ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ώρα του κέρφιου και το τέταρτο κύμα - Οι χαλαρώσεις που εξετάζονται

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η ώρα του κέρφιου και το τέταρτο κύμα - Οι χαλαρώσεις που εξετάζονται

Μόλις τρία εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την Πέμπτη 10 Ιουνίου, ημέρα που -όπως έχει ήδη εξαγγελθεί- θα τεθούν σε ισχύ οι νέες χαλαρώσεις. 

Η ερχόμενη Πέμπτη λοιπόν αναμένεται να σηματοδότησει μια νέα εποχή στην Κυπριακή πραγματικότητα αφού η σημαντικότερη -για πολλούς- διαφοροποίηση σε σχέση με τα υφιστάμενα μέτρα αφορά την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Το κέρφιου λοιπόν, όπως και προηγουμένως τα μηνύματα στο 8998 για κατ'εξαίρεση μετακινήσεις, είχαν ριζώσει τόσο βαθιά στη ζωή μας σε σημείο που θεωρούνταν δεύτερη φύση. Η καταργηση λοιπόν του συνδυασμού αυτού επιφέρει αυτόματα ένα αίσθημα 'ελευθερίας' και κανονικότητας αφού οι μετακινήσεις θα μπορούν να συντελούνται πλέον επί 24ώρου βάσεως απρόσκοπτα. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Η αποκλιμάκωση των μέτρων αναμένεται να φέρει αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας αφού παράλληλα με την απαλοιφή του κέρφιου δόθηκε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των κέντρων νυχτερινής διασκέδασης, που είχαν βάλει λουκέτο από την κάθοδο της πανδημίας στο νησί μας και ένθεν. Φυσικά τα πρωτόκολλα και περιοριστικά μέτρα -ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους που παρατηρείται αυξημένος συνωστισμός και κινητικότητα- αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, αυτό δεν αναιρεί όμως το νέο μεγάλο βήμα που επιχειρεί η χώρα μας στην ολική επαναφορά. 

Ο βραχνάς λοιπόν του μηνύματος ή του περιορισμού στην ώρα επιστροφής στο σπίτι αυτόματα διαγράφεται από το μυαλό των πολιτών -ελπίζουμε οριστικά- κάτι που πέραν του ψυχολογικού κομματιού (είναι εμφανής πλέον η ψυχολογική κόπωση των Κυπρίων από τα συνεχόμενα περιοριστικά μέτρα) αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά στον τομέα της ταλαιπωρημένης οικονομίας. Πέραν λοιπόν των κέντρων διασκέδασης, η κατάργηση των περιορισμών θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη μαζική κάθοδο τουριστών αφού σαφώς τα μέτρα που υφίστανται σε κάθε χώρα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των διακοπών. 

Η λειτουργία παράλληλα διάφορων εσωτερικών χώρων -είτε αυτα αφορούν εστίαση και διασκέδαση, είτε κομμάτια του πολιτισμού όπως θέατρα, αμφιθέατρα και σινεμά, είτε ακόμη και χώρους λατρείας ή εκκλησιασμό- αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ της πολυδιαφημισμένης πλέον κανονικότητας, έστω και με την απαραίτητη -στο παρόν στάδιο- χρήση του SafePass. 

Οι επόμενες χαλαρώσεις που συζητούνται αφορούν επί της ουσίας τη μείωση αποστάσεων αλλά και τον αυξημένο αριθμό ατόμων που μπορούν να συναθροιστούν όπως φυσικά και την κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι τέτοιο φαίνεται να εξαρτάται κυρίως από το εμβολιαστικό πλάνο (έχει αναφερθεί από κύκλους της επιστημονικής ομάδας ότι ιδανικά θα έπρεπε να φτάσουν οι εμβολιασμοί στο 80%) αλλά και φυσικά από τους εκάστοτε επιδημιολογικούς δείκτες. 

Δεν αποκλείεται λοιπόν να προκύψουν νέες διευκρινιστικές διευκολύνσεις αλλά ακόμη και χαλαρώσεις πριν από την 31η Ιουνίου, ημερομηνία μέχρι την οποία θα έχει ισχύ το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top