιπες 25 με την άφιξη των συγκεκριμένων Ελλήνων σε βρετανικές πύλες εισόδου.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι περιπτώσεις άρνησης εισόδου σε Έλληνες από τις βρετανικές συνοριακές αρχές ήταν δέκα, παρά το γεγονός ότι η κίνηση από την ΕΕ ήταν κατά 95% μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη φετινή περίοδο, καθώς δεν είχαν αρχίσει ακόμα να ισχύουν οι περιορισμοί λόγω πανδημίας. Συνολικά το 2020 υπήρξαν 48 περιπτώσεις άρνησης εισόδου σε Έλληνες υπηκόους.
Η τάση αυστηρότερων ελέγχων και αποφάσεων από τους Βρετανούς συνοριοφύλακες καταγράφεται ευρύτερα αναφορικά με πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν μέσω περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις, απαγορεύθηκε η είσοδος σε 3.294 κοινοτικούς πολίτες. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, προ πανδημίας και μέτρων, μόνο 493 Ευρωπαίοι πολίτες είχαν δει το ταξίδι τους στη Βρετανία να λήγει άδοξα, προσκρούοντας σε άρνηση εισόδου από τις βρετανικές αρχές.
Η αύξηση στα περιστατικά είναι απότοκο του νέου μεταναστευτικού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από το Brexit, το οποίο από την αρχή του έτους αντιμετωπίζει πλήρως ως πολίτες τρίτης χώρας τους υπηκόους των χωρών μελών της ΕΕ.
Οι συνοριακές αρχές πλέον πιο συχνά αρνούνται την είσοδο στη χώρα σε όσους Ευρωπαίους υποψιάζονται π.χ. ότι έρχονται για εργασία χωρίς βίζα ή γενικότερα με πρόθεση να μείνουν παρατύπως πέρα από τους έξι μήνες που δικαιούνται χωρίς βίζα. Για τα καταγεγραμμένα περιστατικά δεν προσδιορίζεται ο λόγος άρνησης εισόδου, πέρα από τη γενική αιτιολόγηση περί «παραβιάσεων του μεταναστευτικού νόμου».
Για όσους κριθεί ότι δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στη χώρα, μάλιστα, προβλέπεται ακόμα και σύντομη κράτηση (ωρών ή μιας νύχτας συνήθως) σε ειδικές εγκαταστάσεις κοντά στα αεροδρόμια μέχρι τη διευθέτηση της επαναπροώθησής τους από τη Βρετανία.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 14 κρατήσεις Ελλήνων είτε σε Εγκαταστάσεις Αναμονής Μικρής Διάρκειας (STHF) είτε σε Μεταναστευτικό Κέντρο Κράτησης (IRC) [περιπτώσεις που μπορεί να αφορούν και διάπραξη μεταναστευτικών αδικημάτων μετά από την είσοδο στη χώρα]. Οι δέκα εξ αυτών αφορούσαν άνδρες ηλικίας 18-29 ετών, οι τρεις γυναίκες 18-29 και μία αφορούσε άνδρα ηλικίας 30-49 ετών. Σημειώνεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 υπήρξαν οκτώ κρατήσεις Ελλήνων υπηκόων λόγω παραβίασης του μεταναστευτικού νόμου.
Πλέον, μετά από έντονη κριτική που ασκήθηκε, η βρετανική κυβέρνηση επιτρέπει σε Ευρωπαίους πολίτες που έχουν κάνει ειλικρινές λάθος στις διατυπώσεις για την είσοδό τους στη χώρα να μένουν «με εγγύηση» σε φίλους ή συγγενείς μέχρι να βρουν την πρώτη διαθέσιμη πτήση επιστροφής.
Οι περισσότερες αρνήσεις άδειας εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του έτους αφορούσαν με μεγάλη διαφορά πολίτες της Ρουμανίας, συγκεκριμένα 2.118 άτομα. Από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ακολουθούν η Βουλγαρία με 300 απαγορεύσεις εισόδου και η Πολωνία με 160.
Όσον αφορά Κύπριους πολίτες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 έχει καταγραφεί μία κράτηση, ενός άνδρα ηλικίας 30-49 ετών στις εγκαταστάσεις Colnbrook IRC δίπλα στο Χίθροου. Σε όλη τη διάρκεια του 2020 είχαν υπάρξει τρεις κρατήσεις Κυπρίων για παραβίαση του μεταναστευτικού νόμου.
Η καθηγήτρια Δημόσιας Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Μικαέλα Μπένσον σχολίασε σε πρόσφατο άρθρο της ότι είναι ασυνήθιστο να καταγράφονται τριψήφιοι αριθμοί άρνησης εισόδου για πολίτες χωρών μελών της ΕΕ, καθώς συνήθως αυτό αφορά χώρες όπως το Ιράκ και η Ερυθραία.
Το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, έχουν αναδειχθεί περιπτώσεις κράτησης Ευρωπαίων που δήλωσαν στα σύνορα ότι έχουν έρθει στη Βρετανία για συνέντευξη με πιθανό εργοδότη.
Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχθηκε εν τέλει ότι ο νόμος δεν απαγορεύει σε κάποιον να πραγματοποιεί συνέντευξη για εργασία στο πλαίσιο του δίχως βίζα ταξιδιού του, που δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από έξι μήνες. Εφόσον ο επισκέπτης πάρει τη θέση εργασίας που προσφέρεται και αυτή καλύπτει τα κριτήρια του μεταναστευτικού συστήματος, θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να υποβάλει αίτηση για βίζα εργασίας.
Οι μεταναστευτικοί κανόνες ρίχνουν το βάρος στον επισκέπτη να αποδείξει ότι θα φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της επίσκεψης και ότι δεν θα επιδιώξει μη επιτρεπόμενες ασχολίες, όπως προσωρινή εργασία.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Best for Britain Ναόμι Σμιθ κάλεσε την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να διασφαλίσει πως το προσωπικό των συνοριακών ελέγχων θα γνωρίζει καλά τους κανόνες και θα τους εφαρμόζει χωρίς υπερβολές. Όπως σχολίασε, «παρά τις διαβεβαιώσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να καλλιεργεί εχθρικό περιβάλλον για όποιον έρχεται στη Βρετανία, ακόμα και για τουρίστες».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είχε δηλώσει προ ημερών ότι οι 3.294 αρνήσεις εισόδου σε Ευρωπαίους δεν αφορούσαν στο σύνολό τους απλούς τουρίστες, τονίζοντας πως τώρα που έχει λήξει η ελεύθερη μετακίνηση μετά από το Brexit απαιτούνται άδειες για όποιον θέλει να εισέλθει στη χώρα για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις