ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιολίτη: Ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής

Γιολίτη: Ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής

Περισσότερη ενεργό συνεργασία και αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής και πρώτης άφιξης ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ζήτησε με παρέμβασή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, η οποία συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο χθες και σήμερα

Κατά την παρέμβασή της κατά την ανταλλαγή απόψεων επί της νέας Στρατηγικής Σένγκεν της Κομισιόν (η οποία έχει ως στόχο τη μεταρρύθμισή του χώρου Σένγκεν, καθιστώντας τον πιο λειτουργικό και ανθεκτικό στις σύγχρονες προκλήσεις), η Υπουργός τόνισε ότι "η Κύπρος, παρόλο που δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο χώρο Σένγκεν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος Σένγκεν". 

"Υποστηρίζουμε τη θετική μεταρρύθμιση του χώρου με τρόπο που να διασφαλίζει την προστασία των εξωτερικών συνόρων, την ενεργό συνεργασία και την αποτελεσματική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών, βάσει των τριών πυλώνων που ορίζει η Στρατηγική", ανέφερε η Υπουργός επισημαίνοντας ότι "θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων". 

Η Υπουργός αναφέρθηκε στον "σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Frontex" και επεσήμανε την "ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, υπό τη μορφή μιας ανανεωμένης πολιτικής ευρωπαϊκής γειτονίας, η οποία να περιλαμβάνει ένα ισχυρό μηχανισμό θεωρήσεων και επιστροφών". 

Υπενθύμισε ότι "θα πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος, που αντιμετωπίζουν έντονες μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά τους σύνορα, τα οποία, όπως υπέδειξε, είναι και κοινά ευρωπαϊκά σύνορα".

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, στο πλαίσιο των γενικότερου διαλόγου που διεξάγεται σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το κράτος δικαίου, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τη λειτουργία των εισαγγελικών αρχών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη διεκπεραίωση του έργου τους. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι 27 Υπουργοί επικεντρώθηκαν σε τρία θέματα:
- την ανεξαρτησία των εισαγγελέων από την εκτελεστική εξουσία,
- την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και
- τη διασφάλιση στελέχωσης των αρχών με τους κατάλληλους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Σε παρέμβασή της, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τόνισε τη σημασία "διασφάλισης των βασικών εχέγγυων που μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική Εισαγγελική Αρχή θα πρέπει να έχει για να συνδράμει ουσιαστικά στην απονομή της δικαιοσύνης". 

Σε αυτό το πλαίσιο και αναφερόμενη στις προκλήσεις, επεσήμανε ιδιαίτερα την "ανάγκη κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας και ενδυνάμωσης της αυτονομίας των Εισαγγελικών Αρχών, ιδιαίτερα της οικονομικής τους αυτονομίας, από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία". 

Υπογράμμισε δε ότι "οι Εισαγγελικές Αρχές θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους επαρκή και σύγχρονα μέσα και υποδομή, ιδιαίτερα για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο φόρτο εργασίας και στις νέες μορφές εγκλήματος". 

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη "εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης απαρχαιωμένων νομοθεσιών και οργάνωσης, αλλά και στη σημασία εισαγωγής της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και της διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού".

Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης, κοινή προσέγγιση για το εφαρμοστέο δίκαιο σε περίπτωση εκχώρησης απαιτήσεων σε τρίτους καθώς και για τη λειτουργία ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας σε διασυνοριακές αστικές και ποινικές υποθέσεις.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, βρέθηκαν οι προκλήσεις που δημιουργούνται από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικότερα στο πλαίσιο της επιβολής του Νόμου.

Οι Υπουργοί στις παρεμβάσεις τους, εξήραν την αναγκαιότητα να έχουν οι Αρχές Επιβολής του Νόμου στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως ανακοινώθηκε, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η Υπουργός είχε αργά χθες το απόγευμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με  τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Όπως έγινε γνωστό, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη 9 Ιουνίου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top