Η μη-λύση δεν μπορεί να αποτελεί λύση ή επιλογή, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως η αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο ήταν και παραμένει απόλυτη εθνική προτεραιότητα.
Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τα 20χρονα από την ίδρυση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ και τα 60χρονα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «ο στόχος σήμερα δεν είναι άλλος από την οριστική ανατροπή των τετελεσμένων της εισβολής, η οποία θα επέλθει μόνο με τη λύση του Κυπριακού και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».
Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι επιλογές κινούνται μεταξύ δύο δρόμων: «Ο πρώτος αφορά στη διεκδίκηση της προσέγγισης ‘όλα που δικαιούμαστε ή τίποτα’ και την επιμονή στη συντήρηση του στάτους κβο όσο μας πάρει. (…) Η εκκρεμότητα του Κυπριακού δημιουργεί επιπλοκές, η σοβαρότητα των οποίων αυξάνεται και μονιμοποιείται χρόνο με το χρόνο. Η επιλογή του δρόμου αυτού μπορεί να συντηρεί τη μαξιμαλιστική διεκδίκηση στο πλαίσιο του μακροχρόνιου αγώνα, την ίδια ώρα όμως συντηρεί και τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και των εποίκων, αυξάνοντας την προοπτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους.
Ο δεύτερος δρόμος, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, «επικεντρώνεται στην αναζήτηση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, μία λύση που θα βρεθεί από τους Κυπρίους και θα απευθύνεται προς όλους τους Κυπρίους, μια λύση πλήρως συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα οδηγεί στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο. Παράλληλα μια τέτοια λύση δεν θα είναι ασυμβίβαστη με τη διατήρηση και περιφρούρηση της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής παιδείας στο πλαίσιο της ελληνικής κοινότητας».
Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 ως μία από τις πιο λαμπρές σελίδες μεταξύ των περιόδων που σημάδεψαν και καθόρισαν εν πολλοίς την πορεία του ελληνισμού. Στη συνέχεια ανέπτυξε το ιστορικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προέκυψε η ανάγκη για τον απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο, καταγράφοντας όσα είχαν προηγηθεί της 1ης Απριλίου 1955 στη σχέση με τους Άγγλους αποικιοκράτες, αλλά επίσης και το ευρύτερο διεθνές πλαίσιο της εποχής όσον αφορά τις τάσεις για αποτίναξη των αποικιοκρατών, κυρίως σε Ασία και Αφρική.
«Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ συνθέτει ένα από τα ιστορικά ορόσημα της πατρίδας, ένα γεγονός που όσο και αν προσπαθήσει κανείς να το παρακάμψει ή να το αλλοιώσει -δυστυχώς βρέθηκαν και τέτοιοι, όσο και αν η ιστοριογραφική του καταγραφή οδηγήθηκε από ανεξέλεγκτες υπερβολές, αλλά δυστυχώς και την πλήρη στοχοποίηση και δαιμονοποίηση του αγώνα από μερικούς, αυτό που θα μείνει πάντα χαραγμένο τις καρδιές των Κυπρίων ως φάρος φωτεινός για το μέλλον είναι ο Αγώνας του ’55-’59», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Αναφέρθηκε δε και στις σημερινές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανία, οι οποίες όπως σημείωσε έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Επεσήμανε ως ενδεικτικά παραδείγματα την ενεργή παρουσία της ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη συνεργασία επί της μη στρατιωτικής και πολεοδομικής ανάπτυξης στην περιοχή των βάσεων και τη συνεργασία στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, εμπορίου, τουρισμού και εκπαίδευσης.
«Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε το προφανές: η οριστική και ιστορική συμφιλίωση με το Ηνωμένο Βασίλειο θα επέλθει και θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Βρετανία στις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», παρατήρησε ο κ. Κασουλίδης.
Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών και της παροικίας απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Η.Β. Γιαννάκης Κούβαρος και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των συνδέσμων αγωνιστών πως η στήριξη της ομογένειας θα είναι συνεχής στο έργο που επιτελεί το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Ο κ. Παπαευριπίδης, που αναφέρθηκε και σε προσωπικές παιδικές αναμνήσεις από την περίοδο του αγώνα, τόνισε εξάλλου ότι η παροικία πρέπει να δημιουργήσει ηγέτες και όχι πλέον μόνο παράγοντες και για τον λόγο αυτό χρειάζεται η επένδυση στη νεολαία.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ Ανδρέας Μαϊμαρίδης σημείωσε ότι η πρόταση μεταφοράς των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής στις κυπριακές παροικίες υποβλήθηκε από τους συνδέσμους αγωνιστών και αγκαλιάστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που στήριξε την υλοποίησή της.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους εξέφρασε τη συγκίνηση των αγωνιστών για την ποικιλότροπη στήριξη των ομογενών, σημειώνοντας ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ «κοσμεί την ιστορία της Κύπρου και όλου του ελληνισμού ως κορυφαία πράξη αυτοθυσίας». Ο κ. Σοφοκλέους πρόσθεσε ότι στόχος της παρουσίας των εκπροσώπων των αγωνιστών στη Βρετανία, εκτός από τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, είναι να δούμε όλοι μαζί πώς θα σωθεί η πατρίδα από τους κινδύνους που την απειλούν και για να γίνει αυτό απαιτείται η διαφώτιση της διεθνούς κοινότητας για την αλήθεια και για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη όλων για την προσφορά των αγωνιστών και προέτρεψε τους απόδημους να βοηθήσουν το Μέλαθρο Αγωνιστών.
Ο Σεβασμιότατος, όπως επίσης οι κκ. Κούβαρος και Παπαευριπίδης τιμήθηκαν από τους εκπροσώπους των συνδέσμων αγωνιστών με αναμνηστικές πλακέτες.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Η.Β. Κωνσταντίνος Μπίκας και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρυβιάδης ήταν μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση, επίκεντρο της οποίας ήταν έκθεση φωτογραφιών από την εποχή του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις