Παρόμοια είναι τα συμπτώματα της θερμοπληξίας και της COVID-19, κάτι που προβληματίζει τους διασώστες πρώτων βοηθειών για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο τον φετινό Ιούλιο.
Ενώ οι διοργανωτές των Αγώνων έχουν μεταφέρει την διεξαγωγή του μαραθωνίου και το βάδην στην βόρεια πόλη Σαπόρο, ώστε να είναι χαμηλότερες οι θερμοκρασίες, τα περισσότερα αγωνίσματα λαμβάνουν χώρα στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, την περίοδο κορύφωσης του θερμού και υγρού καλοκαιριού.
Ωστόσο, το Σαπόρο βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού εν μέσω μιας αύξησης κρουσμάτων μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Tο βορειότερο νησί της Ιαπωνίας όπου μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαπόρο, έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό κρουσμάτων στην Ιαπωνία και περίπου 43% υψηλότερο σε σχέση με το Τόκιο.
Το Σαπόρο, το οποίο έχει πληθυσμό λίγο κάτω από δύο εκατομμύρια πολίτες, επωμίζεται σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων.
«Τα ιατρικά μέσα στο θερμό καλοκαίρι είναι τόσο περιορισμένα, ακόμη και στο φυσιολογικό καλοκαίρι χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες» λέει ο Σότζι Γιοκομπόρι, πρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας της ιατρικής σχολής Nippon στο Τόκιο, της παλαιότερης ιδιωτικής ιατρικής σχολής.
Ο Σίντζι Νακαχάρα, ειδικός δημόσιας υγείας στο Kanagawa University of Human Services, σημειώνει ότι οι ιατρικές ομάδες κινδυνεύουν να μπερδέψουν έναν ασθενή με COVID-19 με κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία καθώς και οι δύο αυτές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, αφυδάτωση και κακουχία.
«Μπορεί να προκαλέσει μια δύσκολη κατάσταση στους σταθμούς ιατρικής φροντίδας σε κάθε χώρο (της διοργάνωσης)», λέει ο Νακαχάρα.
Το σύστημα των ιατρικών υπηρεσιών επειγόντων περιστατικών έχει ήδη βιώσει τον συνδυασμό θερμοπληξίας και COVID-19.
Οι αποκαλούμενες δύσκολες στην μεταφορά περιπτώσεις, όπου ένας ασθενής που μεταφέρεται με ασθενοφόρο απορρίπτεται από πολλαπλά νοσοκομεία, υπερδιπλασιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο Τοσίρο Μούτο, διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Τόκιο 2020, έχει ανακοινώσει ότι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τρόπους αντιμετώπισης της θερμοπληξίας, που θεωρείται μια σημαντική ανησυχία υγείας μαζί με την COVID-19.
Σε μια μελέτη για την διαχείριση της θερμοπληξίας στην διάρκεια της πανδημίας, ο Γιοκομπούρι διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερις άνθρωποι διαγνώστηκαν με βαριά θερμοπληξία ανάμεσα σε 1.000 που αργότερα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Παρότι η αναλογία ήταν εικονική το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό, σημείωσε ο ίδιος, εξαιτίας των κινδύνων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσο επιβαρύνει η χρήση μάσκας
Επιβαρύνοντας την κατάσταση, η χρήση μάσκας, ένα βασικό προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού, μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία σώματος εν μέσω της θερινής ζέστης.
Αυτό δεν εκθέτει σε κίνδυνο μόνο τους θεατές, αλλά και τους διασώστες επειγουσών καταστάσεων, προσθέτει ο Γιοκομπούρι καλώντας τους διοργανωτές να απαγορεύσουν την παρουσία θεατών στους Αγώνες.
Οι διοργανωτές έχουν ήδη απαγορεύσει την παρουσία θεατών από το εξωτερικό, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει αν θα επιτρέπεται η παρουσία στους ντόπιους.
«Όταν φροντίζουμε τους ασθενείς με θερμοπληξία πρέπει επίσης να προστατεύουμε τους εαυτούς μας με βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό γιατί δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την COVID-19 από την θερμοπληξία. Αυτό μας στρεσάρει πολύ», καταλήγει ο Γιοκομπούρι.
Πηγή: newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις